ZF 24

Creşterea puternică a salariilor din Germania începe să-i sperie pe angajatori. "Ne vom pierde competitivitatea. Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi"

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de anul trecut. AFP/Mediafax Foto

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de anul trecut. AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

09.09.2015, 21:16 2042

Salariul orar din Germania a înregistrat în ultimul timp un avans pronunţat în comparaţie cu media europeană. Deşi mulţi analişti văd în această creştere un factor pozitiv, de impulsionare a economiei deoarece încurajează populaţia să cheltuiască, unii angajatori avertizează că există şi riscuri, potrivit Deutsche Welle.

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trimestrul doi este al treilea consecutiv în care remuneraţiile avansează. Beneficiile nonsalariale au crescut cu 2% în perioada analizată.

Aceste cifre reflectă creşterea robustă a economiei Germaniei, cea mai mare din lume, creştere care a determinat sindicatele să ceară majorări salariale şi reducerea programului de lucru.

Angajatorii şi sindicatele sunt de acord că salariile mai mari vor duce la creşterea puterii de cumpărare şi a consumului.

Unii angajatori se tem însă că majorarea salariilor le-ar putea eroda competitivitatea la nivel de preţuri pe plan mondial. „Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi“, arată Chris­toph Schroeder de la Cologne Institute for Economic Research.

Incluzând majorări de salarii în contracte noi, capacitatea angajatorilor de a reduce costurile în mod flexibil scade. Aceasta ar putea fi o problemă dacă ritmul de creştere al economiei chineze şi al altor economii emergente va încetini în lunile urmă­toare, spune Schroeder.

Opţiunile de menţinere a costurilor sub control ar fi atunci limitate la restrângerea plăţilor legate de prime.

Deşi superioară mediei de 2,5% din UE, creşterea salariilor din Germania nu a fost cea mai mare din bloc. Costurile legate de forţa de muncă au crescut cu aproximativ 7% în Letonia, România şi Bulgaria, însă de la o bază mult mai joasă.

Ciprul a fost singura ţară care a înregistrat un declin al costurilor legate de forţa de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO