ZF 24

Cum arată coşul de medicamente al românilor? Medicamentele fără reţetă şi-au crescut cota de piaţă de la 14% la 22% într-un deceniu

Cum arată coşul de medicamente al românilor?...

Autor: Georgiana Mihalache

24.06.2020, 18:00 175

♦ Stilul de viaţă al pacienţilor români şi preţul nereglementat de autorităţi au dus vânzările medicamentelor eliberate fără reţetă (OTC) peste pragul de 4 mld. lei în 2019, adică 22% din vânzările totale, potrivit datelor oferite de Cegedim, companie de cercetare de piaţă ♦ Faţă de acum un deceniu, vânzările medicamentelor OTC au crescut de 3 ori.

Medicamentele eliberate fără prescripţie medicală au avut o creştere substanţială în ultimii zece ani, de la 14% cotă de piaţă în 2010, la 22% anul trecut, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Creşterea se observă mai ales în valoare, fiind de fapt o triplare a vânzărilor acestor produse într-un deceniu, de la 1,3 mld. lei în 2010, la 4 mld. lei anul trecut.

Medicamentele OTC, de la pastile pentru durere, răceală, alergii, la suplimente alimentare, vitamine, au început să fie din ce în ce mai prezente în cumpărăturile românilor din farmacii, fiind un segment de piaţă care nu a intrat sub reglementările statului, cum este cazul medicamentelor cu prescripţie (Rx).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO