ZF 24

Coldwell Banker: 2017 este cel mai bun an pentru piaţa imobiliară din Cluj, cu 44.000 mp de birouri livrate

Coldwell Banker: 2017 este cel mai bun an pentru piaţa imobiliară din Cluj, cu 44.000 mp de birouri livrate

Autor: Roxana Rosu

09.05.2017, 10:45 8258

Dezvoltatorii imobiliari vor finaliza în acest an peste  44.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în Cluj-Napoca, cu peste 300% mai mult comparativ cu anul anterior, 2017 urmând să fie cel mai bun an pentru piaţa de birouri regională, potrivit datelor Coldwell Banker Transilvania.

Aproximativ 47% din birourile care se vor livra in acest an sunt deja inchiriate, in timp ce 64% din suprafata care va fi finalizata in 2018 in oras este contractată. Stocul total existent de spatii de birouri in oras se ridica la putin peste 244.000 de metri patrati, dintre care 77%  sunt clasa A, 10% clasa B şi 13% clasa C, Cluj fiind a doua piata de birouri din Romania, dupa Bucuresti.

”Piata de birouri din Cluj – Napoca trece printr-o perioada de efervescenta, atat ca livrari cat si din punct de vedere al inchirierilor. Aproximativ jumatate de milion de persoane locuiesc in zona metropolitana Cluj – Napoca, daca luam in calcul atat Florestiul care a devenit practic un nou cartier, cat si numarul ridicat de studenti, Anual exista o cerere stabila de aproximativ 20.000 de metri patrati de spatii de birouri moderne, tinand cont ca in fiecare an intra in campul muncii aproximativ 6.000 de studenti, fara a ne gandi la reconversiile profesionale”, explica Cristian Simon, director Office Division in cadrul Coldwell Banker Transilvania.

Cea mai mare parte a spatiilor noi din acest an se afla in faza a treia a proiectului The Office (16.770 de metri patrati inchiriabili) si Novis Plaza (14.171 de metri patrati inchiriabili), alte proiecte care vor pune pe piata o suprafata semnificativa de birouri noi fiind Vivido Business Center, aproximativ 7.000 de metri patrati inchiriabili, si Central Business Plaza, cu aproape 4.000 de metri patrati.

Cele mai importante proiecte de birouri care vor fi finalizate in 2018 sunt United Business Center, impreuna cu cladirea adiacenta Riviera si Scala Center.

Gradul de neocupare al birourilor din oraş se ridica la aproximativ 7%, cu un procent mediu de neocupare de 4% pe segmentul birourilor de clasa A. Chiria lunara medie se ridica la 11,5 euro / mp pe segmentul birourilor de clasa A.

Coldwell Banker Transilvania este biroul local din Cluj – Napoca al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Romania, fiind activ pe segmentele rezidential, unde este agent exclusiv al proiectelor Contemporano si Grand Hill Residence, pe segmentul spatiilor de birouri, retail, investment, terenuri si evaluari. 

AFACERI DE LA ZERO