ZF 24

"Companiile trebuie încurajate să rămână active. Lăsaţi-ne să ne desfăşurăm activitatea". 300 de antreprenori cititori i-au scris într-o singură zi lui Iohannis pentru a propune soluţii pentru repornirea economiei

"Companiile trebuie încurajate să rămână active....

Autor: Dana Ciriperu

05.04.2020, 00:02 3869

Peste 300 de propuneri de la antreprenori, manageri, de la cititori ai ZF care au dorit să rămână anonimi au ajuns într-o singură zi în redacţia Ziarului Financiar (prin e-mail sau pe paginile de socializare), ca răspuns la iniţiativa de a aduna idei şi soluţii pentru ca businessul şi economia să poată trece de criză.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut antreprenorilor să vină cu idei şi propuneri pentru guvern, legate de cum să treacă economia şi businessul mai bine prin criză.

„Mă adresez antreprenorilor. Fiţi proactivi. Veniţi cu idei către guvernanţi fiindcă suntem interesaţi să promovăm produse româneşti în această perioadă, cu precădere. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul românesc. Avem nevoie de aceste materiale şi avem această oportunitate”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

  • Şomajul tehnic nu face decât să încurajeze firmele să închidă. Statul ar trebui să plătească firmelor o parte din salariul angajaţilor şi să condiţioneze asta de păstrarea locurilor de muncă

  • Detaşaţi antreprenori pentru administrarea crizei!

  • Restrângeţi aparatul bugetar, eliminaţi sute de primării, digitalizaţi instituţiile publice, eliminaţi pensiile speciale!

  • Încurajaţi cu orice preţ producţia românească, crearea unui lanţ din agricultură până la raft!

  • Declanşaţi proiecte de infrastructură mari: autostrăzi, drumuri, căi ferate, spitale, şcoli, reţele de apă, canalizare şi gaze naturale!

 
 

Sorin Spiridon, Managing Partner la TPC CONCEPT

Pachete de masuri ale guvernului diferentiate, functie de importanta si necesitatile companiilor

@ cele peste 625 mii companii (dintre care 69 au Cifre de afacere de peste 2 miliarde iar 304 mii companii auu Cifra de afacere de sub 100 mii Ron) nu pot fi sprijinite cu aceleasi seturi de masuri. Nota: datele sunt la nivel de 2018

@ importanta si necesitatile companiilor pot fi determine cu ajutorul segmentarii, metodologie practica cu succes atat in consultanta cat si in managementul general al firmelor

@ segmentarea companiilor se poate face dupa doua criterii: Economic (functie de cum firmele produc valoare in economie) si Social (numarul de angajati)

2. Crearea de echipe de voluntari formate din consultanti in management & business advisers & top manageri

@ crizele trebuie abordate intr-un mod specific, iar consultanta in management are metodologiile necesare, iar managerii de top au practica implementarii

3. Creare parteneriat Guvern – Banca Nationala – Banci – Companii

@ este o solutie buna ca s-au amanat plata Dobanzilor, dar NU este suficienta

@ trebuie schimbata metodologia de acordare/suplimentare linii de credit – nu doar dupa istoric ci si dupa sansele ca acea firma sa isi revina in termen mediu

4. Implicarea firmelor de consultanta/business adviseri in restructurarea companiilor

@ multe dintre companii nu au metodologia necesara pentru a face o restructurare reala (care sa produca si efectele dorite, dar care nu afecteze existenta viitoare)

@ chiar daca au aceasta metodologie, multe nu au disciplina si puterea sa o implementeze (in jargon de consultanta se numeste “este ca si cum te-ai opera singur”)

 

Anonim

1.Reorganizare admisnistrativa si teritoriala. Un numar de maxim 800 primarii, infiintarea de zone metropolitane in jurul marilor orase. Autonomie locala si financiara, majoritarea taxelor ( 70%) trebuie sa ramana la comunitate.Transferul tuturor resurselor catre proprietari, (comunitati, pf, pj ).Regionalizare. Desfiintarea prefecturilor si CJ.

2. Vanzarea prin bursa a tuturor companiilor publice. Adoptarea unei legislatii de business pe model american si schimbarea sistemului contabil pe acelasi model.

Liberalizarea tuturor pietelor.

3.Reducerea fiscalitatii pe munca pana la 30-35%.Cresterea impozitului pe proprietate spre 0,5% din valoarea de piata. Impozitul pe proprietate trebuie safie egal pentru PJ si PF ( se impoziteaza proprietatea, nu proprietarul ).

4.Privatizarea asigurarilor de sanatate si trecerea la sistemul de plata a unei sume fixe pentru politele de asigurare. Intrarea la plata a politelor de asigurare a tuturor cetatenilor cu varsta peste 18 ani. Trecerea tuturor spitalelor publice in administrarea comunitatii, inclusiv finanatarea si transformarea acestora in fundatii. Daca comunitatile doresc, privatizarea serviciilor de sanatate.

5.Invatamant. Privatizarea universitatilor si transferul institutiilor de cercetare in proprietatea acestora. Transferul institutiilor de invatamant primare si gimnaziale in proprietatea comunitatilor, privatizarea celor mai bune scoli si licee, iar finantarea celor ramase trebuie sa fie responsabilitatea comunitatilor. Desfiintarea inspectoratelor scolare. Desfiintarea titularizarii profesorilor si trecerea la contracte de munca pe termen de 1 an scolar.

Introducerea unor sisteme de evaluare a profesorilor.

 

Sorin Gherghel

1. Facilitarea desfasurarii activitatilor economice. Inainte de a primi ajutoare, avem nevoie sa fim lasati sa ne desfasuram acitivitatea. In cazul companiei noastre, intampinam greutati in deplasarea personalului si executarea de lucrari in interiorul tarii - datorita masurilor adoptate prin ordonantele militare.

2.Toti angajatii, indiferent ca lucreaza la privat sau la stat, sa beneficieze de aceleasi facilitati si reduceri de beneficii. In acet moment, salariatii de la stat sunt tratati preferential (desi nu se face scoala, profesorii sunt platiti in continuare 100%, salariatii din administratie care au activitatea redusa sau nu au activitate nu au salariile reduse sau nu sunt trimisi in somaj tehnic, etc)

3. Eliminarea sau impozitarea serioasa a pensiilor speciale care depasesc  o anumita suma - pentru a crea un fond de solidaritate

 

Dumitru Balmez

1. Izolarea la locul de munca. Nu este ceva nou. Oamenii de pe platformele petroliere, marinarii, cei de la statiile meteo izolate, poate mai sunt si altii.Guvernul deja a introdus asta in unele zone strategice (plus soferii de TIR) si poate vor urma altele. Pot fi pornite sau continuate proiecte strategice, investii ale statului. Oamenii vor veni sa lucreze, in loc sa stea fara bani acasa. Comunitatile izolate nu vor intra in contact cu persoane din exterior, se pot stabili reguli si responsabili de respectarea lor. In afara de proiectele in sine, ar avea impact pe industriile orizontale: spatii de cazare, catering, transport, echipamente, consumabile.

2. Folosirea tichetelor de vacanta ca tichete de masa de catre cei ramasi fara loc de munca. Este o masura cu costuri zero pentru Guvern, iar firmele au banii deja provizionati. Da, tichetele s-au prelungit, dar pe cei fara loc de munca nu-i ajuta prea mult. I-ar ajuta mai mult sa-si ia produse de stricta necesitate. 

3. Anularea pensiilor speciale pentru 1 an. Interzicerea cumulului de pensie plus salariu la stat pana la implinirea varstei standard de pensionare.

 

Bogdan Gogot Teodorescu

1. Ajutor de stat pentru taxele salariale pentru firme aflate in dificultate

2. Modificarea legislatiei pentru somaj tehnic

3. Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF

4. Amanarea termenului de plata a TVA la minim 60-90 zile de la declarare

5. Deblocarea urgenta a TVA de rambursat de catre ANAF

6. Compensarea indemnizatiei de concediu medical de recuperat de la Casa de Sanatate

7. Eliminarea celor 5 zile de concediu suportate din Fondul de Salarii de catre angajator

8. Bonificatii pentru contribuabilii care platesc obligatiile in termen, cu aplicabilitate directa 10 - 20% si imediata

9. Scutiri de impozite pentru angajari noi

10. Extinderea scutirii pentru profitul reinvestit

11. Amanarea la plata a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioada de minim 9 luni

12. Acordarea de imprumuturi pentru IMM cu dobanda zero si garantate de stat pentru societatile aflate in dificultate

13. Digitalizarea si debirocratizarea institutiilor publice

14. Eliminarea restrictiilor pentru angajarea zilierilor

15. Eliminarea taxei pentru handicap sau inlocuirea cu achizitii de la unitati protejate

16. Modificarea plafonului pentru esalonare fara garantii

17. Eliminarea popririlor pe perioada fortei majore pentru domeniile de activitate aflate in dificultate

18. Scutiri de la plata impozitelor pe cladiri

19. Obligativitatea legala de a se achita facturile furnizorilor in termen de maxim 45 zile

20. Modificarea legislatiei fiscale in privinta clientilor incerti, a ajustarii de TVA pentru acestia si a eliminarii plafonului de 30% pentru constituirea de provizioane pentru riscul de neincasare a clientilor

21. Modificarea procedurii pentru obtinerea certificatului de forta majora si eliminarea taxei pentru obtinerea acestuia

 

Valentin Bargau Gheorghiu

1. Emiterea unor obligatiuni in RON accesibila de catre populatie. Astfel statul ar obtine o dobanda competitiva si ar avea acces la un pool considerabil de resurse, populatia ar avea o alternativa sigura de plasare a economiilor(pentru ca este in aceasta perioada este una din ingrijorarile importante) si ar genera si o reintoarcere in sistemul bancar a unei parti din banii ridicati din banci in aceasta perioada. Valoarea nominala ar trebui sa fie una mica, 100 ron, distributia sa se faca prin sistemul bancar electonic, fie prin internet banking fie printr-un sistem unde clientii sa poata achizitiona online cu cardul aceste obligatiuni direct de la banci/brokeri/ifn. Banii proveniti din aceasta emisiune sa fie utilizati pentru suplimentarea programului de garantii de stat pentru garantarea facilitatilor de credit de investitii si capital de lucru dar si pentru finantarea sectorului medical de stat si privat. S-ar elibera astfel resurse si pentru celelelalte nevoi din sistem. Obligatiunile emise prin aceasta emisiune sa poata fi folosite la randul lor ca si colateral pentru obinerea de imprumuturi la banci /ifn de catre PFA, microintreprinderi si intreprinderile mici si mijlocii, ex propietarul/actionarii companiei sa poata aduce aceste garantii pentru compania sa. Aceasta optiune sa poata fi utilizata exclusiv in garantarea liniilor de capital de lucru. Se va asigura astfel o suplimentare a lichiditatilor in sistem

2. Masuri fiscale: Taxele datorate pentru salarii sa fie inlocuite pe o perioada de 6 luni cu o taxa flat de 20% aplicata la valoarea salariului net (inclusiv in cadrul somajului tehnic) daca este achitata in aceasta perioada de catre companii. Astfel ar ramane mai multi bani la companii dar ar incuraja si companiile sa plateasca taxe in aceasta perioada si statul ar beneficia la randul lui de mai multe lichiditati. Amanarea la plata a impozitului pe profit si micro intr-o proportie de 60% pentru 6 luni acesta va fi achitat ulterior pe o perioada de 24 de luni in rate egale de catre antreprenor fara dobanzi suplimentare pentru cei ce platesc taxe in aceasta perioada. E o perioada in care oricum nu se face foarte mare profit dar din nou cei care fac ar avea disponibile lichiditati suplimentare si ar fi incurajari sa achite catre stat. Sper sa fie de folos macar o parte din aceite idei si sa se translateze in soluti reale.

 

Dragos Budei,

administratorul firmei DENTIX MILLENNIUM SRL

1. Pentru o productie viabila de materiale sanitare, trebuie sa avem in vedere integrarea completa pe verticala, la nivel national a productiei, incepand cu MATERIILE PRIME (toate statele au oprit exporturile, pastrand materialele pentru propriile necesitati si nu vom avea materii prime):

2. Alcool izopropilic pentru dezinfectanti: 70% din compozitia dezinfectantilor activi pe virusurile anvelopate (asa cum este si Covid-19), este alcool. Alcoolul izopilic este mai usor si mai ieftin de produs decat alcoolul etilic. Se poate produce in Romania la Chimcomplex sau in rafinariile de petrol, posibil si in alte unitati.

3. Polipropilena pentru masti: materialul netesut din care se produc mastile este realizat din polipropilena. Polipropilena sa extrudeaza in fire foarte subtiri iar extrudatul se calandreaza la grosimea si latimea necesara, sub forma unei panze netesute.

4. Avizarea de urgenta a produselor. In cazul dezinfectantilor, pentru retete avizate anterior, avizarea noilor producatori sa se faca pe declaratia pe proprie raspundere ca respecta reteta.

 

Catalin Radu Nicula 

1. Stimularea pietei auto - TVA 0% pentru contractele de achizitie semnate in urmatoarele 6 luni (daca tot nu cumpara nimeni, oricum nu incasezi TVA). 500000 vouchere rabla , sa vindem noi atatea si nu o sa se mai vada gaura la buget . Dobanda 0% pentru creditele de achizitie autoturisme . Producatorii si dealerii sa puna si ei un 20% discount real pentru acest pachet .

2. Stimularea investitiilor - Se poate vorbi la nivel european pentru un impuls dat investitiilor in utilaje , pentru a fi negociate facilitati si optimizarea preturilor. Pentru achizitia/contractarea de utilaje in urmatoarele 6 luni sa fie propus un pachet : 20% cofinantare de la UE , 10% cofinantare locala , 20% discount dat de producatori , TVA 0% , credit cu dobanda 0% . Volumul de investitii ar putea fi mare , preturile fiind undeva sub jumatate fara un efort prea mare.

 

Costi Filote - Relevant Coaching & Consulting.

1. O „detasare“ pe termen limitat a unor antreprenori pentru administrarea crizei. Multi antreprenori recunoscuti, cu rezultate dovedite sa se implicein solutionare.

2. Imputernicirea antreprenorilor de a lua decizii, implementa solutii si administrare schimbari. Politicul sa faca un pas in spate si sa devina doar „consultanti“ pentru o perioada, prin accesul pe care il au la informatii, conexiuni, delegare de autoritate si eventual experienta pe domeniul respectiv (ceea ce, sa fim seriosi, la cat de des se schimba, au aproape o experienta apropiata de „lipsa de experienta“)

3. Capacitarea antreprenorilor de a-si forma echipe din oameni cu care lucreaza si care sunt capabili. Vad antreprenori care sa trimita oameni cu care colaboreaza in zone cheie din care primesc informatii, implementeaza proceduri, administreaza schimbari. Acesta este mediul natural de lucru al unui antreprenor capabil.

 

Laurentiu Ion,

administrator JANNOCK SRL

Singurele domenii care ar putea ajuta tara sa treaca mai usor prin criza economica ce se previzioneaza, sunt agricultura si constructiile. Industria si consumul nu cred ca isi vor reveni prea curand. Pe partea de agricultura neavand experienta nu stiu ce probleme sunt si cum poate statul ajuta. Avand in vedere ca investitiile private in constructii cu siguranta se vor diminua, va fi necesara interventia statului, prin declansarea proiectelor de infrastructura mari: autostrazi, drumuri, cai ferate, spitale, scoli, retele da apa, canalizare si gaze naturale! Romania nu avea voie sa intre in criza nici in 2008-2009 si nici acum daca ar demara proiecte publice de investitii! Avem liber la deficit!

O alta idee ar fi ca trebuie anulate toate proiectele de care nu avem nevoie: refacere centre pietonale, parcuri in afara localitatilor, borduri, panselute... Avem nevoie de proiecte de infrastructura mari si serioase! Avem nevoie sa ne miscam repede! Si avem nevoie ca materia prima sa provina din Romania pentru a ajuta si alte ramuri ale economiei. Suntem intr-o situatie de urgenta in care cred ca interesul ar fi sa nu mai aplicam anumite reguli!

 

George Marinescu, manager al Malex Thor SRL, firmă de transport cu 23 camioane şi 40 angajaţi

Statul ar trebui sa plateasca firmelor o parte din salariul angajatilor sa zicem 75% din salariul mediu si sa conditioneze asta de pastrarea locurilor de munca.

Somajul tehnic nu face decit sa incurajeze firmele sa inchida sau sa tina oamenii la lucru dar sa ii inregistreze in somaj tehnic.

Aminarea ratelor catre banci si leasinguri trebuie reglementata ferm la modul : se amina obligatoriu toate ratele pe o perioada de 9 luni la banci , leasinguri , IFN pentru toate firmele si persoanele fizice care solicita asta pe email fara analize suplimentare ! Toate ratele trebuie adaugate la finalul contractelor fara calculare de penalitati , extra dobinzi etc.  Altfel in forma actuala bancile nu vor amina nimic sau o vor face in conditii inrobitoare pentru firma/persoana fizica fiindca ordonanta actuala le spune doar ca "se pot amina ratele cu pina la 9 luni" ! 

Statul ar trebui sa profite si sa curate mizeria din sistemul bugetar in sensul ca ar trebui desfiintate imediat toate pensiile speciale ( sunt un furt din banul public si un afront adus tuturor romanilor care au muncit in tara asta ) . Banii trebuie folositi urgent in sistemul de sanatate de exemplu pentru echipamente !

Investitiile in infrastructura trebuie accelerate nu oprite ! Oricum Romania este deficitara la infrastructura in toate domeniile dar ca sa iesim repede din criza trebuie accelerate semnarea contractelor si trebuie continuate / incepute santiere in toate domeniile si in acest fel vom reveni cu putere dupa criza ! UE nu ne mai obliga sa respectam 3% deficit bugetar deci haideti sa profitam si sa ne construim in sfirsit tara ! 

Trebuie investit in : 

- retele de gaze naturale ( doar 30% din caminele din Romania au acces la gaze in conditiile in care noi stam pe pungi imense ! )  

- retele de apa si canalizare ( doar 50% din camine le noastre au acces la astfel de retele !!!) ,

- in spitale ( nu s-a mai construit in Romania nici un spital de stat in 30 ani !!! in timp ce in New York de exemplu in ultimii 15 ani suprafata spitalelor pubile s-a dublat ! )

- in scoli (cite scoli publice s-au construit dupa revolutie ??? numarul lor tinde catre 0)

Terminati odata cu asistenta sociala la gramada ! Sunt tot felul de forme in care sunt asistati circa 2 000 000 romani apti de munca 

Reduceti impozitarea pe munca. Incurajati oamenii sa mearga la munca si firmele sa declare salariul real si veti vedea ca veti incasa mai multi bani la buget pe termen mediu si lung ! Vor iesi in felul acesta la suprafata si cei care acum lucreaza la negru si salariile reale ale celor care acum declara doar salariul minim si de fapt platesc mai mult ! Desfiintati majoritatea actelor si avizelor si autorizatiilor. Veti descoperi ca nu mai aveti nevoie de cohorte de institutii si functionari ! Veti inlesni indirect si investitiile care creaza locuri de munca si venituri la buget.

 

Catalin Tunischi

Statul ar putea pune la dispoziţie o linie de credit garantata de stat pentru repornirea activităţii , eficientizare sau de ce nu,schimbarea activităţii principale.

In paralel sa fie implementat un program de ajutor de stat pentru deschiderea de start -app -URI noi. Adică sa finanţeze un plan de afaceri de la 0 pana la final (suma maxima ex.. 50000 RON) pentru tinerii care doresc in prima faza o „ slujba” in care ei sunt şi patroni. Dacă se dezvolta in primul an suficient(target), vor mai primi o transă de ajutor. Adică anteprenorul trebuie sa aibă ideea , s-o detalieze şi structureze intr-un plan bussines de talie mică, cu câţiva angajaţi

 

Anonim

1. Pentru sustinerea pietei in perioada aceasta, statul ar putea demara proiecte de infrastructura  (fiind unicul consumator, banii pusi in piata prin investitii nu ar crea inflatie).

2. Romania ar putea „profita“ de suspendarea temporara a regulii de deficit maxim 3% din PIB si sa mearga pe un deficit mai mare, pentru ca datoria publica este una inca mica fata de media UE.

 

Lucian Blana

Digitalizarea Statului ar aduce miliarde de euro, economie la buget

Regionalizarea rapidă ( sunt mii de primarii mici) ar aduce alte sute de milioane de euro, ca economie la buget.

Infrastructura ,din şomerii numeroşi se pot alege muncitori pentru viitoarele autostrăzi, statul va incasa ulterior  banii din taxele de autostrada

 

Cosmin Ilie, Icleaning

1. Tot aparatul bugetar - 25% la salarii (cu excepţia cadrelor medicale plus mai)

2. Creşterea TVA-ului pentru 2 luni la 24%(scăderea la alimente la 5%)

3. Implicarea armatei în domeniul sănătăţii (transport pacienţi / bolnavi/ dezinfectii, etc)

4. Interzicerea de prestare a muncii a persoanelor peste 55-58 ani (intrarea din oficiu în şomaj tehnic

5. Decontarea şomajului tehnic în termenii prezentaţi.

6. Alocarea de garanţii guvernamentale  Pentru credite la firme cu minim 3 ani vechime şi 5 angajaţi. Limita raportata la cifra de afaceri, şi cu acţionari care au o singura firma.

7. Tăierea pensiilor cu 10%, cu stabilirea unei limite minime (ex. Să-l minim pe economie) - **trebuie lăsate voturile deoparte**.

8. Demararea de investiţii pentru programarea revenirii a industriei.

9. Închiderea benzinăriilor cu excepţia alimentarilor de combustibil al transportatorilor.

10. În afara perioadei de urgenta, reducerea pentru 3 luni a contribuţiilor salariale (pe Modelul firmelor de construcţii), pentru relansarea economica şi a consumului.

 

Cătălin Păunescu, CEO al Star Storage

Tehnologia poate fi la fel de importantă acum precum materialele medicale iar utilizarea fax-ului sau a Excel-ului pentru centralizarea datelor (reproduc informaţii vehiculate in presa) sunt modalităţi in mod evident nepotrivite cu volumul si importanta datelor care ar trebui sa fie colectate si valorificate. Încă de acum 2 săptămâni am oferit cu titlu gratuit soluţia noastră software (STATUS) instituţiilor statului (Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Administraţiei si Internelor, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Sănătăţii, etc.), astfel încât să poată fi folosite funcţionalităţile de telemedicină, monitorizarea parametrilor medicali relevanţi pentru persoanele izolate la domiciliu, gestionarea solicitărilor de sprijin ale persoanelor vârstnice, managementul voluntarilor, etc. pentru controlul pandemiei, reducerea interacţiunilor sociale şi a riscului de contagiune

 
 

Corina Neagu, Founder @Dare Development Advice & REsources

1. Reforma sistemului educational - educatia este unul dintre stalpii esentiali ai unei societati, si sufera de 30 de ani. Cred ca in aceasta perioada putem aduna oameni care activeaza in domeniul educational, ONG-uri, profesori care sa puna pe masa toate problemele pe care le are scoala romaneasca in prezent si sa gaseasca impreuna solutii pentru reformarea sistemului de invatamant, pentru ca in felul in care el se manifesta acum va continua sa produca analfabeti functionali, abandon scolar si neadaptati social. Si copiii vor continua sa fie pierduti, nestiind sa faca nimic concret când ies de pe bancile scolii.

2. Reforma sistemului sanitar - vedem zilele acestea ce se intampla si ce mafie este si ce revolta in acest sistem, la rândul lui puternic zdruncinat de-a lungul timpului si niciodata prioritizat. Nu am invatat nimic dupa Colectiv, imi e teama ca nu vom invata nimic nici acum si ca vom continua cu încurajarea spagii, a incompetentei, a lipsei de interes, a mizeriei si lipsei echipamentelor din spitale etc. Un doctor nu are ce cauta la conducerea unui spital, la conducerea unui spital este nevoie de manageri. Tara asta are nevoie de manageri, de strategi, dar si de actiune, de executanti corecti, integri, responsabili, care sa implementeze la toate nivelurile strategia, ca degeaba ai strategie daca nu are cine sa o implementeze.

3. Încurajarea afacerilor mici si mijlocii. Ca antreprenor de sase ani simt de multe ori ca muncesc doar ca sa platesc taxe si impozite. E adevarat, fac totul cu drag si pasiune, dar asta nu are legatura cu faptul ca procentul care se duce la stat este complet nejustificat in raport cu ce-mi ofera mie statul ca antreprenor.

4. Un sistem legislativ creat impreuna cu practicieni, nu facut pe genunchi, fara norme de aplicare, fara explicatii. Sanctiuni mai aspre, un sistem de recrutare riguros si educatie solida pentru autoritati, la toate nivelurile (sunt convinsa ca ar fi multe companii si ONG-uri interesate sa educe functionarii statului din diverse industrii, inclusiv eu sunt foarte interesata). In prezent sunt foarte multi oameni incompetenti care au ajuns in diverse functii nestiind sa faca nimic.

 

Felix Sava, consultant

1. Fermierul si Consumatorul – lant de distributie firesc

2. Sales Force One – Echilibrarea balantei comerciale

3. Sistem de motivare si stimulare bazat pe obiective in sistemul administrative – Perormanta administratiei

 

Alina Diana Donie

Sa lucreze angajaţii, cu salariile normale, dar fără dări la stat...pentru o perioadă

 

Nichifor Boca,

antreprenor stabilit din 2007 în Marea Britanie

1. Reducerea cu minim 20% a aparatului bugetar in urmatoarele 36 de luni maxim, concomitant cu accelerarea digitalizarii

2. Impozit progresiv pe toate veniturile din sectorul bugetar care depasesc 5000 RON (10%), peste 7000RON (20%), peste 10000 RON (25%) pe o perioada de 36 de luni

3. TVA de 26% pentru toate produsele si serviciile, TVA alimente 8%, TVA alimente traditionale si servicii turism 5%, TVA alimente bio 2% â> vom decsuraja masiv importul si ajuta producatorii locali, mai ales din domeniul agroalimentar

4. Crearea unui program guvernamental in parteneriat cu producatorii romani “CONSUMAM PRODUSE ROMANESTI” finantat cu minim 100 mil euro anual (sa aiba impact decisiv in schimbarea deciziei de cumparare in favoarea produselor fabricate in Romania)

5. Impozitarea suplimentara cu minim 50% a activelor de lux (case, masini, terenuri etc) â> vom descuraja astfel masiv importul

6. Garantii de stat pentru IMM-uri si subventionarea cu 50% a dobanzii la credite pentru companii cu cifra de afaceri sub 1 mil euro

7. Investitii urgente masive in infrastructura feroviara si rutiera (sosele centura orase, Autostrada Sirect-Giurgiu si Ungheni-Iasi-Tg. Mures).

8. Capitalizarea CEC cu 1 miliard Euro si obligatia CEC de a acorda minim 20% din valoare credite catre agricultura, in special catre achizia de terenuri Agricole, pentru procesare produse agroa-limentare si pentru stimularea agriculturii bio ( Romania -gradina bio a Europei)

9. Intrarea statului in actionariatul Blue Air cu minim 300 mil euro

10. Finalizarea rapida a reactoarelor 3 & 4 de la Cernavoda

11. Reducerea subventiei/ha pentru fermele care au peste 50 ha si dublarea subventiei pentru fermele sub 50ha

12. Triplarea subventiei/ha pt fermele bio in primii 5 ani de la conversie

13. Obligativitatea asigurarii in scoli, spitale, camine batrani de produse bio si traditionale in proportie de minim 50%

14. Impozit progresiv pe venituri mai mari de 5000 RON/lunar concomitent cu acordarea de facilitati fiscale pentru familiile cu copii si deduceri ficale pentru veniturile reinvestite

15. Impozitul pe profit crescut la 18% pentru companiile care au profit peste 1mil euro/annual

16. Cresterea cu 50% a salariilor invatatorilor, profesorilor, preotilor, medicilor, asistentelor medicale

17. Programul “HAI ACASA” dedicat romanilor din Diaspora cu focus pe atragere antreprenori, medici, profesori, constructori

18. Programul “Vizitam Romania!” dedicata cresterii turismului intern si salvarii de la faliment a pensiunilor si hotelurilor

19. Program “Discover Romania” finantat cu minim 50 mil euro annual pt a atrage turisti straini

20. Program dedicat sustinerii exporturilor finantat cu minim 100mil euro annual

 

Ionuţ Văduva, managing partner CV Partners SPRL

1. Reducerea cheltuielilor bugetare non-medicale, in vedere asigurarii unei rezerve pentru stimularea economiei pentru minim 3-6 luni prin investitii importante si necesare: autostrazi, spitale, infrastructura de orice fel;

2. Reducerea cheltuielilor bugetare prin mentinerea starii de urgenta pentru inca 60 de zile, astfel incat sa se poata face diminuarea tuturor pensiilor pana la un nivel maxim de 6.000 lei. Obligarea tuturor pensionarilor din sistemul militar, politie, servicii cu varsta de maxim 65 ani de a fi folositi la pastrarea ordinii publice si la orice actiuni pentru care este nevoie de voluntari;

3. Reducerea salariilor tuturor bugetarilor cu exceptia sistemului sanitar pana la nivelul salariului mediu brut pe economie (5.429 lei), pentru o perioada bine determinata si stiuta de toate partile si anume revenirea indicatorilor macroeconomici pentru Romania la nivelul anului 2019 (PIB, veniturile bugetare);

4. Impulsionarea investitiilor private si impulsionarea angajarii de personal, prin stimulari fiscale viitoare: diminuarea proportionala a impozitului pe profit/venit cu valoarea investitiilor facute dupa data de 30.05.2020 pentru o perioada de 6 luni; diminuarea la jumatate a contributiilor salariale pentru persoanele angajate dupa data de 30.05.2020 pentru o perioada de 6 luni;

5. Stimularea consumului de produse romanesti si implicit productia acestora, prin promovarea  constanta in media (internet, TV, radio), de catre presedinte, guvern, ministere, primarii, agentii, trusturi de presa etc, in vederea indemnarii populatiei spre consumul acestor produse, asa cum se procedeaza acum cu preventia COVID-19;

6. Renuntarea la acordarea somajului tehnic pentru toti salariatii, indiferent de indicatorii financiari ai angajatorilor, cum este acum. Trebuie sa fim solidari cu totii: antreprenori, bugetari, stat, privat. Astfel, firmele care au avut in anul 2019 profit si au distribuit dividende mai mari decat valoarea masei salariale pe termen de 3 luni, nu ar trebui sa beneficieze de avantajele somajului tehnic si nici de stimulentele fiscale amintite la pct.4, sau alte stimulente. Mi se pare normal ca actionarii sa aduca bani in societatile pe care le au si din care au castigat anterior pentru a sustine angajatii aflati in situatii dificile.

7. Cresterea cotei de TVA la 22% dublata de cresterea gradului de colectare printr-un control mult mai strict pe sectoarele stiute ca fiind evazioniste;

8. Diminuarea impozitului pe profit la 10%, concomitent cu majorarea impozitului pe dividende la 15%, astfel incat sa se stimuleze reinvestirea profitului si nu distribuirea acestuia;

9. Majorarea semnificativa a tuturor amenzilor (economice, de circulatie, etc.) si transpunerea pedepselor pentru fapte non-violente in pedepse financiare in vederea intaririi disciplinei financiare, civice si de orice natura, dublata de modificarea legii astfel incat toti cei care gresesc sa fie direct raspunzatori. Si aici ma refer la persoanele fizice, conducatori de institutii, personal din control, procurori, judecatori, etc. si nu sa fie raspunzatoare institutiile in care lucreaza, cum se intampla acum.

 

Elena Rotarescu

Solutia pe care doresc sa o promovez eu pt a ajuta pt a ajuta produsele romanesti este facilitarea accesului agricultorilor pe marile piete ale hipermarketurilor si , de ce nu, si livrarile online catre persoane fizice.  

Dar acest lucru trebuie sa vina cu o solutie practica, respectiv Guvernul sa puna la dispozitie cativa oameni bine pregatiti ce sa puna la punct relatiile si documentatia legislativa, logistica si fiscala a agricultorilor cu marile magazine si tot ei sa asigure contractele de prestari servicii cu firme de curierat. 

Intr-un mod mai simplist spus, Guvernul sa ofere echipe de oameni ce formeaza departamentele de marketing, logistica si financiar/management pentru agricultori. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO