ZF 24

Cu ce proiecte eoliene vine anul acesta, după un 2012 record în industria "morilor de vânt"?

Cu ce proiecte eoliene vine anul acesta, după un 2012...

Autor: Roxana Petrescu

12.06.2013, 12:46 1600

Energias de Portugal, Verbund (Austria), ruşii de la Lukoil dar şi grupul franco-belgian GDF SUEZ se află pe lista companiilor care vor pune în funcţiune proiectele eoliene în 2013, un an în care în mod cert nu se va mai repeta performaţa înregistrată de industrie anul trecut.

Potrivit unui studiu realizat de consultanţii de la TPA Horwath în parteneriat cu casa de avocatură Schoenherr, anul trecut în România au fost insta­laţi 923 MW în proiecte eoliene, ceea ce înseam­nă o creştere de 94% a capacităţii la nivel local. Capacitatea cumulată de energie eoliană a României a atins 1.905 MW la sfâr­şitul lui 2012, depăşind estimările ANRE, pre­cum şi planul naţional de acţiune pentru ener­gia regenerabilă.

„Creşterea de 94% din capacitatea totală eoliană realizată de România în 2012 probabil nu va mai fi niciodată egalată“, se arată într-un studiu realizat de cele două companii.

Anul trecut România a devenit ţara europeană cu cel mai mare parc eolian pe uscat după ce grupul ceh CEZ a finalizat proiectul Fântânele-Cogealac, în valoare de 1,1 miliarde de euro, care a presupus montarea a 240 de turbine eoliene.

Pentru anul acesta, pe baza proiectelor aflate în curs de derulare, ar putea fi instalaţi 617 MW noi în proiecte eoliene, ceea ce ar presupune investiţii de peste 900 de milioane de euro, dacă se ia în calcul un preţ pe un MW de capacitate de 1,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO