ZF 24

Criza mătură tot în jur: Neiman Marcus, retailerul pentru bogaţi, şi-a cerut insolvenţa şi îşi cedează ”pe tavă” business-ul creditorilor

Criza mătură tot în jur: Neiman Marcus, retailerul...

Autor: Ştefan Stan

09.05.2020, 20:51 986

Neiman Marcus, un retailer din SUA împovărat de datorii şi lovit puternic de pandemia coronavirusul, şi-a cerut insolvenţa joi, într-un deal prin care ar da pe tavă business-ul creditorilor, scrie CNBC.

Retailerul de lux avea probleme încă dinainte de pandemie, iar criza nu a făcut decât să îi agraveze situaţia, forţând mâna managerilor să închidă cele 43 de magazine şi să ceară şomaj tehnic pentru 14.000 de angajaţi. 

Neiman Marcus este al doilea mare retailer american care cere insolvenţa de când a început pandemia, după J. Crew, dar analiştii se aşteaptă ca şi alţi giganţi să li se alăture.

Spre exemplu, retailerul J.C.Penney de asemenea a început să facă primii paşi spre insolvenţă. 

Pe lângă problema evidentă a închiderii magazinelor şi a măsurilor de izolare, retailerii se confruntă şi cu o schimbare majoră a obiceiurilor de consum, clienţii îndreptându-se tot mai mult spre digital şi cumpărături online. 

”Asemenea multor altor business-uri, ne confruntăm cu probleme fără precedent cauzate de pandemia COVID-19, care a generat o presiune greu de suportat asupra business-urilor noastre”, a spus Geoffroy van Raemdonck, CEO al Neiman Marcus. 

Retailerul a reuşit să obţină 675 de milioane de dolari de la creditori pentru a-şi finanţa operaţiunile în perioada insolvenţei. Aceeaşi creditori de asemenea au promis un pachet de 750 de milioane de dolari prin care ar urma să refinanţeze împrumutul şi să ofere lichiditate adiţională business-ului, odată ce procedurile de insolvenţăţ sunt depăşite. Investitorii se aşteaptă ca în toamnă procedurile să fie finalizate, moment în care creditorii vor deveni acţionari majoritari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO