ZF 24

Comisia Europeană investighează Transgaz despre posibila restricţionare a exportului de gaze spre alte state membre UE

Comisia Europeană investighează Transgaz despre...

Autor: Roxana Rosu

02.06.2017, 09:47 399

Comisia Europeană a iniţiat ieri o investigaţie asupra activităţii Transgaz Mediaş şi a întreprinderilor controlate direct sau indirect de acesta, pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale a  împiedicat exportul de gaze naturale către statele membre UE învecinate, se arată într-un anunţ publicat de Transgaz la BVB.

” Iniţierea procedurilor impotriva SNTGN TRANSGAZ SA şi a tuturor intreprinderilor controlate direct sau indirect de aceasta, nu inseamnă că a fost concluzionat definitiv de către Comisie că există o incălcare ci doar faptul că, acest caz va fi tratat in mod prioritar de Comisie”, precizează anunţul.

Comisia va analiza dacă operatorul român a restricţionat fluxul liber al gazelor naturale, inclusiv prin utilizarea strategică a tarifelor de transport in punctele de interconectare, investiţiilor insuficiente sau intarzierii proiectelor de infrastructură relevante, argumentelor tehnice nefondate ca pretext pentru a impiedica/justifica intarzierile in exporturi. ”Presupusele practici ar putea reprezenta o incălcare a Articolului 102 din Tratatul Privind Funcţionarea Uniunii Europene”.

În contextul acestei investigaţii, Transgaz va face toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie in procesul de investigaţii suplimentare iniţiat.

Potrivit operatorului român, compania acordă atenţie şi importanţă in egală măsură planurilor de dezvoltare a reţelei naţionale de transport al gazelor naturale pe teritoriul României, cat şi implementării măsurilor adecvate pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, inclusiv - fără a se reduce la - dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO