ZF 24

Criză cu iz mafiot în băncile din Bulgaria

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

25.06.2014, 00:06 5018

Ministrul de finanţe şi banca centrală din Bulgaria au ajuns la cuţite din cauza rolului pe care ar trebui să-l aibă o bancă rusească de stat în salvarea unei mari bănci bulgăreşti, Corpbank, naţionalizată după ce clienţii speriaţi de afacerile dubioase ale acesteia şi-au retras banii .

Deponenţii de la Corpbank, a patra bancă din Bulgaria în funcţie de mă­rime, au început să retragă masiv bani după ce cel mai mare client a acuzat cel mai mare acţionar că a vrut să-l asasineze, scrie Financial Times. Despre bancă presa bul­gă­rească scrie, speculând informaţii dintr-o scrisoare ano­ni­mă, că s-a bucurat de un tratament special din partea vice­guvernatorului Băncii Naţionale Ţvetan Gounev, res­pon­sabil cu conducerea Departamentului de Supra­veghere Ban­cară. Potrivit scrisorii, viceguvernatorul şi guvernatorul Ivan Iskrov sunt „de ani de zile dependenţi financiar de o bancă“ aflată în ultimele zile în centrul atenţiei. Gounev a fost arestat şi este anchetat de procurori.

Corpbank şi-a încetat activităţile şi a fost plasată de banca cen­trală la sfârşitul săptămânii trecute sub supraveghere spe­cială. Instituţia a acţionat astfel de teamă ca problemele băn­cii să nu declanşeze o hemoragie de capital în sistemul bancar al celei mai sărace ţări din UE, notează FT.

Banca centrală a anunţat că participaţiile acţionarilor vor fi desfiinţate, ceea ce deschide calea spre naţionalizarea Corpbank. Luni însă ministrul de finanţe Dimitar Cobanov a spus că acţionarilor li se va cere să participe la recapita­lizarea de urgenţă a băncii. „Doar după ce actualilor acţionari li se va fi dat posibili­ta­tea să asigure resursele necesare statul va interveni“, a afirmat Cobanov.

Banca rusească VTB, cu o participaţie de 30%, este al doilea acţionar ca mărime al Corpbank. Cel mai mare acţio­nar este oligarhul Ţvetan Vassilev, anul trecut cea mai influentă persoană din Bulgaria, potrivit unui top al Forbes Bulgaria. În acţionariat, pe locul trei se plasază un fond controlat de statul Oman. Surse din VTB au declarat că banca nu intenţionează să partiticipe la majorarea de capital.

Planul băncii centrale prevede că Corpbank va fi recapi­ta­lizată de Banca Bulgară de Dezvoltare, care aparţine statului, şi de Fondul de Asigurate a Depozitelor, administrat de banca centrală.a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO