ZF 24

Compromisuri de guvernare care erodează competitivitatea: Cu promisiunea primului salariu minim pe economie şi a unor pensii mai mari, noua coaliţie de guvernare din Germania va ajuta economiile europene mai slabe

Compromisuri de guvernare care erodează...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.11.2013, 19:00 14014

După negocieri-maraton, par­tidul cancelarului german Angela Merkel şi principala formaţiune de opoziţie au ajuns la un acord pentru formarea unei „mari coaliţii“ de guvernare care pe de o parte reduce din competi­tivitatea celei mai mari economii europene, ceea ce reprezintă o veste bună pentru ţările mai slabe, iar pe de alta, spun criticii, încalcă principiile democraţiei.

ŞTIRILE ZILEI

Acordul, încheiat după 17 ore de negocieri, include printre altele primul salariu minim pe economie din istoria modernă a Germaniei, de 8,5 euro pe oră, cel mai mare din UE, pensii mai mari pentru mamele care nu muncesc şi pentru persoanele sărace, mai multe exceptări de la vârsta de pensionare de 67 de ani şi controlul chiriilor în oraşe mari precum Berlin, Frankfurt şi München. Aceste promisiuni pot fi privite ca veşti bune de economiile cu probleme din zona euro deoarece reduc competitivitatea puternicei economii germane, scrie The Guardian. De aseme­nea, pentru că aduce mai mulţi bani în buzunarele săracilor, acordul contracarează criticile Comsiei Europene, care acuză Germania că urmează politici mercanti­listice pe socoteala celorlalte state din UE.

Pe de altă parte, acordul încalcă regulile democraţiei, în care poporul îşi alege guvernanţii. Alianţa vine după ce în urmă cu două luni creştin-democraţii conduşi de Merkel au câştigat alegerile cu 41,5% din voturi. Social-democraţii, partenerii de acum, au primit doar 25,7% din voturi. Alianţa a fost încheiată deoarece cu acest rezultat partidul lui Merkel nu putea intra singur la guvernare. Prin această „mare coaliţie“, pierzătorii, adică cei nedoriţi de popor, au ajuns să guverneze şi au dictat o parte din termenii acordului.

Nu vor creşte taxele şi datoriile, dar vor fi pensii mai mari

Acordul continuă totuşi în unele privinţe politica lui Merkel. Nici taxele şi nici datoriile nu vor creşte, pensiile urmând a fi finanţate din fondurile de protecţie socială, notează Financial Times.

Însă unele condiţii, precum introduce­rea salariului minim pe economie începând cu 2015, posibilitatea pensionării anticipate la vârsta de 63 de ani pentru cei care au o vechime în muncă de 45 de ani şi descu­rajarea muncii temporare reprezintă un pas înapoi pentru cea mai cuprinzătoare şi de succes reformă a pieţei muncii din ultimii ani. Această reformă a ajutat Germania să devină motorul de creştere al Europei. „Marea coaliţie“ anterioară, condusă tot de Merkel, a ridicat vârsta de pensionare la 67 de ani.

Banca centrală, Bundesbank, mulţi angajatori şi chiar Merkel au avertizat că salariul minim pune în pericol locuri de muncă, mai ales în regiunile din est, mai sărace. Merkel a cedat deoarece social-democraţii nu au acceptat să negocieze această condiţie.

Partidele au promis, de asemenea, continuarea actualei politici europene şi au convenit că băncile pot fi recapitalizate direct din fondul european permanent de bailout, ESM, doar dacă este evident că băncile nu pot fi salvate după ce creditorii şi guvernele şi-au adus contribuţia la bailout.

Control mai strict pe pieţele financiare

În încercarea de a strânge mai mulţi bani pentru proiecte de infrastructră, parti­dele intenţionează ca anul viitor să intro­ducă o taxă de tranzit pe autostrăzi perce-pută maşinilor înregistrate în străinătate.

Această condiţie a fost propusă de partidul soră al creştin-democraţilor, formaţiunea bavareză CSU, şi a fost respinsă în timpul campaniei electorale de Merkel.

Totodată, partidele au acceptat să înăsprească controlul pieţelor financiare, să limiteze speculaţiile şi să mărească rezis-tenţa pieţelor. Coaliţia sprijină introducerea la nivel european a unei taxe pe tranzacţii financiare.

În privinţa uneia dintre cele mai controversate probleme, membrii coaliţiei au decis să introducă cetăţenia duală pentru copiii născuţi şi crescuţi în Germania de părinţi nerezidenţi în UE. În prezent, mulţi tineri, în special de origine turcă, sunt forţaţi să renunţe la cealaltă naţionalitate dacă vor să primească cetăţenie germană. Partidul lui Merkel avea mari rezerve în a accepta cetăţenia dublă.

Mai puţini bani pentru energia “verde“

În privinţa reformei sectorului de energie, care trece prin cea mai amplă transformare din ultimele decenii, partidele au hotărât să reducă subvenţionarea energiei verzi în condiţiile în care costurile legate de tranziţia de la energie nucleară şi din combustibili fosili la energie din surse regenerabile riscă să scape de sub control. Subvenţiile pentru fermele eoliene onshore se vor reduce, ca şi planurile pentru dezvoltarea compexelor eoliene offshore.

Coaliţia vrea să restructureze piaţa energiei şi să continue extinderea reţelei energetice, politici demarate de Merkel. Un moratoriu privind folosirea fracturării hidraulice pentru extragerea gazelor naturale va fi menţinut.

De asemenea, taxa de autostradă va fi analizată cu atenţie de Comisia Europeană deoarece poate fi considerată ca discriminatorie.

Acordul de alianţă reaminteşte că parteneriatul „unic“  franco-german are prioritate în Europa şi subliniază importanţa întăririi legăturilor cu Polonia. În document se menţionează că germana ar trebui să devină limbă de lucru în UE, alături de franceză şi engleză, notează The New York Times.

400.000 de studenţi alimentau businessurile universităţilor private în 2008

Problema zonei euro este că politica monetară de dinainte de criză a fost concepută pentru a ajuta mai degrabă Germania şi mai puţin alte ţări, precum Spania, a afirmat Jose Luis Rodriguez Zapatero, fost premier spaniol între 2004 şi 2011.

Politica monetară relaxată urmată de Banca Centrală Europeană a ajutat la supraîncălzirea pieţei locuinţelor din Spania, ceea ce a dus la implozia din 2008 şi la criza care a urmat şi din care ţara încă nu şi-a revenit, a afirmat Zapatero într-un interviu acordat CNBC. Lovitura dată de implozie sectorului bancar a fost atât de puternică încât guvernul a acceptat un ajutor de 41 de miliarde de euro pentru salvarea băncilor.

„Politica monetară cu dobânzi reduse – aplicată încă de la naşterea euro şi până la criză – a fost proiectată pentru reconstruirea Germaniei. Dar ce efecte a avut asupra ţărilor ca Spania? A creat o expansiune uriaşă a creditului, care a creat bule“, a spus fostul premier. El susţine că dobânzile reduse ale BCE de dinaintea crizei au ajutat la stimularea cererii pentru produsele germane şi au permis ţării să-şi construiască un surplus comercial uriaş.

„Germania avea producţie puternică şi cerere internă foarte mică. Nu-şi putea vinde propriile produse. Spania le-a cumpărat, datorită creditului pe care germanii îl finanţau“, a mai spus Zapatero.

Promisiunile noii coaliţii de guvernământ din Germania pe scurt

  • introducerea unui salariu minim pe economie de 8,5 euro pe lună începând cu 2015, primul din istoria ţării şi cel mai mare din UE;

  • pensii mai mari;

  • reducerea în unele cazuri a vârstei de pensionare de la 67 de ani la 65 de ani;

  • controlul chiriilor în oraşele mari;

  • reducerea subvenţiilor pentru energia „verde“;

  • taxele şi datoriile nu vor creşte;

  • gazele nu vor fi exploatate prin fracturare hidraulică;

  • introducerea unei taxe de autostradă pentru străini;

  • introducerea cetăţeniei duble.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO