Cum ar arăta economia României dacă s-ar reunifica cu Republica Moldova

18 iul 2013 Autori: Iulian Anghel , Andrei Cîrchelan

Exerciţiu de imaginaţie: România ar avea un PIB mai mare cu 5,5 mld. euro, exporturi mai mari cu 2,5 mld. euro şi aproape 24 mil. locuitori.

Eventuala unire a României cu Re­publica Moldova ar aduce Româ­niei un plus de 3,7 mil. locuitori, o creştere a PIB de 5,5 mld. euro (4,2% din PIB-ul României) şi un plus de suprafaţă de aproape 34.000 km pătraţi. În acelaşi timp, PIB-ul per/capita al „noii“ Românii ar scădea la 5.700 de euro, având în vedere că PIB-ul per capita în România a fost în 2012 de aproximativ 6.700 de euro, în vreme ce al Republicii Moldova de doar 1.500 de euro.

În aceeaşi vreme, pe datele din 2012, exporturile României ar fi fost mai mari cu 2,5 mld. euro, la 48 mld. euro, în timp ce datoria publică ar fi crescut cu doar 1,7 mld. euro, faţă de datoria de 52 mld. euro pe care o avea România la sfârşitul anului trecut. Astfel, România este acum faţă de Republica Moldova în situaţia din 1990 a Germaniei de Vest faţă de Germania de Est. Diferenţa de dezvoltare economică a necesitat investiţii de 1.000 de miliarde de mărci germane pentru a acoperi nevoile de infrastructură din Est. În plus, România are nevoie de un nou obiectiv strategic după ce a intrat în Uniunea Euro­pea­nă şi NATO.

Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri într-o vizită la Chişinău, pentru a cincea oară în mandatul său, unde a ajuns atât de popular încât i s-a oferit cetăţenia moldovenească.

Tot ca un exerciţiu de imaginaţie, cu această cetăţenie şi popularitatea de care dispune peste Prut, preşedintele Traian Bă­ses­cu ar putea deveni chiar preşedintele Republicii Moldova dupa 2015, după ce îi expiră al doilea mandat în România (Constitutia Moldovei prevede ca presedintele trebuie sa aibă, la preluarea funcţiei cetăţenie de cel puţin 10 ani).

Graniţele României s-ar extinde cu 490 de kilometri (diferenţa dintre gra­niţele Republicii Moldova cu Ro­mânia şi cea cu Ucraina), iar suprafaţa agricolă i-ar creşte cu 1,7 milioane de hectare, adică un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a Ro­mâniei de 13 mil. ha.

Lungimea căilor ferate ar creşte cu 10% (1.190 km are Republica Moldova şi 11.300 km Româ­nia), iar cea a drumurilor cu aproape 11% (la cei 81.000 km de drumuri publice s-ar adăuga cei 8.800 km de drumuri publice din Republica Moldova). Însă vorbim despre drumuri şi căi ferate la fel de slab dezvoltate ca în România.

PIB-ul Republicii Moldova a fost anul trecut de 7,25 mld. dolari (5,5 mld. euro), ceea ce reprezintă doar 4% din PIB-ul României.

PIB-ul ţării vecine reprezintă doar o treime din PIB-ul uneia dintre cele mai sărace regiuni ale României, cu care se învecinează, Regiunea Nord-Est, cu un PIB în 2012 de 15 mld. euro.

Republica Moldova are un PIB aproape la jumătate faţă de cel al judeţelor româneşti cu care se învecinează - Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi - care au avut în 2012 un PIB cumulat de 9,2 mld. euro (42 mld. lei), deşi populaţia lor reprezintă doar două treimi (2,1 mil. locuitori) din cea a Republicii Moldova.

În România sunt judeţe care au, singure, un PIB mai mare decât Republica Moldova, precum Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova este o zonă de neglijat, pentru că nu poţi neglija aproape 4 milioane de consumatori şi o ţară care a făcut progrese importante în ultimii ani. Acest lucru a fost înţeles de companiile străine care întâi au venit în România şi apoi au trecut Prutul în Republica Moldova.

De asemenea, volumul schimburilor comerciale între cele două ţări sunt în medie la 1 mld. euro pe an.

„Exporturile AdePlast către Republica Moldova s-au dublat în 2013 şi ne aşteptăm ca tendinţa să se menţină până la sfârşitul anului. Republica Moldova face parte, istoric vorbind, din România Mare, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care am vrut să facem exporturi în această ţară. Moldovenii preferă produsele româneşti pe care le consideră calitative şi foarte bune“, spune Marcel Băr­buţ, omul de afaceri care controleaza pro­ducătorul de materiale de construcţii AdePlast, cu afaceri de 41,5 mil. euro anul trecut. Bărbuţ nu a precizat valoarea exportu­rilor realizate până acum în Republica Moldova.

Peşedintele Traian Băsescu a făcut ieri o vizită la Chişinău – a cincea în calitate de preşedinte – şi, ca în toate momentele de acest fel, ipoteza strângerii relaţiilor şi evocarea legăturilor istorice au fost aduse în prim-plan. Cu doar câteva zile înainte, premierul Republicii Moldova Iurie Leancă venise la Bucu­reşti unde s-a întâlnit cu omo­logul său Victor Ponta.

În 2010, România a pro­mis Republicii Mol­dova un ajutor pentru dezvoltare, pe mai mulţi ani, de 100 mil. euro, dar nu toţi banii au ajuns la Chişinău. De asemenea, nu România este cel mai mare investitor în Re­pu­blica Moldova, deşi ţara se află la doi paşi, iar afini­tă­ţile culturale şi lingvistice sunt foarte mari.

Într-un studiu ela­bo­rat de Ministerul Econo­miei şi Comerţului din Republica Moldova şi citat de Centrul Român de Politici Europene, la sfârşitul anului 2007 investitorii din România deţineau o cota de 3,7% din totalul investiţiilor străine directe în Republica Moldova, dar, la finele anului 2010, aceasta cota a ajuns la 7,6%. Ceea ce se traduce prin investiţii străine directe peste 225 mil. dolari, care situează România pe locul cinci în topul investitorilor în Republica Moldova, într-un clasament condus de Olanda, Cipru, Italia şi Germania.

În acelaşi timp, schimburile comerciale în­seamnă în jur de 1 mld. euro, anual – România a exportat anul trecut în Republica Moldova produse de 610 mil. euro şi a importat de 353 mil. euro.

Investitorii români din Republica Moldova sunt, în cea mai mare parte, companiile străine intrate în România care acum se extind - în special băncile - BCR, Raiffeisen Leasing, BT Leasing, dar şi Rompetrol şi Petrom, Metro, UTI, Romstal Trade European Drinks sau Arabesque.

Tocmai pentru că este o ţară care este mai mai săracă şi are nevoie de investiţii unii responsabili de la Chişinău se aşteaptă Ia o intervenţie mai solidă a României în Republica Moldova.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a susţinut ieri la RFI, citat de Mediafax, că, dacă statul român ar investi mai mult în Republica Moldova, acest lucru ar putea schimba percepţia asupra României, el propunând ca Bucureştiul să ofere anual 50 de mil. euro localităţilor rurale din ţara vecină.

„Mi-aş dori mult mai mult în relaţia dintre Republica Moldova şi România. Mi-aş dori de exemplu ca localităţile rurale, satele din Republica Moldova să beneficieze de investiţii în infrastructură, aşa cum beneficiază satele din România. Chiar am calculat, dacă ar fi să se dea fiecărui sat din Republica Moldova, fiecărei primării, avem circa nouă sute de primării aici, dincoace de Prut, dacă s-ar da câte 50 de mii de euro de la bugetul de stat al României pentru aceste localităţi rurale, în total ar fi nevoie de circa 50 de milioane de euro anual, pentru susţinere în acest sens. Din bugetul României asta ar însemna 0,01%, nu ar fi o povară atât de mare.”

Traian Băsescu şi omologul său moldovean Nicolae Timofti au discutat ieri la Chişinău despre posibilitatea construirii a două noi poduri peste râul Prut, care ar trebui să fie amplasate în regiunea oraşului Ungheni şi între localităţile Fălciu şi Leca, subiect abordat şi la întâlnirea dintre premierii Ponta şi Leancă.

Băsescu a mai spus că proiectul interconectării energetice Fălciu-Goteşti cu Republica Moldova va fi finalizat în luna octombrie, în prezent mai fiind în lucru alte două proiecte similare - Bălţi-Suceava şi Ungheni-Iaşi-Răşeni.

De asemenea, la Bucureşti, premierul Ponta a susţinut că lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni care va lega România de Republica Moldova vor începe în augist şi sunt finanţate de România.

Pentru preşedintele moldovean Iaşi-Ungheni, este „crucial pentru securitatea energetică a R. Moldova“, va începe să fie construit la sfârşitul lunii august, prin accesarea a 9-12 milioane de euro oferite de asemenea de Guvernul român. Preşedintele Băsescu a menţionat, citat de Mediafax, posibilitatea ca pentru realizarea gazoductului Iaşi-Ungheni să fie obţinută o finanţare din fonduri UE.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

 
Cuvinte cheie:
Republica moldova
, reunificare
, economie
, PIB
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 86 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (86):
N - 03 august 2013, 21:36

Andrei, esti unul dintre marii idioti si ignoranti. Si mai sunt cativa pe aici, la fel de ignoranti privind Moldova si Ardealul. Sau sunteti doar * (a se citi orice natie inafara de romani, cf. DEX, nu ma refer numai la unguri)

Constantin - 21 iulie 2013, 13:34

Mai devreme sau mai tirziu,Moldova(Basarabia noastra),va fi alaturi de pemintul stramosesc,pentru care STEFAN CEL MARE si cei de dinaintea lui s-au luptat si a construit cetati ce dainuie si azi...Moldovenii din stiga PRUTULUI ne sunt frati pentru ca ne tragem din aceiasi ginta din acelas neam,si vorbim aceiasi limba...Oricit se vor opune unele tari ca RUSIA,sau Ukraina,etc...noi va trebuii sa fim solidari si sa ne unim fortele pentru UNIRE in cadrul UNIUNII EUROPENE,si ne va fi mai bine...TUTUROR ROMANILOR...oriunde ar fi ei la BUCURESTI SAU CHISNAU...

OLGA - 21 iulie 2013, 11:01

Tara nu inseamna infrastructura,PIB... ci mai intai, oamenii, care in Rep. Moldova nu asteapta sa le cada din cer, sa li se dea... ci muncesc din greu pentru a depasi conditia, muncesc la scoala ,muncesc la serviciu, muncesc in Europa pentru a educa copiii,se intorc si-si muncesc pamanturile,isi iubesc pamantul,isi iubesc neamul,chiar daca au fost nevoiti sa vorbeasca rusa, chiar daca din suparere ca au fost abandonati de romani,deportati de rusi, despartiti de cei dragi pentru a putea supravetui,acum se declara moldoveni. Admir acesti oameni care au incredere in forta lor, investesc in viitorul copiilor lor si chiar daca muncesc in genunchi, ridica fruntea atunci cand spun ca sunt moldoveni!

Mitica - 21 iulie 2013, 06:06

Sper sa nu fiu tratat de vreun patriot de carton drept antiroman, antiunionist sau mai stiu eu ce alta gogorita: ca de obicei, presedintele serveste gogosi celor dispusi sa le inghita (cum a facut-o in multe alte randuri)! Republica Moldova nu va fi membra UE peste 10-12 ani. De ce? Din cel putin patru motive: 1) Republica Moldova are in componenta cel putin 35% minoritati, din care majoritatea zdrobitoare rusi si ucrainieni. Aceste minoritati vor constitui un factor permanent de destabilizare, iar UE n-are nevoie nici de rusofoni, nici de destabilizare, nici de tendinte separatiste. 2) Comunismul este inca o forta extrem de puternica in Rep. Moldova, iar UE cu siguranta nu agreeaza asta... 3) Economia Rep. Moldova e intr-o situatie catastrofala, iar UE se confrunta deja cu probleme economice din cele mai grave, indeosebi in statele cu economii instabile, dar nu numai. Nu e de mirare ca UE nu va accepta sa-si agraveze situatia acceptand inca un stat cu probleme economice grave. 4) Nu in…

Oleg B - 21 iulie 2013, 03:18

Poporul moldovenesc, de la Mioriţa încoace, şi-a făurit de-a lungul veacurilor (fără ajutorul cuiva) şi o comoară cultural-istorică naţională moldovenească, de o originalitate inconfundabilă şi de mare preţ, cunos­cută de întreaga civilizaţie europeană şi care, printre altele fie spus, nici pe departe nu poate fi comparată cu puţinătatea şi mediocritatea zestrei istorice a valahilor. Datorită poziţiei trădătoare a unioniştilor din Principatul Moldovei, moldovenii au fost lipsiţi chiar şi de dreptul de a purta în continuare numele lor de neam - moldoveni, de a-şi numi limba cu numele strămoşesc - moldovenească, iar românii vor fi liberi în toate acţiunile lor antimoldoveneşti: vor desfăşura o campanie de demoldovenizare a moldovenilor, cu scopuri etnocide de a scoate nea­mul moldovenilor din circuitul istoric, de a-1 despoia de toate valorile lui naţional-spirituale şi, ajutaţi de împăratul iadului, Satană,…

st.m.braila - 20 iulie 2013, 15:11

Unirea intre doua tari si popoare cu origine comuna se va face indiferent de dorinta noastra din acest moment(nu uitati ca Germania nu a recunoscut niciodata existenta Germaniei de est,pe cand tov.Iliescu a fost primul care a recunoscut oficial ca exista doua tari si popoare diferite...Problema este ca, mai nou, Rusia este incurajata,inclusiv de SUA si Germania sa-si extinda influenta tot mai mult in Europa(cel putin in fostele tari ale Tratatului de la Varsovia)sub egida noii gaselniti a zonei EUROASIATICE...Romania ar putea fi preferata si sub aspect religios fiind o tara ortodoxa...Cat despre nume:Basarabia este numele partii de sud (impreuna cu Bugeagul,nordul este parte din trupul Moldovei(impreuna cu o parte a Bucovinei)!

Catre dnii redactori - 19 iulie 2013, 15:27

Sugestie domnilor redactori si editori ZF:

Ce ati zice de un articol cu titlul "Cum ar arata economia Ungariei daca s-au uni cu Ardealul"? Mi s-ar parea mai putin deprimant decat actualul articol. Perpectiva unirii Romaniei cu Basarabia mi se pare cea mai infricosatoare...

hap - 19 iulie 2013, 13:05

lasam calculele dupa unire! cand ne unim? daca pibul e problema, uite 2 ani imi mai iau un job! :))

Pavel - 19 iulie 2013, 11:30

Ar fi un vis frumos să adunăm toate petecurile de pământ românesc într-o Românie Mare așa cum a mai fost odată. Doar pentru asta au luptat parinții-parinților noștrii. Sunt mândru că sunt român și încerc să îmi fac meseria cât mai bine cu putință (fără minciună, corupție și înșelătorie). Numai așa vom prospera și cred că în felul ăsta îmi îndeplinesc datoria față de țară și semeni, așa ar fi bine să o facem cu toții. Fiți oameni buni, iubitori, cinstiți, harnici, iubitori de țară și Dumnezeu. Sunt vorbe simple dar de mare efect.

romania intreaga - 19 iulie 2013, 09:47

Exercitiul de imagine al Z.F. speram sa se infaptuiasca real...

Arman - 19 iulie 2013, 09:36

Domnilor, cum puteti fi si cum puteti gandi asa, a ajuns populatia de etnie din Romania sa-si doreasca unirea cu Moldova si noi romani fiind debitam numai prostii. S-a pierdut patriotismul de care au dat dovada stramosii nostri. Acum predomina egoismul si individualismul din fiecare cetatean roman, nu ne mai gandim deloc la aceasta tara unita, cu sangele varsat de stramosii nostri. Peste hotare va pot spune , fara nici o exagerare ca multi romani au ajuns sa le fie rusine ca sunt romani. Eu spun, ca este total gresit si ca trebuie sa fim mandri ca suntem ROMANI privind istoria romaniei.

Jack - 19 iulie 2013, 02:28

Romania e Basarabia! Veti vedea romani! Cine e contra ori e platit ori e bou :) Sunt un roman satul de tradarea de tara a alesilor, gen Voiculescu si alti tradatori de tara!!!!!!!!!!

DAN IONESCU - 19 iulie 2013, 01:43

UNIREA FACE PUTEREA !!!
Papagalilor care se uita la cifrele puse de alti papagali pe ecran : SI ungurilor le convine tare de tot , daca nu ne unim ...pentru ca atunci ,ei reprezinta - chipurile -7% din electorat . Cu fratii nostri moldoveni alaturi , si cu resursele , nedate la hotii europeni ...devenim o FORTA !!! .......Reintregim hotarel Daciei mari , a lui Buerebista !!!

un oltean - 19 iulie 2013, 00:34

noi romanii vrem unirea,singurii pe care ii aud prin romania ca se trag pe dos sunt ardelenii,care considera ca duc in spate restul romanilor!niste ignoranti doar!ignoranti care in istoria si prezentul spatiului danubiano-pontic nu au avut decat un rol insignifiant,nu au contribuit mai cu nimic la cultul acestui popor ca de ex BRANCUSI,PORUMBESCU,EMINESCU etc...au fost tot timpul asimilati,cuceriti si inrobiti(vezi ex localitatii NADAS din jud ARAD retrocedat catre urmasii unui GROF MAGHIAR,cu mii de hectare de padure si terenuri agricole),ARDEAL la a carui bunastare contribuie necontenit tot interesele straine cotropitoare AUSTRIECE,MAGHIARE,GERMANE,in zona SIBIULUI,CLUJ,BRASOV,TIMIS,ARAD,si nu pt ca ii iubesc pe ardeleni ci pt ca se intorc pentru a seca de resurse(paduri,-HOLZINDUSTRIES,KRONOSPAN)teritoriile stapanite odinioare,unde nu au intampinat rezistenta,deoare au dat peste o specie blajina de ssllugi docile!restul Romaniei nu are puterea economica a Transilvaniei,dar la cum bate…

andrei - 18 iulie 2013, 23:01

nu stiu de ce va consumati cu idiotenii de genul asta, mai bine ganditi-va la varianta de impartire a Romaniei in mai multe state, asa da, sa ramana saracii cu lenea lor, iar cei ok sa prospere... bine era daca in anii '40 devenea Prahova stat independent asa cum se discuta...cata industrie inca mai avem in Ploiesti nu dai pe toata Romania la un loc. uniti de vreti N-E Romaniei de la Focsani in sus cu r moldova (nu aveam un 'm' si mai mic, l-as fi folosit) si scapam de majoritatea desteptilor de genul 'nu stiu d'astea'

laur - 18 iulie 2013, 22:10

Viata in Romania de azi nu este asa de dura, de urata cum o arata unii sau alti. Daca nu eram la marginea continentului, acest pamant (ROMANIA) ar fii avut o viata mai buna. Eu sunt unionist. Nu va faceti griji deoarece in urmatorii 2-3 ani dupa UNIRE, PIB si economia Moldovei pana la Nistru va creste cu cel putin 50% fata de nivelul anului precedent. Deasemenea populatia in R. Moldova acum a scazut mult si va scadea pana la 3 milioane. Unirea nu se va face cu Transnistria iar armata NATO si a Romaniei trebuie sa intre repede in GAGAUZIA pentru a fi biine. ROMANIA trebuie sa aibe mare grija ca in R. Moldova sa nu mai castige majoritatea voturilor partidele pro RUSIA si ANTI ROMANIA, anti EUROPA.

doar atat - 18 iulie 2013, 20:36

Salut,
Toata lume uita cati moldoveni au cetatenie.Nu de dragul Romaniei,ci pt a avea"pasaport european".Pe partea cealalta,se declara moldoveni...Pai e bine asa?Oricum,doua lucruri sunt clare:in virtutea istoriei si corectitudinii,ar trebui sa fim o singura tara,asa cum suntem un singur popor.Inca.Al doilea:dragoste cu forta nu se face.Degeaba vrem noi dc ei se feresc.Pot sa pariez oricat ca la un eventual referendum(asta chiar ar fi unul important) 90% din populatia Romaniei ar vrea.Doar sa le faca in ciuda rusilor,daca nu din alt motiv.In R.Moldova.....ce-o vrea tatuca Putin:))

Iuliu Maniu - 18 iulie 2013, 19:40

@dacian
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA !
Ce prostii vorbesti, ma ?
Ardealul era de 5 ori mai sus decat adunatura de bordeie numita Rominia. Numai administrarea din ultimii 90 de ani de catre mitici a coborat Ardealul ca nivel, ca altfel era ca Europa centrala.

Mocanu - 18 iulie 2013, 19:24

Unirea celor doua Germanii, a dus in timp la cel mai puternic stat din Europa si pentre cele mai puternice din lume. Cat priveste de alegerea lui Basescu in fruntea Moldovei, acest lucru ar insemna o noua lovitura data Moldovei, care ar duce la falimentarea ei, asa cum s-a incercat si falimentarea Romaniei. Lui nu-i ajunge cat a furat din Romania, ii mai trebuie si colectarea de mari averi din Moldova. Deci sunt pentru unirea celor doua Romanii, dar nu sub conducerea lui Basescu.

asdas - 18 iulie 2013, 19:15

"iar suprafaţa agricolă i-ar creşte cu 1,7 milioane de hectare, adică un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a Ro­mâniei de 13 mil. ha"
STATUL NU ESTE IN STARE SA INVESTEASCA IN PAMANTUL ACTUAL AL ROMANIEI APAI PAMANTUL REPUBLICII!!!
AFAAARAAAAA CU UNGURIII DIN TARAAA! VRETI AUTONOMIE *????MERGETI LA BUDAPESTA SI CERSITI AUTONOMIE LA VOI IN TARA!!!!

Pagini: 1 2 3 4 5

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide