ZF 24

Coface: Cultivarea cerealelor este un sector polarizat, cu cel mai extins termen de colectare a creanţelor şi profitabilitate în scădere

Coface: Cultivarea cerealelor este un sector polarizat,...

Autor: Roxana Rosu

11.05.2017, 15:18 164

Lichiditatea companiilor din zona de cultivare a cerealelor este afectată de volatilitatea veniturilor, de scăderea profitabilităţii, întârzierea plăţilor de către APIA, extinderea termenelor de încasare a creanţelor, fiind un segment în care se remarcă o concentrare a veniturilor in rândul companiilor medii şi mari, spune Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

„Observam o serie de factori care genereaza presiuni asupra lichiditatii companiilor care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor: volatilitatea veniturilor (pe fondul dependentei de conditiile meteorologice si fluctuatiei preturilor), scaderea profitabilitatii, intarzierea platilor de catre APIA, extinderea termenelor de incasare a creantelor si tendinta dezintermedierii cuplate cu sustinerea investitiilor pe termen lung. In acest context, comportamentul de plata al companiilor din acest sector a inregistrat o deteriorare semnificativa in 2016”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Numărul companiilor care activează în sectorul cultivării cerealelor este de 8.056, din care 1.438 (18%) nu au desfasurat nicio activitate, in timp ce 2.692 (33%) au avut venituri mai mici de 100.000 euro, conform declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor Publice pentru anul 2015.

”Observam o tendinta de concentrare a veniturilor in randul companiilor medii si mari. Astfel, numarul firmelor care au venituri mai mari de un milion de euro a crescut in mod constant, de la 215 in 2008, la 679 in 2015, ponderea cotei de piata consolidate in randul acestora evoluand de la 60% (in 2008), la aproape 70% (in 2015)”, se arată într-un raport al Coface.

Fenomenul polarizării, caracteristic întregului mediu de afaceri din Romania, a determinat ca numarul companiilor care activeaza in acest sector sa creasca cu 18% de la impactul crizei financiare (anul 2008) pana in prezent, in timp ce veniturile s-au dublat, la aproape 16,8 miliarde lei în 2015. Avand in vedere cifrele raportate de Eurostat privind productia agricola pentru 2016, precum si evolutia pretului cerealelor (efectul nominal), Coface estimează ca nivelul veniturilor raportate de catre acest sector pentru 2016 inregistreaza o crestere consolidata de 5%, comparativ cu anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO