Compania americană Fluor Corporation şi RoPower, compania de proiect dedicata reactoarelor modulare mici (SMR), au semnat miercuri un acord pentru a doua etapă a studiilor privind construirea mini-reactoarelor de la Doiceşti, denumită Front-End Engineering and Design Faza 2 (FEED 2), a anuntat Nuclearelectrica pe Bursă.
„Aceasta investitie are potentialul de a pune tara noastra pe harta celor mai importante centre globale de inovare in domeniul energiei. Romania isi propune sa devina un exemplu pentru alte tari din regiune, unde sunt zeci de termocentrale pe carbune similare si care ar putea fi transformate mai rapid, prin tehnologia SMR, in capacitati de productie de energie nucleara — productie in banda cu emisii zero de CO2. Energie sigura, curata si la un pret competitiv. Mai mult, acest obiectiv va avea un rol crucial si in echilibrarea sistemului energetic national, fiind mult mai flexibil din punct de vedere al ajustarii productiei de energie fata de reactoarele nucleare de mari dimensiuni. Romania trebuie sa aiba curaj si sa isi asume proiecte mari, pentru ca istoria ne arata ca putem face lucruri extraordinare. Tara noastra, prin traditie, a realizat premiere in domeniul energiei, de la a treia piata de gaze naturale din lume pana la realizarea primul export de gaze naturale din Europa,” a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Proiectul SMR Doicesti vizeaza dezvoltarea primei centrale nucleare cu tehnologie SMR NuScale Power din Europa.
”Cu sprijinul ferm al Statelor Unite, Romania isi va dubla productia de energie nucleara si va fi printre primele state ale lumii care vor implementa tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici. De asemenea, printr-un volum istoric de investitii in energie verde, nucleara, geotermala, modernizarea sistemului national si imbunatatirea capacitatii de interconectare cu toate tarile din jur, Romania are toate argumentele sa devina lider regional in sectorul energetic,” a afirmat seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Conform contractului FEED faza 2, Fluor se angajeaza sa furnizeze catre RoPower Nuclear serviciile de proiectare si inginerie necesare implementarii proiectului nuclear SMR Doicesti.
La finalul etapei FEED 2 va exista o estimare actualizata a costurilor pentru proiect, un calendar actualizat de proiect, dar si proiectarea si toate analizele de siguranta si securitate nucleara aferente proiectului, necesare pentru decizia finala de investitie.
Centrala SMR care utilizeaza tehnologia NuScale va genera aproape 200 de locuri de munca permanente in centrala, 1.500 de locuri de munca in etapa de constructie si 2.300 de locuri de munca in productie.