ZF 24

Conturile românilor bogaţi administrate discret au crescut cu 83 mil. lei în 11 luni

Conturile românilor bogaţi administrate discret au...

Autor: Roxana Pricop

24.12.2013, 11:01 499

Câteva sute de români şi-au lăsat averile să fie administrate personalizat sub formă de conturi individuale de investiţii, majoritatea provenind din middle şi top managementul companiilor. După primele 11 luni, activele conturilor au crescut cu 82,7 milioane de lei (18,7 mil. euro), în principal graţie intrărilor noi de bani.

Piaţa de conturi individuale de investiţii gestionate de societăţile de administrare a ajuns la active de 195 milioane de lei (44 mil. euro) la finalul lunii noiembrie, în creştere cu 73% faţă de începutul anului, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Avansul s-a datorat în principal intrării de bani atât din partea clienţilor noi, cât şi din partea celor existenţi care au ales să îşi suplimenteze conturile. Suma minimă pentru deschiderea unui astfel de cont porneşte de la circa 100.000 de lei, astfel încât clienţii acestor conturi sunt persoane din top şi middle management-ul companiilor, dar şi persoane private sau antreprenori care au vândut o afacere sau un activ imobiliar.

Societatea Certinvest ocupă primul loc pe piaţa administrării de conturi, cu active în gestiune 70,9 milioane de lei de la peste 120 de clienţi. Faţă de începutul anului, activele conturilor gestionate de Certinvest au crescut cu 30,3 milioane de lei. Pe locul secund urmează societatea Raiffeisen Asset Management, cu averi în gestiune de 63,4 milioane de lei, urmată de Erste Asset Management, cu 57,5 milioane de lei. Faţă de începutul anului, activele conturilor Raiffeisen au crescut cu 14 mil. lei, iar cele ale Erste Asset Management cu 38 mil. lei.

Primii trei manageri de conturi individuale şi-au ales segmente bine definite de clienţi: Raiffeisen lucrează pentru clienţii instituţionali, precum asigurătorii, Certinvest are pe mâini banii unor persoane fizice cu venituri peste medie, pentru că pragul minim de deschidere a unor astfel de cont este de 100.000 lei, în timp ce Erste Asset Management ţinteşte spre clienţii de private banking ai BCR, banca şi managerul de active fiind controlaţi de acelaşi grup financiar.

Pe această nişă, pentru că administrarea de fonduri mutuale este principala preocupare şi sursă de venit pentru managerii de active, mai sunt prezente societăţile BT Asset Management, cu portofolii individuale de 900.000 lei, şi OTP Asset Management, cu active de 2,1 mil. lei.

Spre deosebire de fondurile mutuale, ce funcţionează asemeni unor produse de masă şi unde investitorii acceptă fără drept de replică strategia de investiţii, conturile individuale permit clientului să stabilească cu administratorul personal o ţintă de randament, o strategie de investiţii şi să îşi asume riscuri mai mari. Dat fiind că există un prag ridicat de intrare, tipologia investitorului în conturi este diferită de cea a clientului de fond mutual. În fondurile mutuale, unde pragul de intrare este de doar câţiva lei, investesc persoane cu venituri medii, care dispun de economii pentru care vor să obţină un profit mai mare decât cel adus de depozitul bancar. În fondurile mutuale investesc peste 250.000 de persoane, în timp ce numărul clienţilor care au deschis un cont individual de investiţii este de câteva sute, potrivit estimărilor ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO