ZF 24

Corelaţia dintre dobânda BNR şi evoluţia acţiunilor: Bursa a accelerat ritmul de creştere în paralel cu scăderea dobânzilor bancare, însă banii retraşi din depozite au migrat mai mult spre obligaţiuni

Autor: Ioana Tudor

06.02.2015, 00:09 1039

Piaţa locală de acţiuni ar fi putut profita mai mult de pe urma scăderii din ultimii ani a dobânzilor bancare. Cea mai mare parte a sumelor retrase din bănci ca urmare a scăderii dobânzilor la depozite a mers cu precădere către fondurile mutuale care investesc în instrumente financiare cu venit fix, în timp ce migrarea spre piaţa de acţiuni a fost mai lentă.

Bursa de la Bucureşti şi-a acce­lerat ritmul de creştere în ultimii ani în paralel cu rela­xarea politicii monetare a BNR. Anul trecut, indicele de referinţă BET, care urmăreşte cele mai lichide zece acţiuni listate, a avansat cu 9%, după un plus de 26% în 2013 şi o creştere de aproape 19% în 2012. În acelaşi timp, rata dobânzii de politică monetară a ajuns la 2,25% de la 6% în 2011.

„Este firesc ca relaxarea politicii mo­netare să ducă la o flui­dizare a fluxurilor fi­nan­ciare, iar banii să se îndrepte treptat spre ac­tive mai atrac­tive din punctul de vedere al ran­damen­te­lor şi chiar mai ris­cante, în con­textul în care per­-cep­ţia asu­pra ris­cului se ame­lio­rează. Banii au mi­grat dinspre de­po­zite spre acţiuni, dar şi mai mult spre obli­ga­ţiuni“, a afir­mat Dan Rusu, ana­list fi­nan­ciar la Banca Transilvania.

Anul trecut, inves­ti­torii au plasat 4,3 mi­liar­de de lei în fon­durile mutuale, cea mai mare sumă rapor­tată de industrie din 2010. Fondurile de ac­ţiuni, care expun inves­titorii unui grad de risc mai ridicat, au în­cheiat anul trecut cu active de 232 de mil. lei, în creştere cu 17%. Cea mai mare parte a investiţiilor sunt concentrate însă în conturile fondurilor cu profil de risc redus. Astfel, fondurile de obligaţiuni dispun de active de 8,3 mld. lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.

Pe de altă parte, analistul financiar Răzvan Rusu spune că bursa de la Bucureşti a fost mai degrabă influenţată de evoluţia pieţelor externe decât de relaxarea politicii monetare.

„Nu cred că există o corelaţie directă între scăderea dobân­zii de politică mone­ta­ră din ultimii ani şi evo­luţia prin­cipalilor indici bur­sieri. Bursa de la Bu­cu­reşti s-a corelat mai mult cu pieţele ex­terne“. Po­tri­vit aces­tuia, nu au ieşit su­ficient de mulţi bani din de­po­zitele ban­care, acest aspect fiind de­ter­minat de ni­velul de educare a economisirii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO