ZF 24

Cresc tensiunile între Rusia şi NATO: Putin ameninţă cu un răspuns militar agresiv împotriva expansiunii Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina

Cresc tensiunile între Rusia şi NATO: Putin ameninţă...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.12.2021, 12:19 275

Vladimir Putin a avertizat cu privire la „măsurile tehnico-militare adecvate” ca răspuns la ameninţarea expansiunii NATO către graniţele Rusiei, într-o intensificare semnificativă a tensiunilor cu alianţa vestică, scrie Financial Times.

Statele Unite au declarat că vor începe în curând discuţiile diplomatice pentru a relaxa situaţia politică dintre Rusia şi Ucraina. Preşedintele rus a desfăşurat aproximativ 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, stârnind temeri în occident cu privire la o posibilă invazie.

Putin a declarat marţi că va „reacţiona dur la măsurile ostile”. Rusia a publicat săptămâna trecută o serie de proiecte de securitate, cerând ca NATO şi SUA să-şi reducă prezenţa în Europa de Est, să convină să nu admită nicidata Ucraina în alianţă şi să excludă desfăşurarea de trupe în zonă.

Propunerile ar remodela o mare parte din ordinea de securitate europeană post-război rece, limitând efectiv desfăşurarea NATO la graniţele sale din 1997, când a început să admită fostele state comuniste din Europa de Est. Cerearea Rusiei pe care NATO a apreciat-o ca fiind inacceptabilă a determinat mulţi oficiali şi experţi occidentali să se teamă de potenţialul începerii unui nou conflict.

Putin a făcut publică îngrijorarea Kremlinului cu privire la desfăşurarea NATO în apropierea graniţelor Rusiei şi de posibilitatea amplasării armelor hipersonice în Ucraina care ar putea lovi Moscova în mai puţin de 10 minute.

„Dacă colegii noştri occidentali continuă această poziţie în mod clar agresivă, vom lua măsurile tehnico-militare adecvate ca răspuns şi vom reacţiona dur la paşii ostili”, de declarat Putin, potrivit sursei citate. „Şi vreau să subliniez că este dreptul nostru de a face ce este necesar pentru a asigura securitatea şi suveranitatea Rusiei”.

Statele Unite au declarat marţi că pregătesc discuţii cu Putin despre preocupările sale de securitate. Karen Donfried, secretarul de stat adjunct al SUA, a declarat că negocierile bilaterale vor începe luna viitoare, în pofida îngrijorărilor în rândul statelor membre UE şi NATO că multe dintre cereri sunt imposibile şi ar slăbi alianţa.

„Suntem pregătiţi să discutăm acele propuneri pe care Rusia le-a pus pe masă. Sunt unele lucruri la care suntem pregătiţi să lucrăm şi despre care credem că merită a fi discutate”, a declarat Donfried.

Oficialii occidentali au subliniat necesitatea de a se angaja diplomatic cu Putin pentru a preveni deteriorarea situaţiei. De asemenea, statele membre NATO s-au întâlnit marţi pentru a discuta modul de abordare al problemei.

„Permiteţi-mi să fiu clar: nu vor fi discuţii despre securitatea europeană fără Europa”, a adăugat Donfried. „Cheia este unitatea şi coeziunea alianţei”.

Statele Unite au angajat 450 de milioane de dolari în asistenţă militară defensivă Ucrainei în 2021. Donfried a declarat marţi că preşedintele Joe Biden i-a spus lui Putin că, dacă Rusia va ataca Ucraina, Statele Unite vor furniza materiale defensive suplimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO