ZF 24

Criza financiara din Grecia amana perspectivele de largire a zonei euro – analiza Reuters

09.02.2010, 20:14 28

Criza financiara cu care se confrunta Grecia a amanatperspectivele largirii zonei euro, evidentiind dificultatile deadministrare a acesteia, si a amplificat criticile oficialilorgermani si europeni la adresa Romaniei si Bulgariei, tari care aumulte din problemele statului elen, potrivit unei analize Reuterscitate de Mediafax.

Romania si Bulgaria au servicii de statistica nesigure, coruptiesi evaziune fiscala extinse, dar si un sector publicsupradimensionat, considera oficiali din Germania si UniuneaEuropeana.

"Chiar si inainte de criza, am auzit referiri la Grecia cand amvorbit cu oficiali europeni despre Europa Centrala si de Est, maiales in cazurile Romaniei si Bulgariei", a declarat analistulDanske Bank Lars Christensen.

Oficialii Uniunii Europene (UE) si ai Bancii Centrale Europeane(BCE) au fost nevoiti sa convinga Bulgaria sa nu ceara introducereamonedei nationale, leva, in mecanismul ratelor de schimb (ERM 2 -una din conditiile intrarii in zona euro) imediat dupa aderarea din2007, chiar daca statul balcanic ar fi indeplinit criteriiletehnice.

Liderii din UE nu vor admite oficial, dar Estonia este singurulstat care se va alatura, probabil, zonei euro in urmatorii cinciani, chiar daca politica de "convergenta la euro" va ramane printreprincipalele obiective ale tarilor nou intrate in Uniune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO