• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
ZF 24

Contradicţii în USR pentru excluderea unui membru: Sunt lucruri care se-ntâmplă în USR şi n-ar trebui. În alte partide nu sunt tolerate

Contradicţii în USR pentru excluderea unui membru: Sunt lucruri care se-ntâmplă în USR şi n-ar trebui. În alte partide nu sunt tolerate

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

12.12.2019, 16:49 147

Membrii USR au perspective diferite legate de excluderea lui Oli Ardelean din partid, unii afirmând că a fost o nedreptate, făcută de preşdintele USR, Dan Barna, care a dorit să o excludă cât mai repede, iar alţii că a fost, de fapt, o măsură ce se impunea, pentru a amenda derapajele acesteia.

„Un scandal 100% intern. A fost tratată o sesizare a unui membru care, adică toată lumea ştia că sunt lucruri care se-ntâmplă în USR care n-ar trebui să se-ntâmple şi care-n alte partide nu sunt tolerate, sabotaje şamd şi fiecare organizaţie trebuie să poată să îşi selecteze membrii la un moment dat, că trebuie toţi să tragem în aceeaşi direcţie, că atmosfera asta că totul e permis n-are cum să fie ok în nicio organizaţie”, a declarat deputatul Claudiu Năsui, joi, pentru MEDIAFAX, chestionat despre excluderea lui Oli Ardelean din partid.

În schimb, senatorul Florina Presadă a afirmat că Dan Barna a dorit să o excludă cât mai rapid.

„Nu există o prioritizare, felul în care se discută aceste lucruri în BN e la discreţia preşedintelui, şi atunci, preşedintele are această modalitate de a extrage din tot noianul de sesizări primite, pe acelea care-i convin lui. (...) A dorit să o excludă cât mai repede pe Oli Ardelean, pentru că este unul dintre cei mai vocali, atunci când vine vorba despre derapajele din partid, Oli Ardelean este unul dintre cei mai integri oameni pe care-i cunosc eu şi înţeleg că poate să ne deranjeze ce spune, a fi exclusă, dimpotrivă, eu dacă aş fi preşedintele partidului, m-aş uita la ce spuena Oli şi aş fi încercat să repar ce semnala”, a argumentat aceasta.

Florina Presadă a adăugat că au mai existat încercări din partea lui Oli Ardelean de a îi transmite nemulţumirile pe care le are, însă „au fost nenumărate situaţii când preşedintele Dan Barna a preferat fie să-nchidă ochii la ceea ce semnala”.

Senatoarea a explicat că un număr de 30 de membri au susţinut-o pe Oli Ardelean, printr-un protest, la sediul central, cu pancarte cu mesaje legate de libertatea de exprimare. Totodată, aceştia ar fi fost numiţi „cămăşile negre ale USR”.

„A fost un protest, la sediul central, ea era acolo în calitate de inclupată, ca să zic aşa, dar au fost foarte mulţi membri, aş zice că 30, care şi ei, la rândul lor, au fost luaţi peste picior sau insultaţi de către membrii BN din echipa Barna, putem să zicem echipa Barna pentru că la BN au candidat împreună, e public. Am înţeles de la cei de acolo că ar fi spus că cei care protestau sunt <<cămăşile negre ale USR ( expresie folosită pentru a defini Miliţia Voluntară pentru Securitate Naţională, loială faţă de Benito Mussolini - n.r) >> sau ceva de genul ăsta, asat iarăşi, e strigător la cer pentru mine. Aveau mesaje cu <<Vă vedem cu libertatea de legitimare>>, cu articolul din Constituţie, cenzura este interzisă”, a motivat Presadă.

Totodată, senatoarea Florina Presadă a subliniat că „poziţia şi mesajul meu este că libertatea de exprimare este unul dintre bunurile noastre cele mai de preţ, dacă renunţăm la ele, riscăm să devenim doar un alt partid din România”.

Deputatul Claudiu Năsui a susţinut că de fapt, nu este vorba de un protest, ci de prieteni ai lui Oli Ardelean „chitiţi să protesteze”.

„Au venit prieteni de-ai dânsei să o ajute moral, chestia asta că era un protest, într-adevăr, ei au venit, cumva, chitiţi să protesteze, dar de la asta până la a zice că era un protest. Într-adevăr, e un membru care a fost dat afară din partid, nu e nici aleasă...dar e o persoană care a făcut foarte multe ştiri false, să zic aşa, nu ştiu cum să zic, a generat foarte multe emoţii în campanie şi în nişte momente cheie şi la un moment dat trebuie şi-n structura asta să fim siguri că tragem toţi în acelaşi loc”, a explicat Năsui.

Surse din echipa Barna au declarat că excluderea lui Oli Ardelean a venit ca urmare a „derapajelor grave” ale acesteia, „atacuri la colegi, înjurături”. Acestea au precizat că Oli Ardelean a realizat că „organizaţia nu i se potriveşte”.

„Motivul excluderii sunt prejudiciile aduse în campanie, plus, au fost multe derapaje ale dânsei, minore, dar multe, atacuri la colegi, înjurături, inclusiv noi, în BN, avem mail de la dânsa cu <<dacă nu faceţi nu ştiu ce, vă ia mama dracu'>>, mail scris negru pe alb. Sunt multe mărunte, se mai purtau discuţii, dar cea mai gravă a fost că cu o zi înainte de alegeri a ieşit şi public şi a spus că nu poate susţine USR, totuşi cu poziţia de membru, vicepreşedinte la Ilfov, deci cred că na, şi-a dat seama că nu i se potriveşte această organizaţie, dacă dânsa consdieră asat, nu putem să acceptăm să aducă prejudicii de imagine, şi până la urmă, să-şi bată joc de munca unor membri care muncesc în campanie”, au explicat sursele.

Totodată, sursele din echipa Barna au afirmat că nu trebuie depăşită limitele în partid.

„Nu ţin minte cine i-a numit aşa („cămăşi negre - n.r), dar da, a fost o formă de presiune care nu a fost la locul ei într-o organizaţie, orice tip, aici există căi statutare, trebuie să ne respectăm între noi, există foruri alese de conducere în partid, alese foarte democratic, dacă nici la noi nu sunt alese democratic, atunci nu mai există democraţie, oricine poate să participe la şedinţele BN, să-şi exprime o părere. Sunt perfect de acord cu genul ăsta de transparenţă şi comunicare între conducere şi membri, atât timp cât lucrurile rămân într-o limită a decenţei şi a respectului reciproc”, au conchis acestea.

Oli Ardelean, de la USR Ilfov, a acuzat că a fost exclusă din organizaţie pentru o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care amintea că Dan Barna că a ştiut de semnături false la iniţiativa „Fără Penali”. Ea reclamă o „execuţie” miercuri seara a Biroului Naţional al partidului.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652