ZF 24

Creşterea salariului minim acoperă de fapt nevoia de majorare a încasărilor la buget

Creşterea salariului minim acoperă de fapt nevoia de...

Autor: Adelina Mihai

05.11.2013, 19:51 809

Creşterea salariului minim pe eco­no­mie de la 800 de lei brut pe lună (cât este în prezent) la 900 de lei brut pe lună (valoarea la care va ajunge anul viitor, în două etape de majorare), va con­duce la o creştere a încasărilor din con­tribuţii sociale la bugetul de stat. Gu­ver­nul şi-a făcut calculul pornind de o sta­tistică ce arată că 804.256 de angajaţi sunt plătiţi cu salarii brute în valoare de 800 de lei (dintre care 238.143 provin din sectorul pu­blic, restul de 566.113 fiind angajaţi la com­panii private).

La un salariu de 800 de lei brut (din care angajaţilor le rămân „în mână“ 600 de lei pe lună), costul total al angaja­to­ru­lui se ridică la 1.024 lei pe lună, din care la bugetul de stat se colectează câte 423 de lei în fiecare lună (atât din taxele şi contribuţiile plătite de angajator, cât şi de angajat).

Dacă la un salariu brut de 800 de lei, într-un an, statul ar fi colectat 4 miliarde de lei din taxe şi contribuţii so­ciale aferente angajaţilor plătiţi la acest nivel, la un salariu de 850 de lei înca­sările ar creşte la 2,17 miliarde de lei (în şase luni), iar la un salariu de 900 de lei, sta­tul ar colecta pentru a doua jumătate a anului încă 2,33 miliarde de lei.

Astfel, în total, creşterea salariului minim de anul viitor ar majora încasările la bugetul de stat cu peste 500 de milioane de lei.

„Creş­terea salariului minim este un fel de joc de poker, pentru că dacă nu se relan­sează consumul (prin investiţii şi absor­b­ţie de fonduri europene), se vor pierde lo­curi de muncă. Această măsură are un dublu sens: îi satisface pe angajaţii care au venituri mici, dar îi afectează pe an­ga­ja­torii care au afaceri în industrii aflate la limita supravieţuirii, cum sunt cele din con­fecţii sau din tricotaje“, a ex­plicat  Emilian Duca, partener al firmei de consultanţă Tax& Bu­siness Solutions. Bogdan Hossu, li­de­rul confederaţiei sindicale „Cartel Alfa“, spune însă că măsura de creştere a salariului minim va com­bate frauda fis­cală de pe piaţa muncii, care a crescut foar­te mult ca urmare a desfiinţării con­trac­telor colec­tive de muncă la nivel na­ţional.

„În prezent, există 1,7 milioane de salariaţi care au salarii cuprinse între nivelul salariului minim pe economie Ă 10%, iar aceştia vor fi principalii bene, fi­ciari ai acestei creşteri salariale. S-a ajuns în situaţii în care persoane active, plă­tite la nivelul salariului minim, se înca­drau, cu alţi membri ai familiei, în cate­goria de asistaţi sociali şi beneficiau de venitul minim garantat, ceea ce înseam­nă că erau contribuabili la buget cu o mână şi luau înapoi banii prin asis­tenţă socială cu altă mână“, a spus Hossu.

Salariul minim brut pe economie a crescut de patru ori în ultimii trei ani (după ce în 2009 şi în 2010 a stagnat la nivelul de 600 de lei brut/lună), însă România a rămas, în continuare, codaşă în ceea ce priveşte nivelul salariului minim prin comparaţie cu alte state europene. În Polonia, spre exemplu, salariul minim pe economie este de 377 de euro pe lună (faţă de 180 de euro pe lună în România), în timp ce în Franţa salariul minim depăşeşte 1.400 de euro pe lună.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO