ZF 24

Comisia Europeană ne-a reevaluat pozitiv cu 10% producţia de grâu

Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

29.04.2013, 00:07 765

Producţia de grâu a României pe 2013 a fost reevaluată pozitiv în aprilie de Comisia Europeană la 5,8 mil. tone, în creştere cu aproape 10% faţă de prognoza din urmă cu o lună.

Comisia estimează că productivitatea medie pentru grâu a fermierilor români va fi de 3,07 tone/hectar, în creştere cu 9,6%. Reevaluări pozitive au fost operate şi în cazul orzului şi al rapiţei, unde noile estimări arată o producţie de 950.000 de tone de orz şi alte 441.000 de tone de rapiţă. Creşterea la rapiţă faţă de luna trecută este de 7,2%, iar la orz de 2,2%.

Rezultatele vin pe fondul condiţiilor meteo bune din ultimele luni şi al cantităţilor de precipitaţii însemnate.

„Dacă vom avea astfel de rezultate atunci se poate spune că este un an bun. Important este acum să plouă atât pentru culturile de toam­nă, cât şi pentru cele de primăvară. Se aş­teaptă ploi în urmă­toarele două săptămâni“, a spus Gheor­ghe Delibaş, directorul Cooperativei Agricole Uni­rea, care lucrează 300 de hectare în judeţul Botoşani.

Dacă în cazul grâului şi orzului producţiile estimate sunt aproape de media ultimilor cinci ani, pentru rapiţă creşterea prognozată ar urma să fie o adevărată gură de oxigen. La preţurile din prezent, grâul, orzul şi rapiţa ar urma să aducă în economie 1,8 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO