Business Internaţional

Cum a ajuns mafia italiană să ia în vizor fondurile de recuperare ale Uniunii Europene

Sursa foto: Profimedia

Sursa foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

04.03.2021, 14:18 12796

Anul trecut, când ţările europene au început să intre pe rând în carantină, mafia din Italia a început să infiltreze companii care aveau nevoie de cash într-o mişcare de a extrage bani din celebrul plan de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene şi cei 1.800 de miliarde de euro pe care îi vor primi firmele – în mare parte – spre sfârşitul lui 2021, spune Maurizio Vallone, şeful departamentului italian antimafie, potrivit Bloomberg.

Mai multe grupuri criminale, incluzând aici N’drangheta în regiunea sudică Calabria şi Cosa Nostra din Sicilia, au încercat să câştige puncte de sprijin în unele dintre primele business-uri care vor primi ajutorul Uniunii, numind aici sectorul digital şi cel al mediului, spune Vallone.

„Mafia a ales cele mai bine plasate companii pentru a pune mâna pe fondurile de recuperare, cu precădere în infrastructură şi sănătate. Ne vom asigura că nu vor pune mâna pe niciun euro.”

În prezent, noul guvern al premierului Mario Draghi încearcă să realizeze un plan de cheltuieli pentru cei 209 miliarde de euro pe care îi va primi din partea blocului comunitar, pe măsură ce se confruntă cu cea mai gravă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În plus, firmele italiene sunt extrem de vulnerabile deoarece schemele creditelor garantate de stat a fost mult prea complexe şi limitate pentru a genera un grad ridicat de eficienţă, a adăugat Vallone.

Reţelele mafiote au profitat de ocazie şi au abordat mai multe companii mici şi medii care au dezvoltat o nevoie disperată de cash într-o economie care s-a contractat cu 8,9% anul trecut.

De regulă, mafia tinde să intre cu forţa în capitalul social al unei firme sau decide să o exploateze prin intermediul unui partener ascuns. Numărul de operaţiuni financiare suspicioase pe care le-a raportat Banca Italiei a crescut anul trecut cu 7% la 113.000.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) va verifica planurile de cheltuieli ale statelor membre pentru a se asigura că se încadrează în cerinţele şi controalele antifraudă. Totodată, organizaţia va face echipă cu autorităţile naţionale şi partenerii de la Interpol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO