ZF 24

Csiki, Adama: Tinerii educaţi, care vorbesc limbi străine, sunt o valoare şi trebuie făcute eforturi pentru a-i ţine în ţară

Csiki, Adama: Tinerii educaţi, care vorbesc limbi...

Autor: Cristi Moga

23.12.2014, 00:08 1355

Dezvoltatorul imobiliar Adama, deţinut de grupul austriac Immofinanz, a vândut anul acesta aproape 200 de apartamente şi se pregăteşte să înceapă lucrările la un bloc cu 77 de apartamente în cartierul Berceni din sudul Capitalei.

Laszlo Csiki, managerul care la începutul acestui an a preluat conducerea companiei de dezvoltare imobiliară Adama, spune că ar dori să construiască toate cele 20.000 de locuinţe care pot fi ridicate pe terenurile cu o suprafaţă de 2,7 milioane de metri pătraţi din portofoliul grupului, dar ritmul va fi determinat de evoluţia economiei, veniturile populaţiei, dar şi de structura demografică.

„Noi dorim să le construim pe toate, în jur de 20.000 de locuinţe, dar întrebarea este cine intră în ele şi le cumpără? Situaţia economiei stabileşte viteza, dar şi demografia. Tinerii educaţi, care vorbesc limbi străine, sunt o valoare peste tot în lume, dar mulţi dintre ei, atât în România, cât şi în Ungaria, aleg să plece spre oraşe mai mari, precum Viena, Berlin sau Munchen. Dacă îi pierdem pe ei, cine cumpără locuinţe? Prima casă este un program care susţine vânzările de locuinţe şi menţinerea tinerilor în ţară, dar trebuie făcute eforturi mai mari“, a declarat Csiki, membru în board-ul executiv al Adama şi country manager pentru dezvoltare al Immofinanz pentru România şi Ungaria.

Adama a construit până în prezent în România ceva mai mult de 1.600 de apartamente şi mai are spre vânzare în jur de 450 de unităţi, potrivit Alinei Necula, head of marketing & sales al companiei. În acest an au fost vândute în jur de 15-20 de apartamente lunar, comparativ cu 12-15 în 2013, proiectele cu cele mai bune vânzări fiind Copou Bellevue din Iaşi şi noile blocuri ale ansamblurilor Edenia şi Optima din cartierul bucureştean Titan.

Trend pozitiv, dar nu exagerat

„Ca să începi proiecte noi trebuie să ai rezultate bune la vânzări. Ne vom concentra pe Bucureşti, unde avem terenuri mai multe şi putem obţine preţuri mai ridicate la apartamente, dar ne uităm şi înspre Timişoara. Începem anul viitor lucrările la proiectul din Berceni pentru care avem autorizaţie şi suntem în proces de selecţie a constructorului şi vrem să prezentăm spre aprobare consi­liului de administraţie mai multe proiecte aflate în «fine tunning» (faza de reglare a ultimelor detalii – n. red.), precum cel din strada Vasile Lascăr (în centrul Capitalei – n. red.) sau cel de pe platforma Ventilatorul (pe Şoseaua Pro­gresului – n. red.)“, a mai spus Csiki.

La Timişoara, austriecii deţin fosta fabrică de dulciuri Kandia, care va fi demolată pentru dezvoltarea unui proiect rezidenţial. În regiunea Bucureşti – Ilfov, numărul de locuinţe finalizate a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 64%, până la 5.657 de unităţi, dar directorul Adama nu se lasă prins într-un eventual nou vârtej al pieţei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO