ZF 24

Cum a fraudat un român un fond al Universităţii Harvard într-un scandal privind achiziţia de păduri la preţuri umflate. Topul celor mai mari proprietari de păduri din România

Cum a fraudat un român un fond al Universităţii...

Autor: Ioana David

30.01.2014, 11:19 6008

Un agent de investiţii care reprezenta Universitatea Harvard se confruntă cu acuzaţii în România potrivit cărora ar fi primit peste 1 mil. dolari mită pentru ca Universitatea să cumpere păduri la preţuri majorate, scrie Bloomberg.

Dragoş Lipan Secu ar fi aranjat cu vânzători al căror nume nu a fost făcut public să mărească în mod artificial preţul pe care Scolopax, o companie deţinută de Harvard, l-ar fi plătit pentru achiziţia de păduri în intervalul 2007 – 2009, potrivit procurorilor anticorupţie.

Harvard University, cel mai mare proprietar de păduri din România. Vedeţi aici cine sunt ceilalţi zece mari proprietari

Conform Mediafax, în perioada 2007 – 2009, în calitate de administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică şi una fizică străine), inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007 şi un autoturism marca Chrysler Sebring, pentru ca, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, să cumpere de la denunţători terenuri forestiere, la preţurile şi în condiţiile stabilite în prealabil de Lipan Secu Dragoş şi de denunţător. 

În perioada 2008 – 2009, inculpaţii Lipan Secu Dragoş şi Lipan Secu Mariana au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare cumpărare. 

Potrivit Bloomberg, cei doi au fost depistaţi în momentul în care alte două persoane despre care se presupune că ar fi plătită mită i-au denunţat pe cei doi autorităţilor. Potrivit legii române, o persoană care raportează o infracţiune înainte ca aceasta să ajungă la autorităţi, primeşte imunitate. Vânzătorii nu vor fi anchetaţi, potrivit Bloomberg care o citează pe Livia Saplacan, purtătoare de cuvânt a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Situaţia din România este fără precedent pentru Harvard, cea mai bogată universitate din lume, care are pentru investiţii un buget de 32,7 mld. dolari, care se mândreşte cu faptul că a identificat oportunităţi izoterice de investiţii cum sunt pădurile din lumea a treia, este de părere Jack Lutz, un consultant specializat în industria lemnului la Forest Research Group din Rowley, Massachusetts.

“Afacerea a adus prejudicii acţionarilor Scolopax deoarece pădurile erau supraevaluate, iar diferenţa revenea acuzaţilor”, a mai spus Livia Saplacan, citată de Bloomberg.

Scolopax este deţinută de o entitate numită Phemus Corporation, înregistrată la aceeaşi adresă cu Harvard Managament Company, care administrează fondurile Harvard.

“Suntem la curent cu acuzaţiile şi adunăm mai multe informaţii”, a spus Kevin Galvin, purtătorul de cuvânt al Harvard Management Company.

Potrivit Bloomberg, Jane Mendillo, preşedinte şi CEO al Harvard Management, a început să ia în considerare investiţiile în lemn încă din anii 1990, pe vremea când era vicepreşedinte. În ultimul deceniu, compania a vândut trei ferme pe care le avea în SUA şi a început să facă achiziţii similare peste hotare, inclusiv în Noua Zeelandă iar mai recent în Brazilia. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO