ZF 24

Constantin, Agricultură: Laptele ieftin din alte ţări va majora importurile din 2015

Constantin, Agricultură: Laptele ieftin din alte ţări...

Autor: Andrei Cîrchelan

15.04.2014, 10:39 201

Liberalizarea pieţei laptelui va determina o majorare a importurilor de lapte în România de anul viitor, motiv pentru care autorităţile vor diferenţia subvenţiile acordate pentru laptele de vacă faţă de carnea de vacă, a declarat ministrul Agriculturii Daniel Constantin la conferinţa ZF Agricultura, în block-start pentru cursa de 8 mld.euro a fondurilor UE.

”Importurile sunt o realitate şi trebuie contracarată cu toate politicile pentru că riscăm să avem importuri mai mari din 2015. Se va liberaliza piaţa laptelui şi ţări ca Polonia sau Danemarca pot produce mai mult, iar laptele respectiv, mai ieftin, poate ajunge în România”, a spus Constantin.

Potrivit acestuia, autorităţile au schimbat anul acesta modalitatea în care sunt acordate subvenţiile pentru laptele de vacă.

”Plata e de 453 lei pentru fiecare animal, dar cei care produc lapte pot primi între 730 şi 1.000 lei. E un ajutor menit să crească producţia. Sunt convins că producţia e foarte mare, că se comercializează suficient, dar raportările sunt mai mici. Odată ce am venit cu această metodă nouă, o cantitate mai mare va fi raportată drept comercializată acest an”, a explicat Constantin, adăugând că subvenţia vine de la bugetul de stat.

Demnitarul a adăugat că anul trecut toate statele au fost de acord să nu mai acorde plăţi de la bugetul de stat, dar ”prin negociere am reuşit să menţinem aceste ajutoare, dar ele sunt de tranziţie şi scad”. Subvenţiile vor fi reduse la 75% anul viitor, după care vor fi scăzute treptat, cu câte cinci puncte procentuale anual, până în 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO