Confederaţia Patronală Concordia a susţinut cu ocazia Consiliului Preşedinţilor BusinessEurope de la Madrid cauza aderării cât mai rapide a României la spaţiul Schengen, cu atât mai mult cu cât Piaţa Unică împlineşte anul acesta 30 de ani, a declarat Dan Şucu, preşedintele Confederaţiei.
BusinessEurope reuneşte 40 de federaţii membre din ţările europene.
“Am avut la finele săptămânii trecute, la Madrid, împreună cu marile confederaţii patronale europene din BusinessEurope, discuţii cu regele Spaniei, Felipe IV, cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas şi cu viceprim-ministrul Spaniei, Nadia Calvino. Concordia a susţinut în primul rând cauza aderării României la spaţiul Schengen cât mai repede mai ales că Piaţa Unică împlineşte anul acesta 30 de ani şi pentru oamenii de afaceri europeni consolidarea ei este o prioritate. Nu există piaţă unică fără România şi Bulgaria în Schengen. Este ceva ce am discutat şi cu omologii noştri din Austria care ne-au asigurat de tot sprijinul lor. Discuţiile la Madrid s-au axat şi pe creşterea competitivităţii industriale a Europei ca să nu rămânem în umbra Washington-ului sau Beijing-ului. Ne bazăm pe preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene să acţioneze în această direcţie în următoarele şase luni”, a spus Dan Şucu într-un comunicat.
Cu ocazia conferinţei organizată de Confederaţia spaniolă a organizaţiilor de afaceri (CEOE), BusinessEurope a identificat cinci domenii-cheie de acţiune pentru a se asigura că ambiţiile de creştere economică în UE sunt transpuse în rezultate concrete: un cadru mai suplu de reglementare pentru companiile europene, un program pentru consolidarea Pieţei Unice, asigurarea aprovizionării cu energie la preţuri competitive, abordarea deficitului de competenţe, facilitarea inovării şi sprijinirea reformelor pentru a creşte productivitatea Europei, şi deschiderea mai multor oportunităţi pe pieţele internaţionale pentru companiile europene.
”Confruntat cu consecinţele războiului din Ucraina, dar şi cu efectele pe care le au subvenţiile acordate de unii dintre principalii parteneri comerciali ai UE companiilor locale, am conturat la Madrid, alături de oamenii de afaceri europeni, cinci direcţii de acţiune: reglementări mai suple, care să nu împovăreze excesiv şi nefondat întreprinderile europene şi o integrare mai mare a Pieţei Unice europene prin armonizarea normelor, care uneori diferă de la un stat la altul, îngreunând sau chiar împiedicând extinderea activităţilor companiilor în alte state membre. Atât companiile, cât şi cetăţenii UE, au nevoie de energie la preţuri accesibile, dar fără să fie afectată tranziţia către o economie cu mai puţine emisii. Nu în ultimul rând UE are nevoie de o forţă de muncă bine pregătită, cu competenţele potrivite, iar partenerii sociali trebuie să fie implicaţi în acest proces”, a adăugat preşedintele Concordia.
Dan Şucu este proprietarul Mobexpert şi preşedinte al confederaţiei patronale Concordia.
BusinessEurope reuneşte 40 de federaţii membre din ţările europene. De la dreapta la stânga, rândul de jos: Carlo Bonomi – preşedintele Confindustria, organizaţia patronală a Italiei (al patrulea), Fredrik Persson (preşedintele BusinessEurope) şi preşedintele confederaţiei patronale din Suedia (al cincilea), Antonio Garamendi – preşedintele CEOE, Confederaţia Angajatorilor din Spania (al şaptelea), Geoffroy Roux de Bézieux – preşedintele Medef, organizaţia patronală a Franţei (al optulea), Ingrid Thijssen – preşedinta confederaţiei patronale din Olanda (a noua).