ZF 24

Consiliul Concurenţei acordă mai mult timp pentru consultarea publică a angajamentelor asumate de operatorii de telefonie mobilă

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

28.08.2013, 20:03 315

Consiliul Concurenţei extinde până la 16 septembrie perioada de consultare publică a propunerilor de angajamente formulate de Cosmote, Orange, RCS & RDS şi Vodafone România în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de fiecare dintre operatori în propria reţea. Prin prelungirea acestei perioade, autoritatea de concurenţă doreşte să ofere tuturor persoanelor interesate posibilitatea de a analiza impactul pe care îl pot avea asupra activităţii lor angajamentele formulate de cele patru companii.

„Reamintim că pe site-ul instituţiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS şi Vodafone pentru înlăturarea îngrijorărilor concurenţiale ce au condus în 2011 la declanşarea din oficiu a investigaţiei referitoare la o posibilă discriminare în ceea ce priveşte nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale reţelei individuale (a fiecărui operator mobil)“, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Concurenţei. Cei patru operatori practică tarife diferenţiate de terminare a apelurilor în funcţie de originea acestora (apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea, respectiv apeluri iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea).

Diferenţa dintre tarifele pentru apeluri iniţiate şi terminate în aceeaşi reţea şi cele pentru apelurile iniţiate într-o reţea şi terminate în altă reţea este excesivă. Acest lucru poate conduce la prejudicierea consumatorilor care vor plăti tarife mai mari şi poate afecta mediul concurenţial din acest domeniu prin limitarea dezvoltării reţelelor mai mici, menţinerea artificială a cotelor pe piaţa de retail, afectarea migrării utilizatorilor către alte reţele.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO