ZF 24

Comisia Federală pentru Comerţ a intentat un proces pentru a opri cumpărarea Activision Blizzard de către Microsoft. Acţiunile Activision au scăzut cu 2% în urma incidentului

Comisia Federală pentru Comerţ a intentat un proces...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.12.2022, 16:13 133

Acţiunile Activision Blizzard au scăzut joi, după ce Comisia Federală pentru Comerţ a anunţat că a intentat un proces pentru a opri preluarea de către Microsoft a gigantului jocurilor video, conform Business Insider.

Acţiunile companiei au scăzut la 74,18 dolari la ora 14:00 ET, în scădere cu aproximativ 2%. 

Microsoft a declarat că va cumpăra editorul de jocuri video pentru 69 de miliarde de dolari în ianuarie. Tranzacţia a stârnit îngrijorări antitrust, criticii afirmând că francizele populare de jocuri publicate de Activision ar putea fi retrase de pe consolele rivale şi dezvoltate exclusiv pentru Microsoft. Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a scris într-un articol de opinie pentru Wall Street Journal că afacerea nu ar afecta concurenţa din industrie, iar un proces împotriva Microsoft ar fi o "greşeală uriaşă".

Directorii Microsoft urmau să se întâlnească miercuri cu autorităţile de reglementare FTC pentru a-şi prezenta argumentele finale în vederea achiziţionării Activision, a declarat pentru Bloomberg o persoană familiarizată cu acest subiect. 

"Astăzi încercăm să împiedicăm Microsoft să obţină controlul asupra unui studio de jocuri video independent şi să îl folosească pentru a afecta concurenţa pe mai multe pieţe de jocuri dinamice şi în creştere rapidă", a declarat directorul Biroului de Concurenţă al FTC, Holly Vedova.

Un purtător de cuvânt al Activision a împărtăşit cu Insider o notă internă, în care directorul general al companiei, Bobby Kotick, şi-a exprimat convingerea că afacerea va fi finalizată.

"Vreau să îmi întăresc încrederea că această afacere se va încheia. Acuzaţia că afacerea este anticoncurenţială nu se aliniază cu faptele şi credem că într-un final vom câştiga", a declarat Kotick într-o notă adresată angajaţilor joi.

Procesul este cel mai mare efort al FTC de a reglementa concurenţa în industria tehnologică de când Lina Khan a fost numită în funcţia de preşedinte al comisiei. Este, de asemenea, cea mai mare provocare de reglementare cu care s-a confruntat Microsoft din 1998, când Departamentul de Justiţie a dat în judecată compania într-un alt proces antitrust legat de monopolizarea pieţei PC-urilor. 

Activision publică multe dintre cele mai populare titluri din industria jocurilor video, printre care se pot aminti Call of Duty, World of Warcraft şi Candy Crush. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO