ZF 24

Creditarea se apropie timid de intrarea în teritoriul pozitiv

Creditarea se apropie timid de intrarea în teritoriul...

Autor: Claudia Medrega

27.05.2014, 00:07 327

Datele pe luna aprilie indică continuarea tendinţei de revigorare a creditării, vizibilă pe parcursul primului trimestru, şi apropierea de teritoriul pozitiv după un declin prelungit în ultimii ani de criză. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a exprimat recent speranţa că în vara acestui an creditarea totală va reveni în teritoriul pozitiv.

Creditele acordate populaţiei şi companiilor au înregistrat în aprilie o creştere uşoară comparativ cu martie, însă revirimentul nu a fost suficient de puternic, astfel că în termeni anuali creditarea a rămas în teritoriul negativ. În timp ce creditarea în monedă naţională a dat semne de redresare, împrumuturile în valută îşi  continuă declinul. Practic, în ultimele luni s-a conturat tot mai vizibil trendul de înlocuire a creditelor în valută cu finanţări în lei.

Creditul neguvernamental a înregistrat în aprilie o reducere de 0,8% faţă de aceeaşi lună de anul trecut (-2% în termeni reali), în condiţiile în care creditele în lei au urcat cu 6,1%, iar componenta în valută a avut un declin de 5%. Faţă de martie creditarea totală a avut însă o creştere de 0,2%. Re­vi­gorarea creditării în lei a fost stimulată de reducerea dobânzilor, în urma ciclului de scădere a dobânzii-cheie, până la 3,5%.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

-  date suplimentare despre evoluţia creditării în luna aprilie; evoluţia creditului în valută

- evoluţia stocului de credite de la începutul anului ; soldul total al creditului privat

relaxarea standardelor de creditare pe corporate şi retail 

- soldul depozitelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO