ZF 24

Criza din Ucraina testează relaţia dintre China şi Rusia: Deşi Beijingul s-a alăturat Moscovei împotriva extinderii NATO, oficialii chinezi se tem să sprijine în vreun fel o potenţială invazie

Criza din Ucraina testează relaţia dintre China şi...

Autor: Andrei Şerbănescu

22.02.2022, 13:22 651

Ameninţările Rusiei de a invada Ucraina forţează China să atingă un echilibru între sprijinul din ce în ce mai mare al preşedintelui Xi Jinping pentru Vladimir Putin şi interesul propriu al Beijingului pentru stabilitatea regiunii, potrivit analiştilor, scrie Financial Times.

Criza, declanşată de decizia lui Putin de a concentra 190.000 de soldaţi ruşi la graniţa cu Ucraina, rămâne în continuare volatilă. Putin şi Joe Biden au acceptat „în principiu” un summit pentru a calma tensiunile asupra Ucrainei, după avertismentele preşedintelui SUA că Rusia ar putea începe invaza în „câteva zile”.

China s-a alăturat Rusiei luna aceasta pentru a se opune extinderii NATO, evidenţiind un nou nivel de cooperare între Xi şi Putin.

Însă Wang Yi, ministrul de externe al Chinei, a declarat sâmbătă la o conferinţă europeană de securitate că „suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a oricărei ţări ar trebui respectate”.

„Sperăm că prin dialog şi consultare se poate găsi o soluţie care să garanteze cu adevărat securitatea şi stabilitatea în Europa”, a adăugat el.

Remarcile sale au reflectat o schimbare faţă de sfârşitul lunii ianuarie, când a oferit sprijin Rusiei în confruntarea cu SUA şi NATO cu privire la Ucraina, declarând că Moscova are „preocupări rezonabile de securitate”.

Tonul lui Wang s-a îndepărtat, de asemenea, de propriul său minister, care l-a criticat pe Biden pentru că a alimentat tensiunile.

Potrivit unui academician senior de la o universitate chineză de top, Beijingul trebuie să „găsească un echilibru” în sprijinirea Moscovei, fără a-şi deteriora propriile legături militare şi economice cu Ucraina.

„Există o neînţelegere comună în rândul presei occidentale – şi chiar al unor oficiali occidentali – că Beijingul sprijină o invazie rusă a Ucrainei. Este fictiv”, a spus academicianul, care a cerut să-şi păstreze anonimatul. „Orice conflict militar, în special războiul pe scară largă, va afecta, fără îndoială, interesele Chinei în zonă”.

Încercarea lui Wang de a păstra neutralitatea va fi însă testată dacă Occidentul va impune sancţiuni financiare Rusiei.

„Decizia Chinei fie de a adera la noile sancţiuni occidentale, fie de a ajuta Rusia să le evite, va modela căile de escaladare şi va determina amploarea izolării economice şi politice pe care o impun sancţiunile”, a spus Chris Miller, director al programului Eurasia la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

Analiştii au declarat că Beijingul va încerca să separe respingerea SUA şi NATO de rezervele sale cu privire la o posibilă încălcare a suveranităţii Ucrainei.

„Sprijinul Chinei şi al Rusiei este cel mai puternic atunci când contestă supremaţia SUA, deoarece acolo se aliniază în mod deosebit interesele lor. Când vine vorba de revendicări teritoriale, ambele au manifestat o poziţie destul de ambivalentă faţă de comportamentul celuilalt”, a declarat Alexander Korolev, expert în relaţia de securitate Rusia-China la Universitatea din New South Wales din Sydney.

Interesele Chinei în Ucraina includ miliarde de dolari în contracte de construcţie, precum şi investiţii în telecomunicaţii prin Huawei şi achiziţionarea de echipamente militare ucrainene.

Beijingul a cerut Kievului şi Moscovei să revigoreze acordul de la Minsk, blocat, ca o cale către pace, insistând în acelaşi timp să adere la o politică proprie de neintervenţie.

Posibilitatea ca Rusia să lanseze o invazie completă a Ucrainei a oferit Chinei, de asemenea, un „cadou” pentru a-şi spori influenţa asupra Moscovei, a-şi consolida securitatea energetică, a testa regimul de sancţiuni al Occidentului şi a profita de o Europă fragmentată, potrivit analiştilor geopolitici.

Sancţiunile occidentale din cauza crizei din Ucraina ar putea adânci şi dependenţa Moscovei de Beijing, în timp ce succesul sau eşecul lor ar fi instructiv pentru Xi pentru viitoarele conflicte cu SUA, au spus experţii.

„Dacă reuşesc să impună Rusiei costuri severe, ameninţarea sancţiunilor occidentale împotriva Chinei – care ar putea fi folosite în cazul unei crize în Asia – ar fi mai credibile”, a spus Miller. „[Dar] dacă China ar ajuta Rusia să atenueze impactul acestor sancţiuni, SUA ar pierde un instrument important, iar capacitatea sa de a constrânge China folosind mijloace economice ar fi redusă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO