ZF 24

Cristina Prună USR, în urma deciziei CCR: Vom depune un proiect prin care clarificăm legea de funcţionare a ANRE. Persoanele condamnate penal definitiv şi nereabilitate nu vor putea fi membri ai autorităţii

Cristina Prună USR, în urma deciziei CCR: Vom depune un proiect prin care clarificăm legea de funcţionare a ANRE. Persoanele condamnate penal definitiv şi nereabilitate nu vor putea fi membri ai autorităţii

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

22.01.2020, 16:47 92

Deputatul USR Cristina Prună a declarat, miercuri, că USR va depune un proiect legislativ prin care doreşte să modifice legea actuală de funcţionare a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, astfel că persoanele condamnate penal definitiv şi nereabilitate să nu poată fi membri.

„CCR a respins această sesizare de neconstituţionalitate şi până să respingă, a amânat de cinci ori decizia pe această speţă. Astăzi (miercuri - n.r), am cu mine proiectul de lege prin care vrem să clarificăm şi mai mult această lege de funcţionare a ANRE. În prezent, legea spune că un membru al Comitetului de reglementare şi preşedintele ANRE pot să-şi piardă calitatea în momentul în care au fost condamnaţi definitiv, însă nu spune că o persoană condamnată penal definitiv şi nereabilitată nu poate ocupa această funcţie”, a spus deputatul USR Cristina Prună, miercuri, în urma deciziei CCR de a respinge sesizarea de neconstituţionalitate a USR privind numirea de către Parlament a lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ea a mai spus că „e şi o chestiune de nuanţă şi de interpertare, iar noi venim cu această clarificare prin legea pe care o depunem azi şi sperăm să nu mai avem persoane condamnate penal definitiv în funcţiile publice”.

CR a respins, miercuri, sesizarea de neconstituţionalitate a USR privind numirea de către Parlament a lui Marian Neacşu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat surse ale instituţiei.

Pronunţarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii Curţii Constituţionale.

„Profilul lui Marian Neacşu este incompatibil cu cerinţele prevăzute de lege pentru această funcţie întrucât nu are vechimea şi experienţa care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, a scris deputatul USR Cristina Prună, pe 5 iulie, pe Facebook.

Deputatul USR a adăugat că partidul intenţionează să modifice Legea 160/2012, prin care a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind funcţionarea ANRE, în vederea eliminării lacunelor legislative care permit unui condamnat penal să fie numit la conducerea unei instituţii publice.

Pe 26 iunie, fostul secretar general al PSD Marian Neacşu, membru al Pro România, a fost votat, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în funcţia de vicepreşedinte al ANRE.

Camera Deputaţilor a adoptat decizional, pe 26 iunie, proiectul de Lege pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

AFACERI DE LA ZERO