• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.4399
  • Leu / USD4.2653
ZF 24

Creşterea puternică a salariilor din Germania începe să-i sperie pe angajatori. "Ne vom pierde competitivitatea. Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi"

Creşterea puternică a salariilor din Germania începe să-i sperie pe angajatori. "Ne vom pierde competitivitatea. Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi"

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de anul trecut. AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

9 sep 2015 2033

Salariul orar din Germania a înregistrat în ultimul timp un avans pronunţat în comparaţie cu media europeană. Deşi mulţi analişti văd în această creştere un factor pozitiv, de impulsionare a economiei deoarece încurajează populaţia să cheltuiască, unii angajatori avertizează că există şi riscuri, potrivit Deutsche Welle.

Salariile brute din Germania au crescut în perioada aprilie-iunie cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Trimestrul doi este al treilea consecutiv în care remuneraţiile avansează. Beneficiile nonsalariale au crescut cu 2% în perioada analizată.

Aceste cifre reflectă creşterea robustă a economiei Germaniei, cea mai mare din lume, creştere care a determinat sindicatele să ceară majorări salariale şi reducerea programului de lucru.

Angajatorii şi sindicatele sunt de acord că salariile mai mari vor duce la creşterea puterii de cumpărare şi a consumului.

Unii angajatori se tem însă că majorarea salariilor le-ar putea eroda competitivitatea la nivel de preţuri pe plan mondial. „Companiile trebuie să genereze profituri pentru a investi“, arată Chris­toph Schroeder de la Cologne Institute for Economic Research.

Incluzând majorări de salarii în contracte noi, capacitatea angajatorilor de a reduce costurile în mod flexibil scade. Aceasta ar putea fi o problemă dacă ritmul de creştere al economiei chineze şi al altor economii emergente va încetini în lunile urmă­toare, spune Schroeder.

Opţiunile de menţinere a costurilor sub control ar fi atunci limitate la restrângerea plăţilor legate de prime.

Deşi superioară mediei de 2,5% din UE, creşterea salariilor din Germania nu a fost cea mai mare din bloc. Costurile legate de forţa de muncă au crescut cu aproximativ 7% în Letonia, România şi Bulgaria, însă de la o bază mult mai joasă.

Ciprul a fost singura ţară care a înregistrat un declin al costurilor legate de forţa de muncă.

Principalele valute BNR - luni, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: 0
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2653
Diferență: 0
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4399
Diferență: 0
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2267
Diferență: 0
Ieri: 4.2267