• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
ZF 24

ClusterPower a inaugurat cel mai mare centru de date din România, conectat cu 750 de centre de date din lume

Autor: Alexandra Cepăreanu, Andrada Giubega

01.04.2022, 15:30 1351

Compania românească ClusterPower, înfiinţată în 2019 de antreprenorii Cosmin Georgescu, Vladimir Ester şi Carmen Ursa Georgescu, a inaugurat astăzi campusul care va număra cinci centre de date ce vor conecta România la marile centre de date din lume, într-un proiect cu o valoare iniţială de aproape 40 de milioane de euro care va fi finalizat în 2025.

„ClusterPower construieşte lângă Craiova o infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, cea mai mare din România şi din regiune prin care va crea contextul pentru stimularea creşterii economice a regiunii, permiţând găzduirea şi dezvoltarea de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată”, au transmis reprezentanţii companiei.

De asemenea, proiectul include şi construirea unei unităţi de producţie a energiei electrice necesară pentru asigurarea consumului întregului campus, şi un sistem performant care-i asigură autonomia, a spus Vladimir Ester, CTO al ClusterPower.

„,Primul centru de date certificat Tier III de către Uptime Institute, organizaţia mondială de certificare de data centere. Certificarea aceasta garantează rezilienţa şi securitatea datelor care sunt hostate în centrul nostru de date”, a spus Vladimir Ester.

Şi Anton Micu, manager la SC Knopf&Wallisch Energy Solution, a transmis că ClusterPower a creat un sistem care functionează pe cont propriu şi nu are nevoie de alte unităţi, care să asigure energie.

,,Indiferent că poate exista o defecţiune la o unitate, celelalte unităţi suplimentează necesarul de energie, astfel încât, cel mai probabil, nu va ajunge niciodată să folosească reţeaua ca sistem de back-up”, a explicat Anton Micu.

Cosmin Georgescu, CEO al ClusterPower, a menţionat că proiectul va număra cinci centre de date ce se vor conecta la aproximativ 750 de centre din întreaga lume. De asemenea, trebuie menţionat că fondatorii ClusterPower au încheiat un parteneriat cu Nvidia - liderul global pe zona de hardware destinat aplicaţiilor de inteligenţă artificială - pentru a aduce la Craiova un supercomputer.

,,Primul centru de date al ClusterPower aduce toate ingredientele soluţiilor pe care le oferă. Atât partea de rezilienţă, de a putea face faţă tuturor elementelor neprevăzute, cât şi partea de procesare. Aducem deja primul super computer din România şi primul super computer din regiune”, a spus Cosmin Georgescu.

Parcul tehnologic pe care îl construieşte ClusterPower în localitatea Mischii, judeţul Dolj, se va întinde pe o suprafaţă de 25.000 mp şi va crea un centru de infrastructură de Inteligenţă Artificială one-stop-shop, dezvoltat împreună cu Nvidia. Astfel, campusul va dispune de o infrastructură de calcul performantă, necesară dezvoltării de soluţii digitale de ultimă generaţie, cu valoare adăugată ridicată.

De asemenea, infrastructura pusă la dispoziţie de ClusterPower va putea fi utilizată de toţi agenţii economici din regiunea Europei de Sud Est, primul beneficiar fiind economia României, au mai transmis reprezentanţii companiei.

Astfel, planurile ClusterPower vizează, prin această investiţie, dezvoltarea primului centru de date de tip hyperscale din regiune care va crea contextul necesar pentru stimularea creşterii economice şi atragerea specialiştilor IT&C în zonă.

„Va creşte competitivitatea României în infrastructura IT globală, consolidând astfel imaginea consacrată de specialişti de top în IT. Ceea ce oferă clienţilor, dincolo de un centru de excelenţă pentru inteligenţă artificială, este încredere, securitate a datelor şi rezilienţă la dezastre”, au spus reprezentanţii ClusterPower.

De asemenea, Institutul de Cercetare Informatică Bucureşti (ICFB) este unul dintre partenerii companiei Cluster Power, Dragoş Barbu, şef Cloud Computing la ICI Bucureşti, adăugând că proiectele de cercetare pot reprezenta o infrastructură de dezvoltare pentru toată lumea.

,,România ar putea să dezvolte o diversitate de proiecte”, este de părere Dragoş Barbu.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026