♦ Cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companii din ECE a crescut uşor cu 2,5%, până la 1.100 miliarde euro. Top 5: PKN Orlen (Polonia), Skoda Auto din Cehia MOL Ungaria, retailerul Jeronimo Polska, compania poloneză de energie PGE ♦ OMV Petrom, cea mai mare companie din România în 2023 este abia pe locul 20 în topul regional.
Polonia conduce clasamentul celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est în 2023, urmată de Cehia, Ungaria şi România, într-un an în care doar jumătate din tările din regiune au înregistrat cifre de afaceri mai mari în rândul primelor 500 de companii, dezvăluind disparităţi în performanţa economică, arată studiul anual realizat de Coface.
Regiunea ECE a înregistrat anul trecut cea mai slabă rată de creştere din acest secol, cu o creştere a PIB-ului de doar 0,7%. În paralel, profitul net în rândurile celor 500 de companii a scăzut cu 17,4% din cauza creşterii costurilor operaţionale şi a cererii mai slabe.
În ceea ce priveşte domeniile din care provin cele mai mari companii din regiune, sectorul auto şi transporturi şi-a reluat în 2023 poziţia de lider, după o creştere a cifrei de afaceri cu 16,8%.
„Regiunea CEE s-a confruntat cu provocări economice fără precedent în 2023 cu o combinaţie de inflaţie ridicată şi cerere slabă a consumatorilor care afectează chiar şi cele mai mari companii. În ciuda acestor obstacole, multe companii au reuşit să-şi susţină cifra de afaceri, dând dovadă de rezistenţă într-un mediu dificil.”, a declarat Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est.
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 500 de companii din ECE a crescut uşor cu 2,5%, până la 1.100 miliarde euro. Profitul net agregat a scăzut cu -17,4% la 44,9 miliarde euro. În plus, aceste companii au angajat 2,4 milioane de oameni (+1% faţă de anul precedent).
Pe primul loc în clasamentul regional este compania poloneză PKN Orlen, cu o 34% a cifrei de afaceri, după o accelerare cu 111% în anul precedent. Primele zece poziţii includ Skoda Auto din Cehia (a 2-a), compania multinaţională de petrol şi gaze MOL Ungaria (a 3-a), retailerul Jeronimo Polska (a 4-a), compania poloneză de energie PGE (a 5-a) şi MVM Energetika din Ungaria (a 6-a). ) Dintre acestea, doar companiile maghiare au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, în timp ce restul au generat venituri mai mari decât în anul precedent.
Volkswagen Slovacia (poziţia a 8-a) a revenit în top 10, în timp ce alte companii de automobile au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în contextul creşterii preţurilor, urcând astfel in top.
Printre cei nou-intraţi în Top 10 se numără filiala slovacă a Volkswagen, compania de jocuri de noroc deţinută de stat polonez Totalizator Sportowy (a 7-a), precum şi comercianţii de energie electrică polonezi ENEA (a 9-a) şi Tauron Polska Energia (a 10-a), fiecare realizând o creştere de două cifre a cifrei de afaceri.
Prima companie românească prezentă în Top 500 este OMV PETROM pe locul 20, urmată de KAUFLAND ROMANIA SCS pe pozitia 56 şi ROMPETROL RAFINARE pe 65.
De asemenea, PROFI ROM FOOD SRL este pe locul 104, HIDROELECTRICA pe 112 şi Dedeman pe 117.
România se află pe locul patru în clasament, cu 54 de companii, cu şase mai puţine decât în ediţia anterioară. Comparativ cu 2022, veniturile la cele mai mari companii din România au scăzut cu 6,9%, în timp ce profitul net a scăzut cu 21,5%. Cifra de afaceri agregată s-a ridicat la 97,8 miliarde de euro în 2023, în timp ce evaluarea medie Coface a atins 7,0, cel mai înalt nivel dintre ţările ECE analizate, evaluare pe care România o împarte cu Croaţia.
Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice şi industria farmaceutică constituie cel mai mare sector românesc în top, deoarece deţine cea mai mare pondere în ceea ce priveşte cifra de afaceri generată (27%). Urmează comerţul nespecializat, precum şi auto şi transporturi, ponderea în cifra de afaceri ajungând la 20,8%, respectiv 17,0%. Mineralele şi auto sunt, de asemenea, sectoare cu o reprezentativitate mare a mediului de afaceri românesc în acest top.
România este urmată de Slovacia şi Bulgaria.