ZF 24

Controlată de doar trei jucători, piaţa cimentului este cea mai puţin concurenţială

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Andrei Cîrchelan, Andreea Neferu

07.11.2013, 21:38 2509

Piaţa locală a cimentului, împărţită de trei mari jucători, francezii de la Lafarge, nemţii de la Heidelberg­Cement şi elveţienii de la Holcim, este sectorul economic cu cel mai redus grad de concurenţă, potrivit unui studiu al Consiliului Concurenţei.

Industria cimentului este caracterizată de „importante bariere la intrare, de absenţa concu­ren­ţilor «rebeli», de un grad scăzut de inovare, de o cerere inelastică şi relativ stabilă, de lipsa presiunii importurilor şi de existenţa unor asociaţii de afaceri sau patronale puternice“, se men­ţionează în raportul Concu­renţei.

Cei trei jucători din piaţa cimentului au mai fost sub lupa Concu­renţei acum câţiva ani, când au primit o amendă de 28,5 mil. euro pentru formarea unui cartel şi stabilirea în comun a pre­ţului cimentului.

Preţul cimentului este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale celor trei companii, care în ultimii ani au refuzat să mai ofere date publice concrete privind cât costă o tonă de ciment.

Citiţi continuarea articolului aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO