ZF 24

Colliers: Interesul pentru achiziţia unei locuinţe a scăzut la 35% în 2025, de la a 44% în anii anteriori, pe fondul creşterii preţurilor şi al condiţiilor mai restrictive de creditare. Chiria devine o alternativă pe termen lung

Colliers: Interesul pentru achiziţia unei locuinţe a...

Autor: Roxana Rosu

13.03.2025, 10:08 179

Deţinerea unei locuinţe rămâne un obiectiv important pentru majoritatea românilor, însă accesibilitatea tot mai redusă din zonele centrale şi condiţiile stricte de creditare au dus la o scădere a intenţiei de cumpărare în 2025, a declarat Gabriel Blăniţă, Director & Advisory Services la Colliers România

Potrivit unui studiu realizat, la începutul acestui an, de Unlock Market Research pentru Colliers, 73% dintre românii din mediul urban trăiesc într-o locuinţă pe care o deţin în proprietate, un procent semnificativ sub statistica oficială de 95%.

Interesul pentru achiziţia unei locuinţe a scăzut la 35% în 2025, comparativ cu aproximativ 44% în anii anteriori, pe fondul creşterii preţurilor şi al condiţiilor mai restrictive de creditare.

 În acelaşi timp, doar 6% dintre cei care nu locuiesc deja cu chirie intenţionează să se mute în chirie, un procent în scădere faţă de circa 10% în anii precedenţi. Oferta limitată de locuinţe noi şi costurile în creştere au transformat închirierea dintr-o soluţie temporară într-o alternativă viabilă pe termen mediu.

Într-o piaţă rezidenţială dominată de proprietari, doar 11% dintre cei care locuiesc în oraşe declară că stau în chirie. În marile centre urbane, acest procent creşte la 15%, ceea ce indică o deschidere mai mare către închiriere, dar şi un raport financiar mai favorabil pentru chirie în comparaţie cu ratele bancare.

La nivel naţional, 16% dintre cei care trăiesc în mediul urban locuiesc cu părinţii, rudele sau prietenii, fără a fi proprietari şi fără a plăti chirie. Acest fenomen reflectă atât dificultăţi economice, cât şi o preferinţă culturală pentru coabitarea prelungită.

„Oferta limitată de apartamente noi şi numărul tot mai mic de ansambluri rezidenţiale aflate în construcţie au accelerat creşterea preţurilor, reducând şi mai mult interesul pentru achiziţii. În acest context, închirierea nu mai este doar o soluţie de tranziţie, ci o alternativă viabilă pe termen mediu. Chiriaşii nu mai văd această opţiune ca pe un compromis, ci ca pe o oportunitate de a locui în spaţii mai generoase sau mai bine poziţionate, inaccesibile prin achiziţie. Această schimbare aduce noi aşteptări în piaţă, de la locuinţe modern mobilate, la facilităţi precum locuri de parcare şi acces facil la transport şi centre de interes", explică Gabriel Blăniţă.

Românii interesaţi de investiţii continuă să prefere piaţa rezidenţială, percepută ca o opţiune sigură pentru conservarea şi creşterea capitalului pe termen lung. Interesul pentru alternative investiţionale rămâne redus, fiind influenţat şi de un nivel mai scăzut al educaţiei financiare. Creşterea constantă a preţurilor în ultimii 10 ani pe piaţa rezidenţială reprezintă un factor de atractivitate, însă această tendinţă nu oferă o garanţie absolută.  

„Piaţa rezidenţială se află într-un echilibru fragil între cerere şi accesibilitate, iar decizia dintre cumpărare şi închiriere este influenţată de factori economici şi personali. Analiza atentă a fiecărei opţiuni, în funcţie de resursele financiare şi de perspectiva pe termen lung, rămâne esenţială în acest peisaj imobiliar în continuă schimbare. România are una dintre cele mai mari rate de supraaglomerare din UE, ceea ce face ca necesitatea locuinţelor să rămână o prioritate, indiferent de contextul economic”,a adăugat Gabriel Blăniţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Summitul Pietei de Capital