ZF 24

Cum a ajuns Slovacia, o fostă ţară comunistă cu 5 milioane de locuitori, să importe forţă de muncă din România

Interviu Vasile Puşcaş, fost ministru al integrării europene

Cum a ajuns Slovacia, o fostă ţară comunistă cu 5 milioane de locuitori, să importe forţă de muncă din România

Vasile Puşcaş, fost ministru şi în prezent membru în consiliul de administraţie al Băncii Transilvania: Totul se leagă. În strategia naţională de dezvoltare din 2002-2004 intraserăm pe întărirea legislaţiei de piaţă. Stabileam că avansul veniturilor trebuie să se bazeze pe productivitate, creşterea veniturilor să meargă mână în mână cu creşterea productivităţi. Ce avem astăzi?

Autor: Iulian Anghel

22.04.2019, 15:00 1923

Vasile Puşcaş, fost ministru al integrării europene: „Au mers pe un model de dezvoltare sustenabilă, în vreme ce România a preferat modelul prociclic“.

Slovacia, o ţară de 5 milioane de locuitori, caută prin anunţuri publicate pe internet muncitori din România pentru industria auto, dar şi pentru alte sectoare indus­triale. Dacă în România lipsa forţei de muncă poate fi explicată prin exodul masiv al populaţiei - 3-4 milioane de locuitori au plecat în străinătate – Slovacia nu s-a confruntat cu un fenomen de masă al migraţiei. Atât de tare „duduie” econo­mia micuţei ţări care s-a despărţi de Cehia după căderea comunismului în urmă cu 30 de ani?

Explicaţia vine din modelul economic, cre­de Vasile Puşcaş, profesor la Universitatea Ba­beş - Bolyai, fost negociator-şef al Ro­mâ­niei cu UE şi fost ministru al integrării europene.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO