ZF 24

Credibilitatea României, pusă la încercare în faţa investitorilor străini: Gabriel Resources cere statului român despăgubiri în valoare de 4,4 miliarde de dolari pentru Roşia Montană

Credibilitatea României, pusă la încercare în faţa...

Autor: Alex Ciutacu

29.06.2017, 15:37 784

Compania de minerit Gabriel Resources face apel la tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale şi cere despăgubiri din partea statul român pentru blocarea proiectului Roşia Montană, potrivit Financial Times.

Reprezentanţii companiei din Toronto afirmă că aceasta a câştigat prin licitaţie,  încă din anul 1999, dreptul de a exploata depozitele subterane de aur şi argint din rezervaţia Roşia Montană.

Gabriel Resources susţine că deşi s-a conformat cerinţelor impuse de UE şi de statul român, nu a primit niciodată aprobarea de a începe lucrările.

În anul 2013, coaliţia guvernamentală a trimis în parlament proiectul de lege care ar fi urmat să aprobe startul lucrărilor. Decizia a dus la proteste masive ale ONG-urilor din România. Protestatarii au susţinut că lucrările ar deteriora monumente istorice vechi de aproape 2000 de ani.

La începutul anului 2017, în ianuarie, guvernul României a cerut organizaţiei mondiale UNESCO să transforme Roşia Montană în patrimoniu mondial. Acest demers ar împiedica activităţile miniere.

Gabriel Resources a lansat apelul în instanţă în anul trecut. Cuantumul posibil al despăgubirilor ar fi în valoare de 4.4 miliarde de dolari. Acesta a fost făcut public joi şi ar include, conform oficialilor, valoarea iniţială a licitaţiei de peste 700 de milioane de dolari, investiţiile până în prezent şi câştigurile care ar fi rezultat din exploatarea minieră.

Demararea procesului de către Gabriel Resources ameninţă să distrugă credibilitatea statului român în faţa investitorilor, în prezent România arătând o ascensiune rapidă la capitolul investiţii străine.

“Nu ne-au tratat corect şi echitabil. Ne-au expropriat bunurile şi acum trebuie să compenseze” a declarat Jonathan Henry, director executiv al firmei Gabriel Resources, pentru Financial Times.

În cadrul declaraţiilor, acesta a mai adăugat că nu se mai concentrează pe desfăşurarea proiectului, ci pe problema despăgubirilor. De asemenea, susţine că proiectul ar fi fost benefic pentru România deoarece ar fi creat 2.000 de locuri de muncă în perioada de construcţie a minei şi încă 800 de locuri de muncă odata ce aceasta ar fi fost funcţională. Totodată, ar fi însemnat beneficii directe în valoare de 5.7 miliarde de dolari pentru statul român.

  

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO