ZF 24

Cum a dispărut unul din steagurile plasate de NASA pe Lună în urmă cu peste 40 de ani

Cum a dispărut unul din steagurile plasate de NASA pe Lună în urmă cu peste 40 de ani

Foto: AFP

31.07.2012, 16:22 10685

Mai multe steaguri americane plasate pe Lună de astronauţii care au vizitat satelitul natural al Pământului în urmă cu peste 40 de ani sunt încă acolo, cu excepţia unuia, cel înfipt în solul lunar de Buzz Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, a spus un cercetător al NASA, citat de AFP.

Drapelul care lipseşte a fost înfipt de Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, astronauţii care au luat parte la prima misiune pe Lună, Apollo 11, în 1969.

Detaliile descoperirii au apărut într-un articol publicat de Mark Robinson, care a analizat datele colectate de o cameră de recunoaştere orbitală care survolează Luna (LROC).

"Potrivit imaginilor realizate de LROC, este sigur că steagurile americane sunt încă în picioare şi fac o umbră, cu excepţia celui aparţinând Apollo 11", a explicat acesta.

"Astronautul Buzz Aldrin este de părere că steagul a fost doborât de suflul reactoarelor Apollo 11, când modulul a decolat de pe Lună. Se pare că a avut dreptate", a spus Mark Robinson.

Misiunile Apollo s-au succedat între 1969 şi 1972. Şase steaguri au fost plasate pe solul lunar în această perioadă.

Satelitul LROC a fost lansat în 2009, pentru a analiza suprafaţa Lunii şi trimite informaţii vizuale despre mediul lunar prin intermediul unor camere video performante.

"Personal, am fost surprins că steagurile au rezistat razelor ultraviolete şi temperaturilor vitrege de la suprafaţa Lunii. Dar a ce seamănă ele în prezent? Este posibil ca nuanţele lor să fi devenit între timp terne", a mai spus Robinson

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO