ZF 24

Companiile telecom pariază pe tehnologie 5G, dar încă nu ştiu ce înseamnă aceasta

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2015, 00:00 875

Companiile de reţele şi de telecomunicaţii pariază pe dezvoltarea reţelelor wireless din a cincea generaţie pentru a respinge un asalt al furnizorilor de internet care le ameninţă afacerea de bază, aceea de a interconecta masele. Însă principala lor problemă este că industria de profil încă nu ştie cum ar trebui să fie infrastructura 5G, scrie The Wall Street Journal. Tom Wheeler, preşedintele Comisiei Federale pentru Comunicaţii din SUA, a descris incertitudinile spunând că 5G este precum o pictură de Pablo Picasso. „Eu văd ceva diferit de ceea ce poate că vezi tu. Cred că aici a ajuns 5G-ul”, a afirmat Wheeler.

Însă companii de telefonie mobilă din întreaga lume, inclusiv AT&T din SUA, Ericsson din Suedia, Deutsche Telekom din Germania şi Huawei Technologies din China, se grăbesc să schiţeze un tablou comun despre ceea ce ele speră să fie următoarea generaţie de reţele wireless, chiar dacă ultimul standard, 4G, este încă în dezvoltare.

Industria de profil intenţionează să obţină o rată de latenţă (viteza cu care comunică între ele două gadgeturi) de o milisecundă, faţă de 50 de milisecunde în cazul 4G. Operatorii telecom vor, de asemenea, reţele mai eficiente la viteze de sute de km pe oră. Scopul lor este de a ajunge la viteze de transmitere a datelor de 10 gigabiţi pe secundă pentru 5G, de mii de ori mai mari decât actualele viteze ale 4G.

La aceste viteze, un film de înaltă definiţie poate fi transferat în câteva secunde. Însă în prezent tehnologia care să permită aceste transferuri nu există. Compania coreeană de telecomunicaţii KT, în parteneriat cu Samsung Electronics, au obţinut o viteză de transfer de 7,5Gbps într-un mediu de test. Ericsson şi Nokia testează viteze de 2Gbps.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO