ZF 24

Criza a generat o listă lungă de rebrandinguri în sistemul bancar

Criza a generat o listă lungă de rebrandinguri în...

Autor: Ciprian Botea

24.04.2015, 09:25 1412
Nouă bănci, companii de asigurări şi firme de leasing au fost redenumite în ultimii cinci ani pentru că şi-au schimbat proprietarul sau pentru că au vrut să se reinventeze şi să scape de vreo pată pe imagine prin trecut. Lista rebrandingurilor a început însă încă din 2008, când grecii de la Egnatia au fost preluaţi de grupul cipriot Marfin, iar banca şi compania de leasing locale au preluat identitatea noului acţionar.
 
Au urmat în 2010 MKB Romexterra, o instituţie de cre­dit cu acţionariat maghiar la vremea aceea, care şi-a schim­bat numele în Next­e­bank, în cadrul unui pro­ces de res­tructurare dra­ma­tic, prin care banca a tre­cut în în­cercarea de a-şi eficientiza opera­ţiu­ni­le şi de a-şi curăţa bi­lanţul dras­tic afectat de ne­per­for­manţă. Procesul de res­truc­turare şi re­bran­ding a făcut parte din stra­te­gia ma­ghiarilor de a ieşi de pe piaţa locală, banca fiind pre­luată anul trecut de fondul de investiţii Axxess Ca­pital, după ce o altă încercare de vânzare eşuase în 2012.
 
Grecii de la Emporiki şi-au schimbat numele în Cre­dit Agricole în 2012. Grupul francez Credit Agricole era ac­ţio­narul Emporiki Grecia, iar când criza datoriilor su­verane ale statului elen s-a intensificat, banca de la Atena a fost vândută, iar francezii au preluat direct controlul subsidiarelor locale. Un alt brand grecesc dispărut în perioada de criză de pe piaţa locală a fost cel al ATE Bank. O parte din portofoliul băncii a fost pre­luat de Pi­ra­eus, iar licenţa şi mai multe sucursale, îm­pre­u­nă cu o par­te din credite şi depozite, au fost preluate de o­mul de a­fa­ceri Dorinel Umbrărescu, unul dintre “regii as­fal­tului”. Instituţia de credit funcţionează de anul tre­cut sub numele Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI). Ultima pe lista rebrandingurilor din bănci este Romanian International Bank (RIB), care a fost preluată la finalul anului 2013 de grupul polonez Getin Holding şi care de luna aceasta funcţionează sub numele de Idea Bank, un brand utilizat de polonezi pe toate pieţele din regiune unde au operaţiuni. Polonezii preluaseră anul trecut şi compania VB Leasing, care a devenit din luna martie a acestui an Idea Leasing.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO