ZF 24

Consultarile pentru formarea guvernului au inceput la Cotroceni

05.12.2008, 10:15 17

Consultarile presedintelui Traian Basescu cu partidele parlamentare privitoare la formarea noului guvern au inceput la ora 10.00 cu delegatia minoritatilor nationale. Conducatorul delegatiei, Aurel Vainer (Federatia Evreilor din Romania), a anuntat ca minoritatile vor sprijini guvernul indiferent de culoarea acestuia.

La ora 11.00, Traian Basescu va primi delegatia UDMR, la ora 12.00 pe cea a PNL, iar la ora 13.00 pe reprezentantii Aliantei PSD+PC.

Ultima formatiune cu care seful statului va discuta este PD-L, incepand de la ora 14.00.

Delegaţia UDMR este formata din presedintele Marko Bela, presedintele executiv Kelemen Hunor si vicepresedintele executiv Laszlo Borbely.

Delegaţia PNL este formata din presedintele Calin Popescu-Tariceanu, vicepresedinţii Crin Antonescu, Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Paul Victor Dobre, Ludovic Orban, Adrian Cioroianu si presedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus.

Din echipa PSD vor face parte Mircea Geoana, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea, Marian Oprisan, Gabriel Oprea, Miron Mitrea.

Din delegatia PD-L vor face parte presedintele Emil Boc, prim-vicepresedintii Adriean Videanu si Theodor Stolojan, secretarul general Vasile Blaga, vicepresedintele Gheorghe Flutur.

Potrivit Constitutiei (art. 103), "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Joi, presedintele a declarat ca in desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru, dupa consultarea partidelor, va avea in vedere ponderea acestora exprimata prin mandate in Parlament. PD-L are in Parlament trei mandate in plus fata de PSD.

Ramaneti pe www.zf.ro pentru a afla noutati privind stadiul discutiilor si declaratii ale reprezentantilor partidelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO