ZF 24

Contraargument: De ce SUNT de acord cu cei care au luat credite in franci elveţieni

Contraargument: De ce SUNT de acord cu cei care au luat...
25.01.2015, 14:47 4124
Explozia cursului de schimb pentru francul elveţian din ultimele două săptămâni  a generat reacţii vehemente în spaţiul public, inclusiv în rândul cititorilor Ziarului Financiar, care s-au exprimat fie în scris, fie chiar în platoul emisiunii ZF Live, difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la 12 la 13.
 
Ziarul Financiar a publicat săptămâna trecut opinia unuia dintre cititori, V.B, care argumentează împotriva românilor care s-au împrumutat în credite în franci elveţieni. Opinia integrală o puteţi citi aici.
 
La o săptămâna de la publicare opiniei, am primit pe adresa redacţiei o contraopinie, de la cititorul Bogdan Verdeş, care se recomandă cu funcţia de inginer economist. Publicăm mai jos opinia integrală a lui Bogdan Verdeş:
 
"Stimate autor,

Apreciez in mod deosebit opinia si totodata ingrijorarea dvs. ca anumiti semeni ar putea fi sprijiniti sa depaseasca o perioada dificila, spre deosebire de dvs. care, atunci cand ati JUCAT la bursa nu ati fost sprijinit sa va diminuati pierderile. Cred ca sunteti in asentimentul meu si sunteti de acord sa folosesc expresia "A JUCA LA BURSA" pentru ca in definitiv ati dorit obtinerea unor castiguri peste medie intr-un timp relativ scurt.

Sunt sigur insa ca nu veti acuza pe niciunul din zecile de mii de romani (fie 75.000 fie 200.000 in functie de partea baricadei pe care fiecare se afla) ca "a jucat" la achizitie de apartamente avand in vedere varfurile valorice existente in acea perioada.

Intrebarile pe care le adresez distinsului autor sunt insa urmatoarele:

1. Ce facem cu cei care au contractat creditul in CHF in ciuda faptului ca se incadrau si la credite in EUR insa bancile i-au sfatuit/obligat pentru achizitia unui apartament sa apeleze la aceasta moneda fara a le fi indicat riscurile pe termen mediu/lung? Poate fi acuzata banca de ascundere de informatii? Avand in vedere ca vorbim despre o criza financiara, in principal cauzata de banci, fie centrale, fie comerciale putem suspecta bancile de inducere in eroare si influentare a deciziei pe informatii false? Evident ca in anul 2015 cu totii am capatat putina experienta in plus, astfel incat nici eu si nici dvs. nu ne-am mai asuma riscuri pe care ni le-am asumat anterior insa sa recunoastem ca in acei ani, bancile s-au bazat pe lipsa de informatii care domnea inca in piata si imposibilitatea de negociere avand in vedere pozitia de forta pe care se aflau si din pacate se afla in continuare.
 
2. Oare BNR nu trebuia sa intervina in modul de rambursare a creditelor astfel incat intr-o rata ponderea principalului sa fie mai mare decat cea a dobanzii si nu cum se intampla acum ca in prima jumatate a perioadei de imprumut banca are deja asigurat profitul din dobanda? Se stie ca dupa 7-8 ani majoritatea au achitat numai o parte din datorie, cea mai mare valoare achitata fiind reprezentata de dobanda...
 
3. Cum procedam cu imprumuturile catre FMI, despre care nici eu si probabil nici dvs. nu ati fost intrebat daca suntem sau nu de acord sa le contractam?
 
4. Daca numarul celor imprumutati in CHF nu este relevant pentru economie, si este comparabil cu cel al votantilor din diaspora, propun ca cei din diaspora sa nu mai aiba drept de vot intrucat nu sunt relevanti pentru economie. Sunteti de acord cu mine stimate domn V.B.?
 
5. Afirmati ca sunteti de 15 ani abonat ZF si v-ati bazat deciziile pe articolele din ziar insa pe de alta parte concluzia este ca ati pierdut. Permiteti-mi sa constat ca de fapt aceste informatii nu v-au fost suficiente deci nu era o certitudine a faptului ca in masura in care zecile de mii de mai sus citeau publicatiile financiare renuntau la gandu de a face un credit ipotecar.
 
6. De ce dragii nostri vecini maghiari au avut timp sa ia masuri in privinta CHF si noi ne trezim acum la al doilea mare soc trait din cauza acestei monezi? Suntem noi de vina sau cei care nu au luat masurile atunci cand acest lucru a fost necesar si mai mult decat atat SNB a venit in ajutor si pentru o perioada importanta de timp a inghetat cursul?

Asa cum bine v-ati dat seama sunt intrebari retorice la care atat dvs. cat si alte persoane sa reflecteze si sa ajunga la concluzia ca indiferent cat de mica ar fi o anumita categorie, trebuie sa fim solidari si sa gasim solutii potrivite ambelor parti.

Avand in vedere ca dvs. ati activat intr-un domeniu fara legatura cu problema CHF, dati-mi voie sa interpretez opinia dvs. ca fiind din categoria "sa moara si capra vecinului"...dar cine stie poate pe viitor vom reusi sa depasim aceste mentalitati care nu ne vor ajuta niciodata sa progresam si sa invatam din greseli intr-o Romanie a bunului simt.

Un cititor fidel online,

B.V."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO