ZF 24

Consiliul Investitorilor Străini critică modalităţile de numire a managerilor la companiile de stat. ”Măsura adoptată de Parlament adânceşte sentimentul de neîncredere, slăbeşte statul de drept şi face imposibilă aderarea României la OCDE”

Consiliul Investitorilor Străini critică modalităţile...

Autor: Roxana Rosu

20.12.2017, 14:27 279

 Renunţarea la regulile de guvernanţă a companiilor de stat, măsură adoptată de Parlament, adânceşte sentimentul de neîncredere, slăbeşte statul de drept şi va face imposibilă aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), obiectiv asumat în capitolul de politică externă al programului de guvernare, consideră Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, un proiect de lege care exceptează zeci de companii de stat de la aplicarea prevederilor OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, printre care TAROM, Poşta Română, METROREX, CFR, TRANSGAZ şi TRANSELECTRICA.

 Companiile membre FIC atrag atenţia că în ultima perioadă se observă o creştere semnificativă a neîncrederii în instituţiile publice, atât a mediului de afaceri, cât şi a cetăţenilor, ca urmare a numeroaselor modificări legislative care afectează economia şi domnia legii în România.

Pe agenda politică a autorităţilor se regăsesc o serie de decizii care, în opinia investitorilor străini, vor duce la slăbirea statului de drept şi a cadrului normativ necesar unei economii moderne.

”1. Parlamentul tocmai a adoptat o lege prin care sunt exceptate majoritatea companiilor de stat de la regulile transparenţei şi managementului profesionist;  2. Interferenţa din ce în ce mai vizibilă a politicului în activitatea autorităţilor de reglementare, care ar trebui să fie independente; 3. Propuneri legislative care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat şi capacitatea sistemului de justiţie de a veghea la respectarea legilor”, se arată în comunicatul FIC.

Investitorii străini consideră că aceste decizii încalcă elemente şi principii fundamentale pentru o ţară modernă, cu o economie competitivă. Măsurile în cauză sunt luate fără consultare şi fără o informare corectă a publicului şi a mediului de afaceri şi vor oferi în continuare argumente suplimentare pentru adâncirea neîncrederii.

În plus, renunţarea la aplicarea regulilor guvernanţei corporative în companiile de stat, va face imposibilă aderarea României la OECD. ”Potenţialul pe termen lung al României, inclusiv de a ajunge una dintre cele mai importante economii ale UE, poate fi atins prin canalizarea energiilor către un astfel de obiectiv major şi prin respectarea principiilor de transparenţă, stabilitate şi predictibilitate”, spun investitorii străini.

Consiliul Investitorilor Străini - FIC numără în prezent 130 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă un segment important din investiţiile străine directe în România, cumulând împreună mai mult de 180.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri totală ce reprezintă aproximativ 25% din PIB-ul României. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO