ZF 24

Costul leilor se ieftineşte de la o zi la alta: Robor mai sparge un prag şi atinge un alt minim istoric

Costul leilor se ieftineşte de la o zi la alta: Robor...

Autor: Liviu Popescu

26.01.2016, 15:03 51879

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de lei, şi-a continuat şi astăzi tendinţa descendentă şi a mai reuşit să spargă un prag şi să atingă minimul istoric de 0,88% pe an.

Dobânda Robor s-a poziţionat pe o pantă descedendentă în această lună şi a reuşit să depăşească două praguri, cel de 1% pe 6 ianuarie şi cel de 0,90% pe 25 ianuarie.

Poziţionarea pe o pantă descendentă a indicatorului vine în condiţiile în care pe piaţă existe surplus de lichiditate, ceea ce a împins la minime istorice şi dobânzile pe scadenţă mai lungă.

Dobânda Robor cu scadenţă la şase luni a scăzut ieri de la 1,24% pe an la 1,18% pe an în timp ce costul leilor cu scadenţa la 12 luni s-a diminuat de la 1,37% la 1,34% pe an.

Băncile îşi vor actualiza dobânzile la creditele variabilă în lei (formate din marja de credit plus Robor la trei luni) în luna martie, astfel că este posibil ca românii să plătească mai puţin din primăvară. La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, cea din luna decembrie, Robor la trei luni afişa un nivel de 1,05% pe an. 

Vedeţi AICI cu cât plătiţi mai puţin la rate. Ce înseamnă de fapt scăderea dobânzii

Un nou virus face ravagii. Nu există tratament şi nici vaccin. Care este cea mai nouă epidemie, care ar putea avea consecinţe la fel de grave ca Ebola

Cel mai bine ”păzit” secret al Facebook: Al doilea site al reţelei de socializare, gândit special pentru a vorbi cu prietenii. Galerie FOTO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO