ZF 24

Coreea de Nord este gata de conflict: Kim Jong-un anunţă că ţara este pregătită să mobilizeze forţele nucleare

Coreea de Nord este gata de conflict: Kim Jong-un...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.07.2022, 13:31 460

Coreea de Nord este pregătită să-şi mobilizeze mijloacele de descurajare a războiului nuclear, a susţinut liderul său, Kim Jong-un, potrivit BBC.

Prezent în cadrul unui eveniment de aniversare a Războiului Coreean, Kim a adăugat că ţara este „pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară” cu SUA, a informat agenţia de presă de stat KCNA.

Comentariile vin pe fondul îngrijorării că liderul corean ar putea pregăti un al şaptelea test nuclear.

SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test.

Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a fost în 2017. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în peninsula coreeană.

Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că ţara a testat un număr fără precedent de rachete în acest an - 31 faţă de 25 pe parcursul ultimului an record, 2019.

În iunie, Coreea de Sud a răspuns lansând opt rachete proprii.

Deşi Războiul Coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, Coreea de Nord îl revendică drept o victorie împotriva SUA. Sărbătoarea anuală denumită „Ziua Victoriei” este marcată întotdeauna de o paradă militară, artificii şi spectacole de dans.

În discursul său din cadrul evenimentului, Kim a declarat că ameninţările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să realizeze „sarcina istorică urgentă” de a-şi consolida autoapărarea.

SUA au „denaturat exerciţiile militare regulate ale Coreei de Nord, calificându-le drept gesturi provocatoare”, a adăugat el.

De asemenea, Kim a părut să abordeze rapoartele potrivit cărora Coreea de Sud se îndreaptă spre reînvierea unui plan de contracarare a ameninţării nucleare nord-coreene prin organizarea de lovituri preventive în cazul unui atac iminent.

Aşa-numita strategie „Kill Chain”, elaborată pentru prima dată în urmă cu un deceniu, solicită atacuri preventive împotriva rachetelor Phenianului şi, eventual, a conducerii sale superioare.

În cadrul sărbătorii, Kim Jong-un a declarat că guvernul şi armata preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol vor fi „şterse” dacă ar efectua lovituri preventive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO