ZF 24

Crăciun 2014 în Sibiu şi Maramureş: oferte de la 40 de lei pe noapte. Revelionul 2015 este aproape sold-out

Crăciun 2014 în Sibiu şi Maramureş: oferte de la 40...

Autor: Dana Pasca, Diana Stancovici, Vasile Magradean

14.12.2014, 12:50 902

Turiştii care aleg să îşi petreacă sărbătorile la ţară şi optează pentru Mărginimea Sibiului sunt aşteptaţi cu mâncăruri tradiţionale şi colindători, tarifele fiind cuprinse între 40 şi 220 de lei pe noapte de persoană de Crăciun. În Maramureş, unii proprietari de pensiuni au oferte all-inclusive.

În judeţul Sibiu, zeci de unităţi de cazare s-au pregătit cu oferte speciale pentru perioada sărbătorilor de iarnă, cele mai căutate zone fiind Mărginimea Sibiului, unde turiştii pot admira peisajul, pot lua o gură de aer proaspăt şi pot trăi cu adevărat ca la ţară, dar şi zonele montane Bâlea şi Păltiniş şi municipiul Sibiu.

În Mărginimea Sibiului, proprietarii de pensiuni au pregătit oferte speciale pentru Crăciun, în acestea fiind incluse, în general, mâncăruri tradiţionale, grupuri de colindători şi muzică populară specifică zonei. Preţurile pentru perioada Crăciunului variază între 40 şi 220 de lei pe noapte de persoană, în funcţie de clasificarea fiecărei unităţi de cazare.

Unele dintre pensiunile agroturistice din Mărginimea Sibiului le oferă turiştilor posibilitatea de a participa la treburile gospodăreşti de peste zi, de exemplu mulsul vacilor sau adăpatul cailor. În plus, în cazul în care va fi zăpadă, turiştii se vor putea plimba cu sania trasă de cai.

Pentru perioada Revelionului, multe din unităţile de cazare din Mărginimea Sibiului sunt deja rezervate.

"Avem întreaga capacitate ocupată de Revelion. Sunt oameni din Bucureşti care au mai fost la noi şi în anii trecuţi. Ne-au contactat încă din vară pentru a rezerva cabana pentru noaptea de Revelion", spune Mihaela Faur, reprezentant al unei cabane cu 16 locuri.

Unităţile de cazare din zonă care încă nu sunt ocupate pentru Revelion pot fi închiriate integral sau în acestea se pot rezerva camere la preţuri cuprinse între 100 şi 400 de lei pe noapte de persoană. Sejururile minime sunt, la majoritatea unităţilor, de trei nopţi, iar pachetele includ cazarea cu pensiune completă sau demipensiune, dar şi masa festivă din noaptea de Revelion şi din 1 ianuarie.

Preţurile şi ofertele diferă în funcţie de tipul unităţii de cazare - cabană, pensiune, hotel - şi de dotările de care dispune.

Turiştii care aleg zona montană din judeţul Sibiu speră să găsească aici de sărbători zăpadă, iar potrivit meteorologilor s-ar putea ca dorinţa să li se împlinească.

La Bâlea Lac deja există un strat de nea, iar în zonă se lucrează de zor la construirea Hotelului de gheaţă, atracţia principală a zonei.

"Am început lucrările la hotelul din acest an. Tema va fi «Horoscop». Hotelul principal va fi gata până de sărbători. De Crăciun va putea fi vizitat, iar pentru Revelion avem deja rezervări. Unitatea este rezervată în proporţie de sută la sută de un grup de turişti din Marea Britanie", afirmă Leonard Klingeis, reprezentantul companiei care construieşte Hotelul de gheaţă.

El spune că, după sărbători, proiectul va continua cu construcţia unor sateliţi ai hotelului, dar şi cu realizarea Bisericii de gheaţă.

Aceeaşi firmă deţine la Bâlea Lac şi o cabană, iar pentru Revelion au fost pregătite mai multe pachete de oferte. Primul pachet constă în trei nopţi de cazare, demipensiune şi masa festivă de Revelion, iar pentru acesta preţul variază între 1.140 şi 1.315 lei de persoană, în funcţie de tipul de cameră aleasă. Cel de-al doilea pachet include două nopţi de cazare, demipensiune şi masa de Revelion şi poate fi achiziţionat la preţuri cuprinse între 963 şi 1.228 de lei de persoană.

La această cabană nu există o ofertă specială pentru Crăciun, dar pot fi închiriate camere la preţuri cuprinse între 100 şi 360 de lei pe noapte.

La cea de-a doua cabană de la Bâlea Lac - fosta cabană de vânătoare a familiei Ceauşescu - turiştii pot achiziţiona pachete de Revelion la tarife cuprinse între 850 şi 1.100 de lei de persoană. Preţul diferă în funcţie de numărul nopţilor de cazare şi de tipul camerei, iar în ofertă sunt incluse cazarea, demipensiune, masa festivă şi divertisment. Toţi cei care aleg un pachet la această cabană beneficiază de o noapte de cazare gratuită.

De Crăciun, un loc în această cabană poate fi rezervat cu preţuri cuprinse între 350 şi 420 de lei pentru un sejur de două nopţi. Cei care plătesc două nopţi primesc gratuit cea de-a treia noapte de cazare.

La Bâlea Lac turiştii pot schia, se pot da cu sania sau cu patinele direct pe Lacul Bâlea sau pot închiria un snowmobil.

În staţiunea Păltiniş, în cealaltă parte a judeţului, turiştii pot alege fie cabane particulare, fie unităţi de cazare cu diferite dotări, de la cabane simple până la hoteluri de patru stele cu centre SPA, saună, piscină, conexiune la internet şi parcare privată supravegheată video.

La Păltiniş, preţul pachetelor speciale de Revelion porneşte de la 125 de lei şi poate ajunge până la 630 de lei pe noapte de persoană.

Şi aici multe dintre unităţile de cazare sunt deja închiriate de Revelion, dar mai există locuri disponibile pentru Crăciun, când preţurile variază între 45 şi 120 de lei pe noapte la pensiuni şi pot ajunge până la 334 de euro de persoană pentru un sejur de două nopţi la un hotel de patru stele.

Dacă nu va ninge, turiştii care aleg staţiunea Păltiniş vor putea schia totuşi pe pârtiile din complexul Arena Platoş unde există instalaţii de zăpadă artificială şi nocturnă. Aici vor fi organizate chiar petreceri pe pârtie, atât de Crăciun, cât şi de Revelion.

Municipiul Sibiu este o altă destinaţie de sărbători. Închirierea unei camere în oraş se poate face cu sume cuprinse între 63 şi 293 de lei pe noapte. Cei care aleg oraşul ca destinaţie de vacanţă pot beneficia de ofertele bogate ale muzeelor, pot vizita Târgul de Crăciun şi pot vedea împrejurimile.

O altă destinaţie pentru turiştii care vor să îşi petreacă sărbătorile la ţară este judeţul Maramureş, unde aceştia vor putea îmbrăca costume populare, vor putea asista la tăierea porcului şi vor fi colindaţi de grupuri de "coconi" - copii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale care vestesc primii Naşterea Domnului în toate gospodăriile dintr-un sat, în Ajunul Crăciunului.

La o pensiune de trei stele, pentru Crăciun o noapte de cazare costă 180 de lei de persoană.

"Oferim în 23 decembrie, în ajunul Ajunului Crăciunului, cina cu mâncăruri tradiţionale, iar în 24 decembrie, pregătim la micul dejun tobă, cârnaţi, caltaboşi, şniţel, chiftele, jumări, zacuscă, slănină, brânză, ouă, ceai, lapte, murături, unt, gem de casă. La prânz vor fi, la fel, mâncăruri tradiţionale, iar în prima parte a serii vom fi colindaţi de grupuri de coconi şi de cocoane, ce vestesc Marea Taină a Naşterii Mântuitorului", spune un reprezentant al pensiunii.

Totodată, turiştii care vor dori să participe la slujba specială de Crăciun o pot face la Mănăstirea Bârsana, aflată la cinci kilometri de pensiune, după care se vor întoarce pentru a petrece în jurul bradului de Crăciun, luând cina festivă. Şi în prima zi de Crăciun turiştii vor putea participa la slujba de la Mănăstirea Bârsana şi li se vor servi la masă tot mâncăruri tradiţionale.

Pentru Revelion, pensiunea oferă un sejur de cinci zile şi patru nopţi de cazare cu demipensiune, adică mic dejun, cină şi masă festivă de Revelion, la preţul de 850 de lei de persoană.

"Din mâncarea tradiţională nu vor lipsi coaste şi cârnaţi, sarmalele, cozonacul, prăjiturile de casă, mămăliga cu brânză şi cu jumări şi horinca din partea casei. De asemenea, turiştii vor asista la un mini-program cu ceteraşi din zona Maramureşului, iar celor care vor dori le punem la dispoziţie costume populare pentru a se îmbrăca", spun reprezentanţii aceleiaşi pensiuni.

La o pensiune din Baia Sprie, care are 55 de camere, de Crăciun un sejur de trei nopţi şi patru zile costă 900 de lei de persoană.

"Primirea oaspeţilor are loc în 23 decembrie, la prânz, cu platouri tradiţionale, horincă şi vin, ciorbă de perişoare, mixt grill, cartofi cu rozmarin la cuptor, salată asortată de murături, papanaşi cu gem de afine. La cină se oferă tocăniţă de porc la ceaun, cu piure de cartofi, mămăliguţă sau varză călită şi clătite cu dulceaţă. În 24 decembrie, pregătim un mic dejun bufet suedez, un prânz cu ciorbă ţărănească de porc, cotlet haiducesc, iar seara începe cu primirea cetelor de colindători şi cu o cină cu bucate tradiţionale", afirmă reprezentanţii acestei pensiuni.

În ziua de Crăciun, turiştii pot participa la slujbă la biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", situată la 500 de metri de pensiune, iar la masa de prânz vor fi serviţi cu ciorbă ardelenească, ceafă rustică la cuptor, cozonaci şi prăjituri de casă. La cină, turiştii vor primi medalion rustic şi sarmale cu afumătură.

De Revelion, un pachet turistic de cinci zile şi patru nopţi costă 1.500 de lei.

"Turiştii sunt întâmpinaţi în 30 decembrie cu platouri rustice şi ciorbă de fasole cu afumătură, iar seara îi invităm să asiste la tăierea porcului şi la pomana porcului. Masa festivă de Revelion include, printre alte produse, păstrăv la cuptor şi medalion de muşchiuleţ de porc cu sos de piper verde. Vom mai avea tort, şampanie, tombolă şi focuri de artificii, invitaţi fiind Fraţii Petreuş. În 2 ianuarie, la cină, pregătim un gulaş la ceaun în aer liber şi un foc de artificii", adaugă reprezentanţii pensiunii.

O altă pensiune de trei stele, aflată în comuna Săcel, are trei variante de ofertă, în funcţie numărul nopţilor de cazare, cu preţuri care variază de la 790 de lei de persoană pentru patru zile şi trei nopţi, până la 990 de lei de persoană, pentru şase zile şi cinci nopţi.

"Turiştilor le punem la dispoziţie pâine de casă pe vatră şi cozonac de casă pe vatră, pregătite într-un cuptor ce funcţionează cu lemne, prăjitură de casă. Pentru masa festivă de Crăciun pregătim mâncare tradiţională şi oferim un spectacol folcloric cu ceteraşi. De asemenea, turiştii pot asista la tăierea porcului pe ritm de muzică populară şi ceteraşi, la pomana porcului şi la un foc de tabără. Le oferim şi plimbări cu sania sau căruţa trasă de cai", au spus reprezentanţii pensiunii.

Pentru petrecerea de Revelion, pensiunea oferă trei variante, la fel în funcţie de numărul nopţilor de cazare, între 990 de lei de persoană pentru patru zile şi trei nopţi, şi 1.190 de lei pentru şase zile şi cinci nopţi. Turiştii vor beneficia de mese tradiţionale.

La o pensiune din Vişeul de Sus, cinci nopţi de cazare în cameră dublă costă, de Crăciun, 1.350 de lei de persoană. În acest tarif sunt incluse mic dejun, prânz, cină, precum şi o masă festivă tradiţională cu colinde, iar o altă ofertă este de 775 de lei de persoană pentru cinci nopţi de cazare în cameră dublă şi demipensiune, plus o masă tradiţională cu colinde.

De Revelion, turiştii au la dispoziţie, la fel, două pachete: unul de 1.950 de lei de persoană în cameră dublă, pentru cinci nopţi de cazare în regim all inclusive - bufet suedez şi petrecere de Revelion, iar altul de 995 de lei de persoană în cameră dublă, demipensiune şi petrecere de Revelion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO