ZF 24

Convorbirile pe mobil s-ar putea ieftini din aprilie

Convorbirile pe mobil s-ar putea ieftini din aprilie
27 ian 2009 12

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii a anuntat varianta finala a planului de reducere a tarifelor de interconectare de catre operatorii de telefonie mobila, document care a fost modificat fata de planul initial, din noiembrie 2008.

Tarifele de interconectare reprezinta suma platita de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze alti clienti din alte retele. O scadere a acestor tarife determina ieftinirea costurilor pentru convorbiri si cresterea competitiei.

Una dintre modificarile operate de ANC este amanarea cu doua luni a reducerii tarifelor de interconectare de catre Cosmote, Zapp si RCS&RDS, din aprilie 2009, fata de februarie 2009 - conform primei variante a strategiei.

“Am incheiat consultarea nationala pe marginea proiectelor de decizie privind interconectarea cu operatorii de telefonie mobila. Ne mentinem decizia de a reglementa tarifele de interconectare ale tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila. In plus fata de propunerea initiala, am decis introducerea unei noi etape de reducere la 1 iulie 2010 pentru Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, cei trei operatori care nu au fost pâna in prezent supusi obligatiei de control al tarifelor”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Astfel, tarifele maxime pentru serviciile de terminare a apelurilor in retelele Cosmote si Telemobil vor scadea in trei etape, conform unei pante de ajustare de 15 luni, pâna la atingerea simetriei cu tarifele Orange si Vodafone la data de 1 iulie 2010. Pentru ca a intrat recent pe piata telefoniei mobile, RCS&RDS va beneficia de o panta de ajustare mai lunga, spun oficialii ANC.

In urma prelungirii termenului de consultare publica pe marginea acestor masuri, ANC a decis ca prima etapa de ajustare a tarifelor sa se aplice incepând cu 1 aprilie 2009.

“Reducerea graduala a tarifelor asigura predictibilitatea pe aceasta piata, dând operatorilor care nu au fost reglementati pâna in prezent posibilitatea de a-si ajusta planurile de afaceri, si ofera, in acelasi timp, o armonizare a tarifelor pe parcursul perioadei de tranzitie catre tarife simetrice”, a mai declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili va fi transmisa Comisiei Europene si autoritatilor de reglementare din celelalte state membre, care pot transmite observatii in termen de o luna de la notificare.

ANC a parcurs prin reuniunea Consiliului Consultativ ultima etapa din procesul de consultare nationala pe marginea deciziilor care identifica pe toti cei cinci operatori de telefonie mobila ca având putere semnificativa pe piata terminarii apelurilor la puncte mobile in retelele proprii.
 

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7619
Diferență: 0,1451
Ieri: 4.7627
Azi: 4.3202
Diferență: 1,1306
Ieri: 4.3164
Azi: 5.5448
Diferență: 0,3075
Ieri: 5.5297
Azi: 4.3410
Diferență: 0,9488
Ieri: 4.3386