ZF 24

Constantin Niţă, ministrul pentru Energie: Vom reorganiza companiile de stat din energie. Hidroelectrica va fi divizată

Constantin Niţă, ministrul pentru Energie: Vom...

Ministerul pentru Energie va reorganiza companiile din energie astfel încât să creeze două-trei companii puternice care să poată concura la nivel regional, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie la ZF Power Summit ’13. Această reorganizare vizează şi spargerea Hidroelectrica în mai multe companii o dată cu ieşirea din insolvenţă.

“Este timpul să creem companii româneşti puternice, care să joace nu numai în România, ci şi în zona noastră de influenţă, unde am putea să devenim un jucător important în energie”, a spus Niţă.

Reorganizarea companiilor de stat din energie se va face având la bază principiul mixului de surse de energie.

“Suntem singura ţară din UE care are complexe energetice, sau companii care funcţionează pe o singură sursă. Nu poţi să pui, pe o piaţă concurenţială liberă, cărbunele să concureze cu apa. Trebuie creat un mix care să permită companiilor să pornească pe picior de egalitate în piaţă”, a explicat Niţă.

Legat de soarta Hidroelectrica după ieşirea din insolvenţă, ministrul pentru Energie a spus că se ia în calcul “divizarea în 2-3 companii”.

Acum câţiva ani, guvernul intenţiona să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica. Executivul a renunţat la acest proiect în 2011 din cauza problemelor juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO