ZF 24

Cresc tensiunile dintre Beijing şi Washington: China a efectuat exerciţii militare în jurul Taiwanului în timpul vizitei unei delegaţii a Statelor Unite în insulă

Cresc tensiunile dintre Beijing şi Washington: China a...

Autor: Andrei Şerbănescu

17.04.2022, 08:00 319

China a declarat că forţele armate au efectuat vineri o serie de exerciţii militare în jurul Taiwanului, în timp ce o delegaţie a Congresului SUA a vizitat insula, Beijingul acuzându-i pe parlamentari că au crescut deliberat tensiunile prin călătoria lor „provocatoare”, scrie Reuters.

Armata chineză a trimis fregate, bombardiere şi avioane de luptă în Marea Chinei de Est şi în zona din jurul Taiwanului, a declarat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare, în timp ce parlamentarii ţineau o conferinţă de presă la Taipei.

„Această operaţiune este un răspuns direct la insitenţa semnalelor greşite emise de Statele Unite cu privire la problema Taiwanului”, au declarat oficialii Chinei, fără a menţiona delegaţia americană în vizită.

„Acţiunile şi trucurile proaste ale SUA sunt complet zadarnice şi foarte periculoase. Cei care se joacă cu focul se vor arde singuri”, susţin declaraţiile oficiale.

Ministerul chinez al Apărării, într-o declaraţie separată, a susţinut că vizita SUA a fost „în mod deliberat provocatoare” şi a „dus la o escaladare suplimentară a tensiunii în strâmtoarea Taiwan”.

Taiwanul reprezintă, în istoria recentă, mărul discordiei dintre Beijing şi Washington.

Senatorul republican al SUA, Lindsey Graham, i-a transmis preşedintelui Taiwanului, Tsai Ing-wen, că războiul din Ucraina şi comportamentul provocator al Chinei au unit opinia SUA într-un mod nemaivăzut până acum.

„A abandona Taiwanul ar însemna a abandona democraţia şi libertatea”, a declarat Graham.

Senatorul Bob Menendez, preşedintele Comisiei de Relaţii Externe a Senatului, a declarat că hub-ul tehnologic este o „ţară de importanţă globală” şi că securitatea insulei rămâne esenţială pentru întreg mapamondul.

Statele Unite nu au relaţii oficiale cu Taiwanul revendicat de China, dar este cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al insulei.

Menendez a recunoscut că guvernul chinez este „foarte nemulţumit” de vizita delegaţiei, dar a declarat că acest lucru nu va descuraja misiunea grupului american în Taiwan.

„Atâta timp cât Taiwanul va produce 90% din produsele semiconductoare high-end din lume, va rămâne o ţară de maximă importanţă la nivel global şi, prin urmare, ar trebui să se înţeleagă că securitatea ei rămâne o prioritate în întreaga lume”, i-a transmis Menendez preşedintelui Taiwanului.

Sprijinul solid al Statelor Unite din timpul administraţiei Biden a crescut semnificativ tensiunile în relaţiile chino-americane.

Războiul din Ucraina a pus, de asemenea, Taipeiul în alertă faţă orice posibilă intenţie a Chinei de a specula criza est-Europeană. Recent, armata Taiwanului a emis un ghid de supravieţuire pentru civili în cazul declanşării unui conflict militar la scară largă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO