ZF 24

Credibilitatea Ucrainei pe piaţa internaţională a cerealelor se clatină sub atacurile Moscovei

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu şi porumb la nivel mondial. Foto Shutterstock

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de grâu şi porumb la nivel mondial. Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

02.03.2014, 21:39 972

Ucraina, unul dintre principalii exportatori de grâu şi porumb la nivel mondial, îşi vede în pericol credibilitatea pe piaţa internaţională a cerealelor după ce presa din Rusia a informat că traderul de stat de materii prime agricole din Ucraina nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate faţă de China într-un acord de 3 miliarde de dolari care se întinde pe 15 ani.

Prin această înţelegere, statul ucrainean şi-a asumat ca în schimbul fondurilor chinezilor să livreze cereale către China, cea mai mare piaţă de consum din economia mondială.

Exporturile de cereale reprezintă unul din principalele canale de finanţare pentru agricultura din Ucraina dar şi pentru stat având în vedere că cele 20-24 de milioane de tone livrate sezon de sezon înseamnă o gură de aer de 5-6 miliarde de euro pentru economie.

„Situaţia tensionată poate genera probleme în porturi în legătură cu livrările, şi dacă asta va fi cazul, Statele Unite ar vedea o creştere a cererii pentru exportul de cereale. În acest moment Statele Unite şi Ucraina sunt ţările cu cele mai competitive preţuri pentru grâu şi porumb. Ar fi un eveniment major dacă exporturile Ucrainei ar scădea”, a declarat Ted Seifried, strateg-şef la firma de brokeraj americană Zaner Group din Chicago, citat de Wall Street Journal.

Ucraina este unul dintre primii cinci jucători la nivel mondial pe piaţa de export atât pentru grâu, cât şi pentru porumb.

Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria sunt cei patru jucători importanţi de pe piaţa cerealelor de la Marea Neagră şi competitori direcţi pentru comenzile care vin din pieţele tradiţionale de deficit din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Ieşirea potenţială a Ucrainei din scena comerţului cu cereale la Marea Neagră ar da peste cap jocurile în întreaga piaţa mondială. În urmă cu trei ani, Rusia, un exportator de acelaşi calibru cu Ucraina, a suspendat exporturile ca urmare a producţiei slabe şi a provocat o explozie a preţurilor pentru grâu sau porumb. La acel moment, preţurile s-au dublat într-un interval de aproximativ o lună.

În timp ce jucătorii de pe pieţele internaţionale de mărfuri fac calcule în legătură cu potenţialul impact asupra pieţei cerealelor în condiţiile escaladării tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, la Marea Neagră situaţia continuă să nu fie clară în totalitate.

State Food and Grain Corporation of Ukraine, traderul de stat care a semnat întelegerea cu China, a anunţat că nu a încălcat prevederile niciunui acord de export şi că va continua să îşi îndeplinească obligaţiile atât cu China, cât şi cu ceilalţi parteneri comerciali. Instituţia a mai anunţat că nu a primit nicio înştiinţare oficială pe această temă şi că în acest sezon comercial (iulie 2013-iulie 2014) are obligaţia de a exporta 4 milioane de tone de cereale în China, din care au fost livrate 2,5 milioane de tone până la sfârşitul lunii februarie.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO