Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de lei, şi-a continuat şi astăzi tendinţa descendentă şi a mai reuşit să spargă un prag şi să atingă minimul istoric de 0,88% pe an.
Dobânda Robor s-a poziţionat pe o pantă descedendentă în această lună şi a reuşit să depăşească două praguri, cel de 1% pe 6 ianuarie şi cel de 0,90% pe 25 ianuarie.
Poziţionarea pe o pantă descendentă a indicatorului vine în condiţiile în care pe piaţă existe surplus de lichiditate, ceea ce a împins la minime istorice şi dobânzile pe scadenţă mai lungă.
Dobânda Robor cu scadenţă la şase luni a scăzut ieri de la 1,24% pe an la 1,18% pe an în timp ce costul leilor cu scadenţa la 12 luni s-a diminuat de la 1,37% la 1,34% pe an.
Băncile îşi vor actualiza dobânzile la creditele variabilă în lei (formate din marja de credit plus Robor la trei luni) în luna martie, astfel că este posibil ca românii să plătească mai puţin din primăvară. La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, cea din luna decembrie, Robor la trei luni afişa un nivel de 1,05% pe an.
Vedeţi AICI cu cât plătiţi mai puţin la rate. Ce înseamnă de fapt scăderea dobânzii