Business Internaţional

Cum a hotarat Henry Paulson ca pentru AIG nu exista alta sansa decat salvarea venita de la stat

05.10.2008, 19:39 30

Insa decizia guvernului american nu a fost deloc usoara, iar nationalizarea ridica foarte multe controverse si in prezent, scrie International Herald Tribune. Primul apel a venit marti, 16 septembrie, din partea lui Henry Paulson, la care se afla la carma Trezoreriei nationale a Statelor Unite, cu un mesaj destul de ambiguu tocmai pentru a nu trezi controverse sau pentru a spori temerile. Ajuns in fata liderului majoritatii Senatului american, Harry Reid din Nevada, Paulson a declarat ca doreste pur si simplu sa ii informeze pe liderii Congresului "despre evolutia recenta a economiei".

In realitate, Henry Paulson, impreuna cu presedintele Fed, Ben Bernanke, aveau sa le aduca la cunostinta membrilor Congresului informatii uluitoare, cu efecte negative ce au putut fi resimtite pe pietele din intreaga lume, lasandu-i pe avocatii de top "inlemniti" si incapabili sa ii indrume pe puternicii oameni de afaceri care i-au angajat.
Paulson si Bernanke au anuntat ca orice incercare de a oferi suport financiar companiei de asigurari American International Group a esuat, iar Fed a hotarat ca nu are de ales decat sa faca ceea ce isi dorea cel mai putin: sa imprumute AIG cu 85 de miliarde de dolari pentru a nu risca producerea unei catastrofe financiare de proportii nebanuite.
In cele cinci zile de dinaintea anuntului facut de Henry Paulson, AIG, pana recent cea mai importanta companie de asigurari la nivel mondial, incercase sa puna in aplicare o multime de alte planuri de salvare, insa niciunul dintre ele nu a avut succes in cele din urma.
Compania a cerut ajutor de la unele dintre cele mai mari banci din Statele Unite si chiar din partea celor mai importante fonduri private de investitii de pe Wall Street, insa nimeni nu a indraznit sa riste. In timp ce potentialii salvatori ai AIG erau din ce in ce mai putini, pierderile inregistrate de companie cresteau de la o zi la alta, ajungand de la 20 de miliarde de dolari la 40 de miliarde si chiar depasind pragul de 80 de miliarde de dolari. Nici cele mai iscusite minti de pe Wall Street nu erau in stare sa prevada pana unde vor ajunge pierderile AIG.
Chiar mai mult decat in cazul deciziei guvernului american de a prelua controlul asupra fondurilor gigant Freddie Mac si Fannie Mae sau rolul pe care l-a avut administratia de la Washington in salvarea Bear Stearns, anuntul facut de Henry Paulson a fost unul care a nelinistit mult apele.
Unii lideri din Congresul american care au parut initial sa accepte decizia luata in cadrul sedintei din 16 septembrie au inceput sa ridice controverse si mai aprige in ziua urmatoare. Majoritatea dintre ei afirma ca actiunea de salvare a AIG ar risca banii contribuabililor, folosindu-i pentru a ajuta o companie care ar fi trebuit mai degraba lasata sa se descurce singura.
Discutiile interminabile de la Washington despre cum si de ce ar trebui guvernul american sa imprumute bani catre AIG ar putea avea efecte nebanuite pe viitor in ceea ce priveste decizia de a interveni in ajutorul companiilor cu probleme financiare.
Toata atentia fiind orientata in prezent catre aceste companii, foarte putini au realizat riscurile pe care le aducea AIG. American International Group, care isi desfasoara activitatea in domenii extrem de diverse, de la vanzarea de avioane in leasing la vanzarea de asigurari de viata in zonele rurale ale Indiei, a devenit periculos de incurcata in relatiile sale cu industria financiara din cauza retelei complexe de contracte de asigurari.
Situatia AIG a inceput sa iasa la iveala cu trei saptamani inainte de preluarea de catre guvernul american, atunci cand directorul executiv al companiei, Robert Willumstad, a aflat ca cei de la Moddy's planuiau sa scada ratingul companiei daca aceasta nu isi sporea capitalul cu mai multe miliarde de dolari. O scadere a pozitiei in clasamentul celor de la Moddy's ar fi afectat in mod ireversibil American International Group.
Panica s-a raspandit repede la sediul de la New York al AIG. Willumstad a negociat cu diferiti directori de banci si bancheri de la JPMorgan Chase, Citigroup sau Blackstone Group, in speranta de a-si salva compania prin sporirea capitalului sau prin intermediul vanzarii de actiuni.
Dupa ce administratia Bush a preluat controlul Freddie Mac si Fannie Mae, pietele financiare parusera sa se mai linisteasca.
Insa in momentul in care gigantul de pe Wall Street Lehman Brothers a anuntat ca se pregateste sa apeleze la protectia impotriva falimentului, Willumstad a realizat faptul ca AIG nu mai putea supravietui prea mult timp. Compania sa se afla la doar cateva zile de faliment.
Reprezentantii AIG i-au implorat pe cei care monitorizeaza activitatea asiguratorilor din New York, condusi de Eric Dinallo, sa le imprumute 20 de miliarde de dolari de la filialele din alte zone. Dinallo s-a intalnit cu guvernatorul statului New York, David Paterson, iar raspunsul acestuia a fost extrem de clar. "Asta ar trebui sa facem", i-a spus acesta lui Dinallo. "Fa-o!"
La Washington, Paulson si Bernanke urmareau evenimentele de pe Wall Street tot mai ingrijorati.
In timp ce Lehman Brothers se afla in cadere, iar panica parea sa se raspandeasca si asupra altor giganti de pe Wall Street, Timothy Geithner, presedintele filialei Fed din New York, organiza o reuniune de urgenta a liderilor principalelor institutii financiare. Paulson a zburat cu un avion privat de la Washington catre Teeterboro, New Jersey.
La AIG, aflata la doar cateva strazi departare de locul in care avea loc reuniunea, panica se raspandea tot mai mult. Willumstad i-a alertat pe oficialii Fed ca AIG avea nevoie de o crestere urgenta de capital de 30 de miliarde de dolari pentru a evita colapsul financiar, insa atunci cand Paulson a ajuns la sediul companiei, infuzia necesara de capital crescuse deja la 40 de miliarde de dolari. Dupa refacerea calculelor, bancherii au descoperit ca pierderile AIG nu erau insa numai de 40 de miliarde de dolari, ci se apropiau chiar de 65 de miliarde, deoarece multe din activele companiei erau prinse in actiuni fara lichiditate. KKR si Texas Pacific Group si-au exprimat clar pozitia, declarand ca nu vor ajuta AIG, iar cei de la Goldman Sachs au adoptat aceeasi pozitie.
Avocatii AIG au inceput sa puna la punct documentele necesare pentru ducerea la bun sfarsit a ceea ce parea imposibil cu doar cateva zile inainte: falimentul celei mai mari companii de asigurari a lumii.
Reprezentantii Fed au apelat la JPMorgan si la Goldman Sachs pentru a le convinge sa imprumute AIG cu 75 de miliarde de dolari, insa cele doua banci au refuzat. Pana luni, 15 septembrie, ratingul creditelor AIG scazuse simtitor. In doar 72 de ore, suma de bani de care avea nevoie compania de asigurari americana crescuse de la 20 de miliarde de dolari la 85 de miliarde. Potrivit estimarilor de la nivel intern, gigantul ar fi avut nevoie de 100 de miliarde de dolari. "Amenintarea falimentului era extrem de mare", conform lui Dinallo, iar guvernul american se temea de faptul ca un colaps al AIG ar putea sa duca la pierderi devastatoare in industria financiara.
Paulson a tras insa concluzia ca nu mai exista decat o singura optiune viabila: Fed trebuia sa intervina. Henry Paulson l-a informat pe presedintele Statelor Unite, in timp ce oficialii Trezoreriei americane au inceput sa ii reuneasca pe membrii Congresului SUA, spunandu-le ca Paulson vrea sa ii informeze despre mersul economiei tarii.
In cadrul sedintei, Henry Paulson a anuntat ca AIG va primi 85 de miliarde de dolari de la statul american, in timp ce Bernanke a prezentat detaliat planul de salvare a gigantului din asigurari si efectele pe care le-ar avea un colaps financiar de asa anvergura asupra intregului sistem financiar american.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO