ZF 24

Cum ar putea guvernul Boc sa stranga 3 mld. euro pentru investitii

Cum ar putea guvernul Boc sa stranga 3 mld. euro pentru investitii
09.03.2010, 11:30 25

Privatizarea prin intermediul pietei de capital a principalelorcompanii din portofoliul statului, prin vanzarea unor participatiiminoritare de 20%, astfel incat statul sa ramana in continuareactionar majoritar, ar aduce la buget venituri de peste 3 mld.euro, potrivit calculelor ZF.

Polonia, de exemplu, isi propune sa stranga anul acesta 6,7 mld.euro prin privatizarea unor companii de stat, prin intermediulpietei de capital. La inceputul anului, statul polonez a vandut peBursa din Varsovia 10% din actiunile producatorului de cupru KGMHpentru 500 mil. euro.

Unul dintre punctele programului de guvernare al Guvernului condusde Emil Boc pentru perioada 2010-2012 este utilizarea mau buna apietei de capital de catre autoritati prin: plasarea prinintermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a unor emisiuni deobligatiuni de stat, vanzarea prin mecanismele BVB, prin ofertapublica, a unor pachete de actiuni la companii detinute de stat dindomeniul energetic si oferte suplimentare de actiuni ale unorsocietati deja listate la BVB la care statul detine incaactiuni.

Un astfel de punct nu a mai existat intr-un program de guvernaredin 2001 incoace, de la Guvernul condus de Adrian Nastase, carepropunea utilizarea Bursei in procesul de privatizare a companiilordin sectorul energetic. In ultimii cinci ani au fost listate laBursa doar doua companii de stat, Transelectrica (in 2006) siTransgaz (la sfarsitul lui 2007).
Vanzarea prin oferta publica a unor participatii minoritaredetinute la companii din sectorul energetic ar aduce statuluifonduri semnificative. Prin vanzarea unor pachete de 20% dincompanii precum Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica, statular putea sa atraga interesul marilor fonduri straine de investitiisi totodata ar pastra controlul asupra companiilor respective, incare Fondul Proprietatea detine de asemenea participatii minoritaresemnificative.

Prin listarea a 20% din Hidroelectrica, cea mai valoroasa companiede stat, la buget ar putea ajunge peste 650 mil. euro, inconditiile in care compania era evaluata la circa 3,29 mld. euroconform anuarului ZF "100 cele mai valoaroase companii dinRomania", realizat impreuna cu casa de investitii CapitalPartners.
De asemenea, vanzarea prin oferte publice secundare a cate 20% dinTransgaz si Transelectrica ar genera venituri de 136 mil. euro,luand in calcul evaluarile actuale de pe Bursa. Din listarile celordoua companii, statul a incasat circa 100 mil. euro.

Potential de peste 3 mld.euro
Cat ar putea castiga statuldaca ar vinde participatii minoritare la companiile unde estemajoritar
Companie
Valoare oferta (mil.euro)*
FondulProprietatea
700
Hidroelectrica
657
Romgaz
559
Nuclearelectrica
360
Compl. EnergeticTurceni
138
Transgaz**
129
ElectrocentraleBucuresti
105
Aeroportul HenriCoanda
100
Electrica MunteniaNord
84
ElectrocentraleCraiova
80
Compl. EnergeticRovinari
69
Transelectrica**
65
Electrica TransilvaniaSud
55
Electrica TrannsilvaniaNord
53
Lignit Oltenia
38
Total
3.192
*Valoarea potentiala aofertelor a fost calculata la o participatie de 20% din fiecarecompanie, pe baza evaluarilor din anuarul 100 cele mai valoroasecompanii din Romania, realizat de ZF in colaborare cu casa deinvestitii Capital Partners
**La Transgaz si Transelectricas-a luat in calcul capitalizarea actuala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO